(c) Kymppipaikka.fi

Mohammed Al-Emara tähtää maailman huipulle erotuomarina

22.4.2015

23-vuotias Mohammed Al-Emara on noussut lyhyellä erotuomariurallaan nopeaa tahtia jo miesten Kakkoseen. Seuraava tähtäin on Veikkausliiga, mutta sekin on hänelle vain välietappi.

Al-Emara syntyi vuonna 1992 Irakissa. Suomeen Al-Emara muutti perheineen lähes heti tämän jälkeen. Al-Emaran perhe asettui Suomessa lopulta Turkuun, jossa Mohammed aloitti jalkapallouransa FC Interissä. Hän kävi läpi koko Interin akatemiaputken ja voitti A-juniorien Suomen mestaruuden 2011.

- Sen jälkeen oli jotain virityksiä eri puolille, mutta aktiiviura päättyi siihen. Yritin valmentamista, mutta se ei tuntunut omalta jutultani, Al-Emara kertoo.

- Näin lehdessä ilmoituksen erotuomarin peruskurssista ja päätin mennä sinne. En pelaajana päässyt Veikkausliigaan, mutta tuomarina siihen on mahdollisuus. Ensimmäinen kauteni tuomarina oli 2012 ja siitä homma lähti liikkeelle.

Turusta Al-Emara muutti Helsinkiin opiskelujen perässä. Hän opiskelee ammattikorkeakoulussa automaatiotekniikkaa.

- Saman alan opintoja oli tarjolla myös Valkeakoskella, mutta halusin Helsinkiin, sillä täällä on paremmat mahdollisuudet toimia ja kehittyä tuomarina, Al-Emara toteaa.

Pikatahtia Kakkoseen

Kaudella 2014 Al-Emara toimi erotuomarina miesten Kolmosessa. Loppukaudeksi hän pääsi jo ensimmäisiin Kakkosen peleihinsä.

- Tähtäsin koko ajan Piirijoukkue-cupin peleihin. Tiesin, että se on hyvä näyttöpaikka liiton suuntaan. Onnistuin siellä hyvin ja sain loppukaudeksi neljä peliä Kakkosesta. Ne sujuivat hyvin ja tällä kaudella olen Kakkosen tuomari, Al-Emara kertoo.

Ensimmäinen Kakkosen peli Al-Emaralle oli Atlantis-KuFu. Isoimmat haasteet hän kohtasi kuitenkin ottelussa ÅIFK-Masku.

- Molemmissa joukkueissa oli paljon hyviä kavereitani. Se oli aika haastava asetelma, Al-Emara kertoo.

2,5 vuodessa harva nousee peruskurssilta Kakkosen peleihin. Al-Emaran nousu on ollut poikkeuksellisen nopeaa. Se kertoo nuoren miehen kyvyistä ja potentiaalista, mutta ennen kaikkea kovasta työmoraalista.

- Olen monelle sanonut, että olen tehnyt nyt parissa vuodessa kymmenen vuoden työn, erotuomari toteaa.

- Ja on vielä sanottava, että Helsingin piirin erotuomariakatemiasta olen saanut loistavat eväät tähän hommaan. Sen avulla on kehittynyt paljon.

Al-Emara on harjoitellut jälleen koko talven aktiivisesti. Harjoitustunteja kertyy per viikko iso määrä.

- Juoksua, kuntosalia ja sääntökirjan opiskelua. Fyysistä puolta harjoittelen viikossa 11–13 tuntia. Sääntöjä ja niiden tulkintoja mietitään lähes päivittäin tuomariporukassa tai yksin.

- Sääntökirja on luettu läpi yli sata kertaa. Säännöt pitää osata, mutta seuraava steppi siitä on osata soveltaa niitä, Al-Emara toteaa.

Al-Emara katsoo myös paljon jalkapallopelejä oppimielessä.

- Valitsen oikeastaan pelit nykyään tuomarin mukaan, en joukkueiden, hän sanoo.

Tähtäin huipulle

Al-Emara palkittiin viime kauden päätteeksi Helsingin piirin vuoden erotuomariksi. Millainen on hyvä erotuomari?

- Pitää olla hyvä itseluottamus, pitää osata lukea peliä ja tilanteita sekä myydä ne omat päätökset. Miten toimit ja esiinnyt, miten kommunikoit ja miten käsittelet omat virheesi? Kaikki nämä ovat tärkeitä asioita.

- Ja erotuomari johtaa tuomaritiimiä pelissä. Siinä joko onnistutaan tai epäonnistutaan kimpassa. Ihan samalailla kuin jalkapallojoukkueessa.

Al-Emara ei peittele tavoitteitaan erotuomarina.

- Kakkonen ei ole minulle saavutus. Se on välietappi. Haluan maailman huipulle. Minulle se tarkoittaa arvokisoja. Haaveena on MM-kisojen finaali vuonna 2026. Sitä kohti tässä edetään, nuori tuomari kertoo.

Suomessa ei vielä ammattilaistuomareita ole.

- Toivottavasti tähän tulee vielä muutos. Esimerkiksi Ruotsissa kaikki FIFA-tuomarit ovat ammattilaisia. Siihen pitäisi pyrkiä myös Suomessa.

- Suomessa tuomarien taso on kuitenkin hyvä. Esimerkiksi Mattias Gestranius ja Antti Munukka ovat menestyneet hyvin kansainvälisissä peleissä ja naisten puolella tuomareita on ollut muun muassa olympialaisissa. Kyllä Suomesta voi ponnistaa maailman huipulle. Se kuitenkin vaatii töitä, töitä ja töitä. Joka päivä. Aina voi olla parempi, Al-Emara sanoo päättäväisesti.

Erotuomarien asema ei ole kiitollinen. Yleensä esille pääsee vasta virheiden kautta. Fakta on kuitenkin se, että ilman tuomareita ei jalkapalloa pelattaisi ainakaan kilpailumielessä. Ovatko erotuomarit urheilijoita?

- Ovat. Ainakin ne, jotka ovat huipulla ja tai ne, jotka sinne tähtäävät, Al-Emara toteaa.

Al-Emara suosittelee erotuomarin uraa entisille pelaajille.

- Huipulla on tilaa, mutta on tämä myös kiva harrastus. Erityisesti voin suositella erotuomarin uraa sellaisille pelaajille, jotka ovat koko uransa olleet vaikeita pelaajia ja mussuttaneet tuomareille koko ajan. Heistä tulee yleensä hyviä tuomareita. Pitää myöntää, että itse oli juuri tuollainen pelaaja, Al-Emara päättää.

Juttu on alunperin julkaistu Helsingin piirin 90min-lehdessä (1/2015)
Lue lehden digiversio tästä.