Ykkösen alkukauden topit
1. Yleisömäärät
Ykkösen yleisökeskiarvo on tällä kaudella 934 katsojaa per peli. Lisäystä viime kauteen on lähes 300 katsojaa. Usealla paikkakunnalla on nähty uusia yleisöennätyksiä tai muuten vaan kovia lukemia. Kruununa FC Lahden ja PK-35 Vantaan ottelu Kisapuistossa, jossa katsojia oli 4436.
Ykkönen on tällä kaudella noussut samalla myös yleisömäärien suhteen Suomen viidenneksi suositummaksi sarjaksi. Edellä ovat vielä SM-liiga, Veikkausliiga, Superpesis sekä Mestis. Nykyisellä yleisömäärällään Ykkönen on ohittanut Korisliigan, jota seurasi viime vuonna 905 katsojaa per peli.
Kauas Ykkösen taakse jäävät Salibandyn (575), Lentopallon (551), Käsipallon (222) ja Kaukalopallon (199) pääsarjat.
Ykkönen on siis kovassa huudossa ja hurja nousu- ja putoamiskamppailu saattavat loppukaudella vielä nostaa yleisökeskiarvoa.
2. Dritan Stafsula
AC Oulu on vielä mukana Ykkösen nousutaistelussa. Siitä se saa kiittää lähes yksin Dritan Stafsulaa, joka on paukuttanut 12 pelaamassaan ottelussa 10 maalia. Lukema riittää tällä hetkellä maalipörssin ykköspaikalle. Heti kun Stafsula oli sivussa, myös joukkueen peli tökki pahemman kerran.
30-vuotias Stafsula on pelannut Suomessa jo vuodesta 1999 eteenpäin. Veikkausliigassa hän on pelannut AC Oulun, Tampere Unitedin ja Allianssin riveissä. Lopullinen läpimurto on kuitenkin jäänyt aina tekemättä. Muutaman vuoden ulkomaankierroksen jälkeen Stafsula oli jo ”unohdettu” ja hän siirtyi suomessa Kakkosen FC OPAn miehistöön. Juha Malinen kuitenkin nosti hyökkäyspään pelaajan AC Oulun rinkiin täksi kaudeksi – lainapesti on kannattanut ja Stafsula on ollut Ykkösen paras pelaaja tällä kaudella.
3. Nuoret pelaajat
Tällä kaudella Ykkösessä esiin on noussut lukuisia nuoria pelaajia. Näin se pitää mennäkin. AC Oulun Lassi Nurmos , Matias Ojala, Arttu Siira ja Tuure Siira, KPV:n Kim Palosaari, Viikinkien Ville Salmikivi ja Miguel ovat hyviä esimerkkejä, jotka ovat saaneet hyvin vastuuta ja nousseet joukkueessansa suureen rooliin.
Tästä voisi moni joukkue ottaa esimerkkiä.
Ykkösen alkukauden flopit
1. Ilmasilta taas auki
Pelit vähenevät ja panokset kovenevat. Se tarkoittaa yleensä ”ilmasillan” aukeamista eri joukkueille. Nyt syksyn aikana mm. KPV, PS Kemi, OPS ja KooTeePee ovat hankkineet tai testaavat paraikaa ulkomaalaispelaajia. Luulisi Kokkolan, Kemin ja Oulun alueelta löytyvän myös kotimaisia nuoria pelaajia Kakkosesta, jotka pystyvät joukkuetta auttamaan. Pahin esimerkki tästä on OPS, joka testaa tällä hetkellä 35-vuotiasta kreikkalaispelaajaa.
Se on ymmärrettävää, että noususta ja putoamisesta taistellaan kovaa, mutta järki pitää olla mukana.
2. FC PoPa
Porilaisjoukkue lähti tähän kauteen tavoitteenaan nousu Veikkausliigaan. No, tavoite on jo unohdettu ja tällä hetkellä PoPa taistelee sarjapaikkansa puolesta.
PoPa hävisi kauden kuusi ensimmäistä peliään ja ajautui pahaan jamaan. Päävalmentaja Mika Halmetniemi sai kenkää kesällä ja nyt otteet ovat hieman piristyneet. Tiukkaa kuitenkin tekee, jos porilaiset haluavat Ykkösessä pelata myös ensi kaudella.
PoPan materiaali on Ykkösessä kärkipään tasoa, mutta peliesitykset eivät. Porista kuului ennen kauden alku uutisia pahoista talousvaikeuksista ja jopa yhteyksistä Singaporeen – tiedä sitten, kuinka paljon nämä ovat joukkueeseen vaikuttaneet.
3. PS Kemi ja Adriano
PS Kemillä on myös Ykkösen tasolle varsin hyvä materiaali. Joukkue hankki täksi kaudeksi supertähdekseen Adrianon, joka on kuitenkin ollut iso pettymys. Brassikärki on höntsäillyt edellisvuoden kotimaassansa, joten olisiko PS Kemillä syytä katsoa peiliin? Rahat olisi varmasti pystytty tuhlaamaan paremminkin.
PS Kemin tähtipelaajista myös Keijo Huusko ja Joonas Ikäläinen ovat olleet kaukana omasta tasostaan. Jos taso ei nouse, Kakkonen kutsuu.
Kymppipaikka.fi / toimitus (js)