Mukaan on kutsuttu kaikkien Helsingin koulujen ykkösluokat. Tavoitteena on saada lapset innostumaan jalkapallosta ja liikunnasta entistä enemmän.
Kahden viikon aikana järjestetään koululaisille peräti 12 futistapahtumaa ympäri Helsinkiä. Lisäksi muutama tapahtumaa on hieman myöhemmin toukokuussa. Pääosa tapahtumista on kuitenkin keskitetty tietyille viikoille ja toteutetaan yhteisvoimin seurojen ja piirin kanssa.
– Tapahtumien ensisijainen tavoite on lisätä liikuntaa koulupäivään. Koulufutisviikoilla oppilaat saavat kokeilla jalkapalloa mukavassa tapahtumassa omien koulukavereiden kanssa. Jalkapallo lajinahan sopii kouluille mainiosti ja tavoitteena onkin saada oppilaat pelaamaan enemmän, esimerkiksi välitunneilla ja koulujen kerhoissa. Näin saataisiin lisättyä lasten päivittäistä liikunnan määrää, Helsingin piirin seurakehityspäällikkö Silja Ranta kertoo.
– Toiveena on, että hyvin järjestetyistä futistapahtumista tulisi jokavuotinen perinne kouluille ja seuroille. Tärkeää on myös tuoda lapsille tutuksi jalkapallossa voimakkaasti vallitsevaa Fair Play-teemaa, johon vahvasti liittyy kannustuksena jaettava Vihreä Kortti, Ranta jatkaa.
Jokainen koulu saa tapahtumasta itselleen pallon sekä vinkkejä harjoittelun ja pelaamisen jatkamiseen. Seurojen jalkapallokerhot ja kesän jalkapallokoulut aloittavat toimintansa pian Koulufutisviikkojen jälkeen. Näin tapahtuman kautta lajista innostuneet lapset pääsevät helposti mukaan seuratoimintaan ja voivat aloittaa jalkapallon harrastamisen. Tapahtumien koetaan olevan yksi tekijä yli 7% harrastajamäärän kasvuun Helsingissä viime vuonna.
Koulufutistapahtumissa joukkue muodostetaan yhden luokan oppilaista. Jos luokan oppilasmäärä on alle 15, saa joukkueeseen ottaa oppilaita muilta luokilta. Ensisijainen peliaika ja -tapa tapahtumissa on 4x5min, jossa pojat pelaavat vastakkain kaksi ja tytöt kaksi jaksoa. Ottelun tulos muodostuu yhteistuloksesta.
– Tämä pelimuoto vahvistaa erittäin hyvin luokkahenkeä ja takaa peliaikaa kaikille pelaajille heidän taitotasostaan riippumatta. Pelitavalla varmistamme, että myös tytöt osallistuvat tasapuolisesti. Tapahtumissa ei ratkaista sijoituksia eikä ottelutuloksia kirjata, Ranta kertoo.
Viime vuoden Koulufutisviikoille osallistui lähes 40 koulua ja n. 5500 lasta.