Timo Tahvanaisen tuplarooli Kakkosessa: Seurapomo ja avainpelaaja

Timo Tahvanaisen tuplarooli Kakkosessa: Seurapomo ja avainpelaaja

28.2.2018

FIFPro Online Academystä valmistunut Timo Tahvanainen yhdistää tällä hetkellä kaksi intohimoaan, jalkapallon pelaamisen ja seuratyön.

Vuonna 2010 Jiposta lähteneen Timo Tahvanaisen ympyrä sulkeutui, kun hän palasi takaisin joensuulaisseuran riveihin täksi kaudeksi. Pelaamisen ohella Tahvanainen toimii myös seuran toiminnanjohtajana.

Outokummasta lähtöisin oleva Tahvanainen pelasi jo juniori-ikäisenä Jipossa ja muutaman vuoden Kuopion visiitin jälkeen hän palasi Jippoon pelaten neljä kautta Ykkösessä. Sen jälkeen hän pelasi kaksi kautta Jarossa, jonka jälkeen hän voitti SJK:ssa kaiken mahdollisen mukaan lukien Veikkausliigan mestaruuden ja Suomen Cupin. Viime kauden jälkeen Tahvanainen pohti uransa jatkosuuntaa ja päätti palata tuttuihin maisemiin.

- Kauden jälkeen pidin vähän taukoa ja mietin asioita. Minulla oli muutama ihan mielenkiintoinen tarjous liigatasolta, mutta Jipon tarjouksessa kiinnosti kokeilla pelaamisen ja opintojen yhdistämistä, Tahvanainen kertoo päätöksestään palata Jippoon.

Tahvanaisen rooli joukkueessa ei rajoitu pelkästään pelikentälle, vaan hän aloitti vuoden alussa myös seuran toiminnanjohtajana.

- Olen ennenkin auttanut Jippoa taustalla ja oli luonnollista palata. Täällä saan yhdistää kaksi intohimoani eli pelaamisen ja seurajohtamisen.

Seurajohtamiselle Tahvanaiselle antavat eväät FIFPron yhdessä tanskalaisen Aalborgin yliopiston kanssa tarjoama urheilujohtamisen tutkinto (FIFPro Online Academy).

- Siinä on monta mahdollisuutta opiskella oman mielenkiintonsa mukaan. Siinä on tietenkin pääsuuntaus, mutta sitten voi opiskella enemmän junioripuolta, edustusjoukkuetta tai vaikkapa markkinointia. Opiskelumahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset, Tahvainen kehuu.

Uusi työ ja uudet haasteet ovat pitäneet 31-vuotiaan Tahvanaisen kiireisenä.

- Tämä on vastuullista hommaa ja paljon asioita tehtävänä. Ry:llä ei ole muita palkattuja työntekijöitä, joten asiat tapahtuvat joskus vähän hitaammin kuin itse haluaisi, mutta se on ihan ymmärrettävää, kun muut ovat muissa töissä. Päivällä teen töitä ja illalla on sitten treenit, että kyllä tässä tunteja tulee enemmän kuin pelkästään pelatessa.

Tahvanaisella on luonnollisesti iso rooli kentällä, mutta hän ei ole toiminnanjohtajana mukana rakentamassa joukkuetta. Toimiston puolella Tahvanaisen keskittyminen on pääasiassa seuran taloudellisten resurssien kasvattamisessa ja organisaation vahvistamisessa.

- En ole valitsemassa meille pelaajia enkä ole urheilutoimenjohtaja, vaan työskentelen enemmän myynnin ja markkinoinnin parissa. Päävalmentaja ja puheenjohtaja päättävät hankinnoista, mutta minulta saatetaan kysyä esimerkiksi kontakteja tai suosituksia. Pelaajista en kuitenkaan päätä.

Jippo pelasi kaudet 2006-14 Ykkösessä, mutta sen jälkeen tie vei nopeasti Kolmoseen. Viime kaudella joensuulaisjoukkue teki kuitenkin paluun valtakunnallisiin sarjoihin voittamalla Itä- ja Keski-Suomen Kolmosen nousten tulevaksi kaudeksi Kakkoseen. Seura hamuaa takaisin kohti huippuvuosiaan ja siitä oivana osoituksena Tahvanaisen kiinnitys, liigakokemusta omaavan oman kasvatin Johannes Monosen paluu sekä entisen Veikkausliigan maalikuninkaan Irakli Sirbiladzen liittyminen joukkueeseen.

Nyt Joensuussa pyritään rakentamaan seuraa pitkällä tähtäimellä vakaammaksi ja vahvemmaksi, jotta eväät menestymiselle pelikentällä olisivat parhaat mahdolliset.

- Tavoitteena on pärjätä sarjassa ja viedä seuraa eteenpäin. Taloudellisia resursseja pitää pystyä parantamaan. Meillä on kolmen vuoden projekti, jonka aikana on tarkoitus saada seuraa kasvatettua ja parempaan kuntoon, jotta meillä on potentiaalia taistella noususta Ykköseen ja vakiinnuttaa paikka siellä. Ja miksei jopa Veikkausliigaan jossain vaiheessa.

Tahvanaisen ja Sirbiladzen hankinnat joukkueeseen ovat viestejä ulos, että seurassa on tekemisen meininki. Tahvanainen myöntää, että seuran ympärillä on positiivinen virinä päällä tällä hetkellä.

- Jipossa on potentiaalia ja tuntuu siltä, että jalkapalloihmiset ovat heränneet ja tietynlaista kuhinaa on.

Jipolla on yli 600 junioripelaajaa joihin Tahvanaisen mukaan kiinnitetään jatkossa myös entistä enemmän huomiota.

- Yritämme saada edustusjoukkuetta lähemmäksi myös junioritoimintaa ja pelaajilla on omat kummijoukkueensa ja siten yritämme kasvattaa seurayhteisöä. Pelaajamme vierailevat juniorien harjoituksissa kuukausittain ja toivottavasti kesällä näemme sitten enemmän junioreita ja heidän vanhempiaan kesällä peleissä.

www.jpy.fi