(c) Kymppipaikka.fi

Kautta aikojen suurin Helsinki Cup

06.7.2014

Tulevalla viikolla (7.–12.7.) Helsingin jalkapallokentät täyttyvät taas junioripelaajista, kun edessä on kautta aikojen 39. Helsinki Cup.

Tänä vuonna turnauksessa on mukana noin 1050 joukkuetta. Pelaajia on yhteensä noin 20 000.

- Kun mukana oli parin vuoden ajan vielä harrastesarjat, osallistujajoukkueita saattoi olla enemmän. Mutta nyt voi ihan perustellusti sanoa, että tämän vuoden lukema on kautta aikojen suurin, turnauksen toimitusjohtaja Kirsi Kavanne kertoo.

- Ja kun mukaan lasketaan vielä joukkueiden taustat ja pelaajien vanhemmat, liikuttaa turnaus noin 250 000 ihmistä, Kavanne lisää.

Helsinki Cup on Euroopan kolmanneksi suurin juniorijalkapalloturnaus. Gothia Cup ja Norway Cup ovat vielä edellä osallistujamäärissä.

Helsinki Cupin pelit pelataan 14 eri kenttäalueella ympäri Helsinkiä. Yksittäisiä kenttiä on noin 60. Turnauksen nuorimmat pelaajat ovat 8-vuotiaita ja vanhimmat 18-vuotiaita.

- Finaalit pelataan Pallokentällä ja Olympiastadionilla, Kavanne sanoo.

Helsinki Cup on historiansa aikana kerännyt joka vuosi ison määrän ulkomaalaisjoukkueita mukaan. Tänä vuonna kaukaisimmat vieraat tulevat Intiasta ja Brasiliasta.

- Eri maita on mukana tänä vuonna 11, Kavanne kertoo.

Kautta aikojen ensimmäinen Helsinki Cup pelattiin vuonna 1976. Silloin mukana oli noin 300 joukkuetta. Vuosien saatossa turnaus on vahvistanut asemaan junioripelaajien kesän kohokohtana.

- Helsingin kenttätilanne on mennyt koko ajan paremmaksi, joten turnaus voi jatkossa kasvaa vielä entisestään, Kavanne toteaa.

Helsinki Cup on toiminut monelle kansainväliselle tähdelle ponnistuslautana. Ehkä kuuluisin turnauksessa pelannut pelaaja on Brasilian maajoukkueessa ja Bayern Münchenissa pelannut Ze Roberto, joka oli mukana vuosina 1987 ja 1989. Nykyisistä huippuvalmentajista Rafael Benitez luotsasi kesällä 1991 Helsinki Cupin voittanutta Real Madridin A-juniorijoukkuetta. Kotimaisista jalkapallotähdistä Helsinki Cupissa ovat pelanneet juniorina lähes kaikki aina Jari Litmasesta Sami Hyypiään.

Helsinki Cup alkaa tulevana maanantaina. Finaalit pelataan lauantaina.