Kymppipaikka vuoden jalkapallotoimittaja – Captain’s Ball Jukka Virtaselle

Kymppipaikka vuoden jalkapallotoimittaja – Captain’s Ball Jukka Virtaselle

30.10.2015

Suomen Palloliiton ja Veikkausliigan perinteinen Captain’s Ball-gaala järjestettiin torstaina 29.10. Paasitornissa Helsingissä. Kymppipaikka sai suuren kunnian tulla valituksi vuoden jalkapallotoimittajaksi.  

Vuoden Kakkosen pelaajat - Filipe Mello (FC Honka), Eteläinen; Petter Meyer (GrIFK), Läntinen; Topi Järvi (Kultsu FC), Itäinen; Miroslav Paunovic (FC YPA), Pohjoinen
Kakkosen vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella, eli valinnat suorittavat Kakkosen pelaajat itse.

Vuoden Ykkösen pelaajat - Jenni Leinonen, ONS ja Billy Ions, PS Kemi
Ykkösen vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella, eli valinnat suorittavat Ykkösen pelaajat itse.

Ykkösen maalikuningatar ja -kuningas - Jenni Leinonen, ONS ja Kalle Multanen, FC Haka
Tämän vuoden Ykkösen maalikuningatar viimeisteli kauden aikana yhteensä 18 maalia ja maalikuningas 19 maalia.

Vuoden Veikkausliigatuomari - Tero Nieminen
Veikkausliigapelaajat valitsevat perinteisesti myös parhaan erotuomarin. Valinta suoritetaan JPY:n äänestyksen perusteella. Nieminen valittiin jo yhdeksännen kerran peräkkäin pelaajien toimesta Vuoden Veikkausliigatuomariksi.

Vuoden tyttöpelaaja - Elli Pikkujämsä, TPS
Elli Pikkujämsä on tyttöjen alle 17-vuotiaiden maajoukkueen kapteenina topparin tontiltaan johtanut joukkuetta kentällä ja hitsannut joukkuetta oikeaan suuntaan myös kentän ulkopuolella. Hän on henkisesti poikkeuksellisen vahva pelaaja, jonka suoritustaso vain paranee paineen alla. Lisäksi hänellä on loputon voittamisen halu. Hänen pelillisiä vahvuuksiaan ovat hyvä pelin ymmärtäminen hyökkäys- ja puolustussuuntaan, kaksinkamppailupelaaminen, hyvä potkutekniikka ja rauhallisuus pallon kanssa.

Vuoden poikapelaaja - Saku Ylätupa, HJK
Saku Ylätupa on tekninen hyökkäyspään pelaaja, joka pystyy laadukkaisiin ratkaisuihin vaativissakin otteluissa.

Vuoden lupaava nuori pelaaja, tytöt - Olga Ahtinen, Pallokissat
Olga Ahtinen oli kaudella 2015 tärkeä pelaaja jo vuotta vanhempien eli tyttöjen alle 19-vuotiaiden EM-jatkokarsinnassa pystyen tasaisiin esityksiin keskikentällä eri rooleissa. Syksyn oman ikäluokkansa EM-karsinnoissa hän toimi johtavassa roolissa niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin nostaen koko joukkueen tasoa omalla esimerkillään. Hienon pelinlukutaidon omaava, syöttötaitava keskikenttäpelaaja, joka on ollut omalle liigajoukkueelleen Pallokissoille myös tärkeä lenkki mitalitaistelussa.

Vuoden lupaava nuori pelaaja, pojat – Nicholas Hämäläinen, QPR
Nicholas Hämäläinen omaa kansainvälisen vauhdin ja taitotason. Hän on pelannut vahvan tulokaskauden vasempana laitapuolustajana tai laitalinkkinä ja esittänyt kylmäpäistä suorittamista kentän molemmissa päissä.

Vuoden jalkapallotoimittaja – Kymppipaikka
Vuoden jalkapallotoimittajan palkinto menee tänä vuonna verkkosivustolle. Vain ja ainoastaan kotimaiseen jalkapalloon keskittynyt Kymppipaikka-sivusto on ottanut tuotannossaan huomioon koko suomalaisen jalkapallon kirjon. Sivusto seuraa aktiivisesti miesten, naisten ja nuorten maajoukkueita, Veikkausliigaa, Ykköstä, eri cup-kilpailuita sekä Futsalia vahvalla asiantuntemuksella – intohimoisesti, mutta ilman ylilyöntejä suuntaan tai toiseen. Suomalaisen jalkapallon ystävälle sivusto tarjoaa juuri sen mitä on luvannut: suomalaista jalkapalloa.

Vuoden Grassroots-seura - Pelmari United
Pelmari United on noussut viime vuosina vahvaksi toimijaksi omalla alueellaan, ja toiminta on mennyt hurjasti eteenpäin niin määrällisesti, kuin laadullisestikin. Seura on panostanut vahvasti olosuhteisiin ja valmennukseen. Viime talvena valmistui oma harjoitushalli. Voimakkaan ammattimaisen panostuksen myötä seura on kyennyt ottamaan vastuuta toiminta-alueellaan myös ympäröivästä yhteiskunnasta. Yhteistyö koulujen kanssa on saanut hyvän vastaanoton ja syksyllä seura aloitti yhteistyön SOS-lapsikylän kanssa. Hienoja uusia toimintamuotoja ovat myös seuran talvella organisoima Liiga, katujalkapalloprojekti, sekä maalivahdeille suunnattu Goalkeeper battle. Oma netti- TV ja lehti tuovat seuran toimintaa ja uudenlaista futiskulttuuria tutuksi lähiympäristölle.

Kaijan Kannu - Perhe Haltia
Tänä vuonna palkinto menee Haltian perheelle, jonka isä toimii TPS:n naisten liigajoukkueen päävalmentajana. Sitä ennen hänellä on pitkä historia nais- ja tyttöjalkapallotoiminnasta Paimion Hakan, TPS:n sekä piirijoukkueiden valmentajana. Perheen äiti on Paimion Hakan puheenjohtaja. Lisäksi hän toimii Lännen alueen seurakehitysvaliokunnassa ja valmistui keväällä Palloliiton SPL2 –koulutuksesta Seuratoiminnan kehittäjäksi. Perheen äidin johdolla PaiHa:n tyttöjalkapallotoiminta on uusien innovatiivisten rekrytointitoiminen johdosta hienossa kasvussa. Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi neljä tytärtä, joista kukin on toiminut jalkapallon parissa niin pelaajina sekä valmentajina.

Georg Krutelew –palkinto (vuoden erotuomarit) – Lina Lehtovaara ja Mattias Gestranius
Lina Lehtovaara on tehnyt pitkään ja pitkäjänteisesti töitä erotuomariuransa eteen. Tämän vuoden huippuhetkiä kansainvälisillä kentillä ovat olleet erotuomaritehtävät naisten Mestarien Liigassa, EM-karsinnoissa ja Israelissa alle 19-vuotiaiden lopputurnauksessa. Kaiken lisäksi hän sai kunnian olla erotuomarina kyseisen turnauksen finaalissa. Kansallisella tasolla hän tuomitsi tämän kauden Naisten Suomen Cupin finaalin sekä on toiminut erotuomarina Naisten Liigassa ja myös miesten Kakkosessa.

Mattias Gestranius on tällä kaudella kotimaisen Veikkausliigan lisäksi toiminut erotuomarina kansainvälisellä tasolla muun muassa EM-karsinnoissa. Hänen johtama erotuomarikuusikko toimii myös Eurooppa liigan lohkovaiheessa. Erotuomari ei tule koskaan valmiiksi vaan kehittyy ja menee eteenpäin ottelu ottelulta ja kausi kaudelta. Kokemus ja vahva osaaminen yhdessä tekee hänen tuomaroinnista luotettavan kokonaisuuden, jolla hän menestyy sekä kotimaassa että kansainvälisillä kentillä.

Respect-palkinto - Reetta Meriläinen, Peace United
Respect-aate on tärkeä osa jalkapalloa. Ensi keväänä Suomen Palloliitto tulee järjestämään kautta aikain ensimmäisen Respect Ballin. Respect Ball tullaan jatkossa järjestämään vuosittain. Respect Ballissa jaetaan vuosittaiset Respect-palkinnot. Myös miesten vuoden pelaaja palkitaan jatkossa Respect Ballissa kansainvälisen kalenterin mukaisesti.

Esimakua Respect-palkinnoista saadaan nyt kun Suomen Palloliitto jakaa ensimmäisen Respect-palkinnon Peace Unitedin Reetta Meriläiselle.Peace United on hieno respect-teko ja jalkapallolle on kunnia olla vahvasti mukana toiminnassa ja sen kehittämisessä. Monissa näkyvissä teoista mainittakoon mm. Peace Unitedin käynti lähettiläiden johdolla Jordanian suurimmalla pakolaisleirillä.

Hall of Fame - Pentti Seppälä ja Pertti Mäkipää
Suomalaisen jalkapallon kunniagalleria, Hall of Fame perustettiin vuonna 1993. Toimikunnassa, joka valitsee jäsenet, on Suomen Palloliitto, Suomen Urheilumuseo, Suomen Jalkapallomuseo ja Jalkapallotoimittajien Pallo-Kopla ry edustettuina.

Kunniagalleriaan voidaan valita suomalaisen jalkapallon hyväksi tehdystä työstä ansioituneita pelaajia, valmentajia, erotuomareita, järjestö- ja seurajohtajia tai muita jalkapallon parissa toimineita henkilöitä. Henkilö voi päästä kunniatauluun lopetettuaan aktiiviuran vähintään kolme vuotta sitten. Jalkapallomuseo ylläpitää ja kehittää Hall of Famen aineistoa omissa museotiloissaan.

Veikkausliigan parhaat pelaajat pelipaikkakohtaisesti
Veikkausliiga palkitsee pelipaikkakohtaisesti parhaat pelaajat eli maalivahdin, puolustajan, keskikenttäpelaajan, hyökkääjän sekä valmentajan.
Maalivahti Mihkel Aksalu, SJK
Puolustaja Faith Obilor, RoPS
Keskikenttäpelaaja Moshtagh Yaghoubi, RoPS
Hyökkääjä Aleksander Kokko, RoPS
Valmentaja Simo Valakari, SJK
Vuoden syöttäjä - Guy Gnabouyou, FC Inter
Vuoden Syöttäjäksi valitaan palkinnon nimenmukaisesti pelaaja joka on antanut kauden aikana eniten maalisyöttöjä Veikkausliigassa. Tänä vuonna Vuoden Syöttäjä Guy Gnabouyou antoi kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä.

IS Tähtipelaaja – Atomu Tanaka, HJK (30 tähteä)
Kauden jokaisessa Veikkausliigaottelussa jaetaan kolme, kaksi ja yksi IS Tähteä ja kauden päätteeksi eniten tähtiä kerännyt vie palkinnon nimiinsä.

Hanna-Mari Sarlin –palkinto (Naisten Liigan maalikuningatar) – Heidi Kollanen, Ilves
Heidi Kollanen viimeisteli Naisten Liigassa 24 maalia.

Heikki Suhonen –palkinto (Veikkausliigan maalikuningas) – Aleksandr Kokko, RoPS
Aleksandr Kokko viimeisteli Veikkausliigassa 17 maalia.

Mestarijoukkueen valmentajat – Jari Väisänen, PK-35 Vantaa (naiset) ja Simo Valakari, SJK (miehet)

Vuoden valmentaja – Simo Valakari, SJK
Suomen Jalkapallovalmentajat ovat valinneet Simo Valakarin vuoden valmentajaksi.

Vuoden Veikkausliigatulokas – Kaan Kairinen, FC Inter
Veikkausliigan vuoden tulokas valitaan JPY:n äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse. Vuoden tulokkaaksi voidaan valita korkeintaan 25-vuotias pelaaja, joka ennen kautta 2015 oli pelannut korkeintaan yhdeksän Veikkausliigaottelua.

Vuoden pelaajat, Naisten Liiga ja Veikkausliiga - Iina Salmi, PK-35 Vantaa ja Aleksandr Kokko, RoPS
Naisten Liigan ja Veikkausliigan vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella, eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse.

Veikkausliigan Legenda - Ville Wallén
Veikkausliiga lanseerasi syksyllä 2007 suomalaisen jalkapallon satavuotisjuhlan kunniaksi uuden Legenda-kunniakerhon. Veikkausliigan Legendat ovat pelaajia tai muita jalkapallotoimijoita, jotka ovat olleet erityisen tärkeitä kannattajilleen, seuroilleen, paikkakunnilleen, Veikkausliigalle ja suomalaiselle jalkapalloilulle. Legendoilla ei ole järjestysnumeroa, vaan jäsenet listataan aakkosjärjestyksessä.

Ura-palkinto - Petri Pasanen
Yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä jalkapalloilijoista lopetti upean uransa viime sunnuntaina. Useissa maissa ja huippuseuroissa pelannut Petri Pasanen antoi myös maajoukkueelle loistavan panoksen. Nuorisomaajoukkueiden ja 21-vuotiaiden maaotteluiden lisäksi hän edusti Suomea A-maajoukkuetasolla 76 kertaa – ja mitä merkittävintä, peräti 51 näistä otteluista oli MM- tai EM-karsintaotteluita. Nämä lukemat merkitsevät sitä, että hän on täyttänyt maajoukkuepelaajan vaatimukset sekä Suomen Palloliiton kultaiseen ansiomerkkiin sekä yli sadan maaottelupisteen ylittämiseen. Hän on samalla ensimmäinen pelaaja, joka palkitaan uudella sadan maaottelupisteen ylittäjän kunniapalkinnolla. 

100 A-maaottelua - Laura Österberg Kalmari, Sanna Valkonen, Jessica Julin, Anna-Kaisa Rantanen, Anne Mäkinen, Sanna Talonen Torstensson, Katri Mattsson
Euroopan Jalkapalloliitto UEFA aloitti muutama vuosi sitten perinteen jossa se palkitsee kaikki 100 A-maaottelua pelanneet pelaajat. Nyt palkittiin UEFAn puolesta kaikki 100 A-maaottelua pelanneet naisten A-maajoukkueen pelaajat.

Vuoden U21-pelaaja – Moshtagh Yaghoubi, RoPS
Moshtagh Yaghoubi on osoittanut kuluvan vuoden aikana selkeää kehitystä ihmisenä ja huippu-urheilijana. Hän on ollut mukana kaikissa U21-tapahtumissa, toimien isossa roolissa johtavana pelaajana kentällä ja kentän ulkopuolella. Ei pelkää mitään, näyttänyt vahvaa voittamisen tahtoa ja intohimoa peliä kohtaan.

Vuoden naispelaaja – Tinja-Riikka Korpela, FC Bayern München
Tinja-Riikka Korpela on yksi parhaista esimerkeistä millainen on hyvä ammattilaispelaaja. Hän pelaa yhdessä Euroopan parhaista joukkueista ja tähtää aina vain paremmaksi ja paremmaksi pelaajaksi saavuttaakseen seuraavan tason. Hänen joukkueensa voitti Saksan Bundesliigan ja maajoukkueessa hänellä on iso rooli alkaneissa EM-karsinnoissa.

Vuoden pelaaja – Tim Sparv, FC Midtjylland
Tim Sparv on osoittanut hienoa johtajuutta peleissä ja pelien ulkopuolella niin maajoukkueessa kuin seurajoukkuetasolla. Hän kantoi A-maajoukkueen kapteenin nauhaa tänä vuonna viidesti – eniten joukkueessa – joista kolme viimeisintä kertaa syksyn tappiottomissa karsintaotteluissa. Seurajoukkueessaan Midtjyllandissa hän nousi ensimmäisellä kaudellaan yhdeksi johtavista pelaajista ja oli vahvalla panoksellaan nostamassa Midtjyllandin Tanskan mestariksi sekä syksyllä Eurooppa liigan lohkovaiheeseen. Tämän vuoden pelien myötä hän myös täydensi maajoukkueessa ainutlaatuisen suorituksen: hän on kantanut kapteeninnauhaa jokaisessa maajoukkueikäluokassa, nyt myös A-maajoukkueessa, jossa pelillinen vakaus säilyi koko vuoden ajan.

Captain's Ball – Jukka Virtanen
Captain’s Ballin tämän vuoden voittaja Jukka Virtanen on tuttu mies jalkapallokentiltä, kenttien laidoilta ja monesta eri foorumista suurena jalkapallon puolestapuhujana. Pokaaleja hän ei ole voittanut pelaajana, valmentajana eikä myöskään seuran perustajana – mutta hänen perustamansa seura on ollut yli 50-vuotisen historiansa aikana jollain tavoin tekemisissä lähes kaikkien suomalaisten menestysseurojen kanssa, tavalla tai toisella, mutta aina siten, että lajiin itseensä on suhtauduttu asianmukaisella vakavuudella, mutta silti positiivisuuden sekä huumorin kautta. Jukka Virtasen mielestä jalkapallo on yksinkertaisesti hauskaa ja hänen toimintansa on tätä ideologiaa noudattanut nuoruusvuosista lähtien: kerran Jämsänkosken Ilves, aina Jämsänkosken Ilves.

Jalkapallo on kulttuuria, musiikkia, urheilua ja joskus näyttelemistäkin. Pelissä on käsikirjoitus, joka kuitenkin muuttuu jokaisessa ottelussa. Jukka Virtanen hallitsee nämä kaikki osa-alueet, paremmin kuin kukaan muu Suomessa, ollen oikealla tavalla jalkapallon ulkopuolinen, mutta silti suuri mielipidevaikuttaja ja lajin puolestapuhuja niin julkisesti kuin pienemmissä piireissä. Hänen ansiostaan aiemmin mainittu nuoriso- ja raittiusseura Zoom on yhdistänyt kulttuurin ja urheilun tyylikkäästi ja toimivasti. Puhumattakaan siitä, miten paljon varoja näytös- ja esiottelut ovat tuoneet eri seurojen juniorityöhön tai hyväntekeväisyyteen. Ja kuinka moni jalkapallokatsoja onkaan nähnyt Jukka Virtasen kuuluisan ja tavaramerkiksi muodostuneen kärkipotkun painuvan maaliin niin kovin monella paikkakunnalla. Vieläpä pari kertaa viime kesänä, kunnioitettavassa 80 vuoden iässä.