HJK:n pitkä aikakausi Suomen mestarina päättyy virallisesti lauantaina. Putken katkaisee joko Veikkausliigan kärjessä oleva KuPS tai vaihtoehtoisesti loistavan loppukauden pelannut Ilves. Ilves kohtaa täydellä Tammelan stadionilla SJK:n ja on ottelussa suursuosikki. Mutta mestaruus ei ole Ilveksen omissa käsissä.

KuPS:illa se puolestaan on. Kuten jo pari kertaa aiemmin, panoksena KuPS:in ja HJK:n välisessä viimeisen kierroksen ottelussa on Suomen mestaruus. Tällä kertaa ei kuitenkaan niin, että molemmilla olisi mahdollisuus pokaaliin. Vain KuPS:illa on, HJK on varma pronssimitalisti, kävi pelissä miten kävi.

HJK on mestarin tekijä, tälläkin kertaa. Jos HJK voittaa tai hakee tasapelin, Ilves on todella lähellä mestaruutta. Vain voitolla KuPS voi varmuudella juhlia mestaruutta. KuPS:in ja Ilveksen välinen ero on kaksi pistettä, joten skenaariossa, jossa Kuopiossa pelataan tasan ja Ilves voittaa, päädytään tasapisteisiin, mutta Ilves vie mestaruuden paremmalla maalierolla. Joka tapauksessa on selvää, että Ilveksen on voitettava SJK, muuten heillä ei ole saumoja mestaruuteen.

Siinä siis lähtökohdat päätöskierrokselle. Iso kysymys kuitenkin on: miten HJK lähtee otteluun KuPS:ia vastaan? Laittaako Toni Korkeakunnas parhaan mahdollisen kokoonpanon kentälle? Ainakin joukkue on nyt saanut levätä ja nuolla haavojaan.

Mikä edes on HJK:n ykkösnyrkki?

Parasta mahdollista miehistöä puoltaa se, ettei ole kovin kivaa katsella vierestä verivihollisen mestaruusjuhlia. Tätä ”herkkua” HJK on tarjonnut KuPS:ille parikin kertaa. Vielä suurempi syy HJK:n ykkösnyrkin valintaan olisi siinä, että HJK:n viime pelien saldo on synkkä. Neljässä Mestaruussarjan ottelussa tilastot kertovat karua kieltään kahden tappion ja kahden tasapelin voimin. Kun lisätään tappio Sveitsissä Konferenssiliigassa, HJK:n voitottomien ottelujen putki on Klubille hyvin epäominaisesti jo viiden ottelun mittainen.

Positiivinen tulos olisi mannaa ennen Konferenssiliigan ensimmäistä kotipeliä Minskiä vastaan ensi viikolla. Voitto olisi tarpeellinen itseluottamusruiske ennen huipputärkeää peliä.

Lähestytään Minsk-peliä toiselta suunnalta. Ottelu KuPS:ia vastaan on Klubille merkityksetön Veikkausliigan kannalta. Sijoitus on joka tapauksessa kolmas. HJK:n valmennuskopissa joudutaan varmasti miettimään asiaa myös siltä kantilta, että kannattaako ottaa yhtään loukkaantumisriskiä avainpelaajien kanssa? Jos esimerkiksi joku HJK:n oikeista tähdistä, kuten nyt vaikkapa Lee Erwin, hajoaisi merkityksettömässä pelissä Kuopiossa, olisi asia aika hankala selittää ulospäin. 

Voi myös aiheellisesti kysyä, mikä edes on tällä hetkellä HJK:n ykkösnyrkki. Ainoastaan pari pelaajaa on ollut sillä tasolla, että heidät voidaan noteerata tähtipelaajiksi. Monessa tapauksessa niin sanotusta ”haastajapelaajasta” voidaan saada enemmän irti kuin mahdollisesti lähtökuopissa olevasta vakiokasvosta. Valinnanvaraa Klubilla periaatetasolla on vaikka kuinka paljon.

Lee Erwin
HJK tarvitsee Lee Erwiniä europeleissä (Kuva: All Over Press)

Saako pokaali jälleen pikakyydin Tampereelle?

HJK:n valinnasta riippumatta: lauantaina nähdään huikea Veikkausliigan huipennus. Pelillisten asioiden lisäksi kiinnostaa luonnollisesti myös se, matkustaako Veikkausliigan mestaruuspokaali toista kertaa historian aikana päätöskierroksella yhdeltä paikkakunnalta toiselle.

Normaalin käytännön mukaisesti pokaali on ennen viimeisen kierroksen otteluita paremmin sijoittuneen kotipelissä, tällä kertaa siis Kuopiossa. Ilveksen viedessä mestaruuden himoitulla pytyllä olisi lauantaina edessä pikakyydistys Tampereelle.

Historian toistaiseksi ainoa pokaalin nopea kuljettaminen oli sekin Tampereen suuntaan. Vuonna 2001 mestaruus oli HJK:n omissa käsissä, mutta lopulta Tampere United voitti kultamitalit Klubin jäätyä kotonaan tasapeliin Hakan kanssa ja TamU:n kukistettua FC Jazzin kotonaan.

HJK:n tasapeli vuonna 2001 lähetti joukkueen pettymykseksi mestaruuskannun Tampereelle, nyt HJK:n tasuri todennäköisesti johtaisi samaan kuljetusoperaatioon. Tällä kertaa tosin ilman, että HJK:n tarvitsisi kovin paljoa harmitella.

Pekka Franck (@PekkaFranck)

Kirjoittaja on Kymppipaikan päätoimittaja, jonka saldo HJK:ta, KuPS:ia ja Ilvestä vastaan on yksi onnistunut syöttö Leo Houtsosen jalkojen välistä.