Myös viime vuonna brassi-lehti ”FUT!”:ssa, italialaislehti ”La Gazzetta dello Sport”:ssa, sekä Saksan jalkapalloliiton DFB-Journalissa noteerattu FC Santa Claus tulee Rovaniemeltä. FC Santa Claus on perustettu vuonna 1993 Rovaniemen Reippaan ja Rovaniemen Lapin fuusiona. ”Pukit” pärjäsivät edellisvuonna erinomaisesti ja kamppailivat Ykkösen nousukarsinnoissa voittaen Kakkosen B-lohkon voittajan Ilveksen, mutta lopulta häviten ratkaisevan ottelun HIFK:ta vastaan.

Yhteistyötä ei RoPSin ja FC Santa Clausin välillä juurikaan ole, eikä RoPS:lla ole myöskään farmijoukkuetta.

– Reippaalla ja Lapilla oli aikoinaan hyvää yritystä. Yhdistymisen tuotteena tänne on jäänyt enää Santa Claus, jolla on vähääkään tavoitteellisempaa toimintaa. Paikallisjännitettä on haettu muualta. Emme ole tarvinneet yhteistyöseuraakaan, sillä kun joukkueessa on vain esimerkiksi 19 pelaajaa, pääsevät lähes kaikki jossain vaiheessa pelaamaan, RoPS:n toimitusjohtaja Jouko Kiistala kertoo.

Rovaniemen jalkapalloskene on erittäin vahvasti pohjoisten olosuhteidensa summa. Napapiirin ilmasto ei ole pystynyt tuottamaan alueelle kannattavaa urheilullista kilpailua jalkapallon saralla, joten se on varsin RoPS-keskeinen. Mutta, Rovaniemellä on ymmärretty, mikä futiksessa todella on tärkeää. Lappilainen sitkeys kantaa rovaniemeläisen futiksen lippua korkealla, sillä aikaa kun etelämmässä seuroja on vuosien saatossa ajettu konkurssiin tai yhdistetty hajuttomiksi ja mauttomiksi uusioseuroiksi. RoPS on tullut jäädäkseen.

Taistelu olosuhteita vastaan

Vuonna 2006 Rovaniemestä tuli pinta-alaltaan Euroopan suurin kaupunki, sen yhdistyttyä Rovaniemen maalaiskunnan kanssa. Kuvaavaa alueen futikselle onkin erittäin pitkät välimatkat lähimpiin kyliin ja kaupunkeihin. RoPS:n pelatessa Veikkausliigassa, joutuu seura matkustamaan keskimäärin noin 646 km jokaiseen vierasotteluunsa – pisimmillään yli tuhat kilometriä. Viime kaudella ykkösessä pelatessa RoPS:n lähimmät vastustajat olivat PS Kemi (117 km) ja Oulun Palloseura (207 km), mutta vastapainoksi rovaniemeläiset joutuivat matkustamaan neljästi pääkaupunkiseudulle. Menneisyydessä vierasmatkoja on tehty jopa kuorma-auton lavalla, tai junan karjavaunussa. Nykyään seura liikkuu käyttäen kaikkia vaihtoehtoja – junalla, seuran linja-autolla, tai lentäen.

– Viime kaudella esimerkiksi pääkaupunkiseudun reissut tehtiin menemällä ensin raiteita pitkin Kemiin ja sieltä lentämällä Helsinkiin. Lentohinnat Rovaniemelle ovat todella kalliit, Kemin kautta päästään halvemmalla. Yleensä noille reissuille lähdetään päivää aikaisemmin ja yövytään paikkakunnalla, sillä yhteyksien sovittaminen otteluaikatauluihiin voi olla mahdotonta, Kiistala kertoo.

Jos pelkästään pitkät välimatkat eivät riitä asettamaan riittävää haastetta rovaniemeläiselle jalkapalloilulle, tekee sen pohjoisen pieni talousalue. Vaikkei Rovaniemi olekaan pienin paikkakunta liigakartalla, on sponsoreiden haaliminen ollut pohjoisessa varsin haastellista puuhaa. Niukkuus tällä sektorilla on vaikuttanut suoraan RoPS:n pelaajabudjettiin. Rovaniemen Palloseura on ilmoittanut edustusjoukkueen budjetiksi 650000 €, joka on tulevalla kaudella Veikkausliigan selkeästi pienin budjetti. Se on yli kolme kertaa pienempi, kuin summa millä esimerkiksi FC Honka lähti viime kauteen.

Rahan puute on näkynyt RoPS:n kohdalla erityisesti pelaajapolitiikassa. 1990-luvun lama muutti jalkapalloilutoimintaa Suomessa sponsorivoittoisemmaksi ja Rovaniemeltä ei yksinkertaisesti löytynyt riittävästi sponsorirahaa pyörittää seuraa entiseen malliin. Hankinnat alkoivat painottua yhä enemmän ulkomaalaispelaajien suuntaan. Tämän hetkisessä edustusjoukkueessa pelaa kymmenen ulkomaalaissyntyistä pelaajaa, joka edustaa hieman yli puolta koko rosterista. Vahvimmin edustetut kansallisuudet ovat Suomi ja Sambia.

RoPS on kuitenkin selvinnyt tiukalla budjetilla melko hyvin, eikä seura ole kirjauttanut juurikaan suurempia tappioita, vaikka suuriakin velkoja on jossain vaiheessa ollut. Seuran olemassaolo ja toiminnan jatkuvuus on kannattajille ykkösasia, joten seurassa on toimittu täsmälleen sen mukaan. RoPS:lla on sijoituskiinteistö kaupungin keskustassa, joissa pelikaudella asuu joukkueen pelaajia. Talossa on myös liikekiinteistöjä. Kiistalan mukaan järjestely toimii hyvin erityisesti ulkomaalaispelaajien suhteen, sillä majoittuessaan seuran asunnoissa pelaajat tutustuvat toisiinsa helposti ja se parantaa joukkuehenkeä. Pelaajat ovat Rovaniemellä vain pelatakseen jalkapalloa ja kauden päätyttyä useimmat palaavat kotimaahansa loman ajaksi.

Rovaniemeltä eurooppaan

Vaikka kulunut vuosikymmen on ollut Rovaniemen Palloseuran osalta melko rajuakin hissiliikettä liigan ja divarin välillä, on seuran edustusjoukkueessa pelannut useita maajoukkuetason pelaajia. Mm. HJK:ta Mestarien liigassa edustaneet Mika Kottila, Jari Ilola, Aarno Turpeinen ja Jani Viander ovat urallaan pelanneet myös RoPS:ssa.

Lisäksi jo aikaisemmin kymppipaikka.fi:ssä käsitelty maalitykki Ismo Lius edusti 90-luvun loppupuoliskolla rovaniemeläisiä. Muita tunnettuja RoPS:ssa pelanneita henkilöitä ovat mm. valmentajalegenda Martti Kuusela, Mika Nurmela sekä Ilkka Mäkelä.

RoPS ei ole kertaakaan kyennyt voittamaan Suomen mestaruutta yli 60-vuotisen historiansa aikana, mutta se on silti osallistunut kilpailuun eurokentillä kolmesti. Ensimmäisen kerran RoPS:lle avautui tie eurokentille sen voitettua seuran toistaiseksi ainoan merkittävän pokaalin – Suomen cupin vuonna 1986. Cup-finaalivastustajana tuolloin 11.10.1986 toimi KePS eli Kemin Palloseura. RoPS voitti finaalin 2-0, seuraikoni Steven Polackin tehdessä ottelun voittomaalin. Tuolla kyseisellä Suomen cupin voitolla RoPS pääsi mittaamaan taitojaan jo nyttemmin haudatussa Cup-voittajien cupissa. Steven Polack valittiin RoPS:n kaikkien aikojen pelaajaksi vuonna 2004.

Vuodet 1986-1990 ovat oikeastaan rovaniemeläisen jalkapallon kulta-aikaa, sillä tuona aikana seura saavutti parhaimmat sijoituksensa pääsarjassa. Kaksi muuta visiittiä eurokentille tulivat nimittäin SM-sarjan pronssisijojen avulla. Tulevalle kaudelle RoPS lähtee tavoittelemaan sarjapaikan pitämistä.

– Meillä on viime vuosina menty aikamoista ylös-alas-liikettä liigan ja Ykkösen välillä, mutta nyt haluamme sementoida paikkamme pysyvästi liigakartalla. Tosin, tietenkään emme halua tehdä sitä riskeeraamalla seuran tulevaisuutta, Jouko Kiistalaa linjaa seuran tavoitteita.

RoPS Euroopassa:

  • CWC 1. kierros RoPS – Glentoran (Pohjois-Irlanti) 0-0 (16.9.1987)

  • CWC 1. kierros Glentoran – RoPS 1-1 (28.9.1987)

  • CWC 2. kierros Vllazhnia Shködër (Albania) – RoPS 0-1 (21.10.1987)

  • CWC 2. kierros RoPS – Vllazhnia Shködër 1-0 (3.11.1987)

  • CWC 3. kierros RoPS – Marseille (Ranska) 0-1 (1.3.1988)

  • CWC 3. kierros Marseille – RoPS 3-0 (15.3.1988)

  • UC 1. kierros RoPS – GKS Katowice (Puola) 1-1 (12.9.1989)

  • UC 1. kierros GKS Katowice – RoPS 0-1 (26.9.1989)

  • UC 2. kierros RoPS – AJ Auxerre (Ranska) 0-5 (17.10.1989)

  • UC 2. kierros AJ Auxerre – RoPS 3-0 (31.10.1989)

  • UC 1. kierros 1. FC Magdeburg (Saksa) – RoPS 0-0 (18.9.1990)

  • UC 1. kierros RoPS – 1 FC Magdeburg 0-1 (2.10.1990)

CWC = Cup-voittajien cup, UC = UEFA Cup.

httpv://www.youtube.com/watch?v=tyWVPK_pkjY