Mika Kottila on entinen huippupelaaja, joka toimii nykyään juniorivalmentajana.
Resurssit oikeaan paikkaan!
Aina puhutaan, että suomalaisessa futiksessa on liian vähän rahaa. Se on totta, ja se heijastuu moneenkin asiaan. Silti jotenkin kuitenkin tuntuu oudolta, että maamme harrastetuin laji valittaa rahan puutetta. Fakta on se, että rahaa futiksessa ja futiksen ympärillä pyörii paljon. Meillä on kuitenkin noin 120 000 pelaajaa ja puoli miljoonaa ihmistä, jota futis koskettaa lähes joka päivä.
Herääkin kysymys, että osataanko ne rahat ohjata oikeisiin paikkoihin? Olen ennenkin puhunut paljon näistä Palloliiton ja piirien tehoryhmistä, aluejoukkueista, piirin joukkueista, akatemiaryhmistä, taitoryhmistä ja monesta muusta ryhmästä. Nämä kaikki toiminnot vievät ihan älyttömästi rahaa ja muita resursseja.
Olisi mielenkiintoista tietää, että kuinka moni nykyisistä Veikkausliigapelaajista tulee näiden ryhmien ja toimintojen kautta ja kuinka moni tulee niiden ulkopuolelta. Uskallan väittää, että näitä “ulkopuolelta” tulevia on enemmän kuin osaamme edes kuvitella. Haastankin Palloliiton tekemään tästä tutkimuksen, jonka jälkeen on faktaa käsissä.
Jos ja kun määrä on iso, niin silloin heitämme rahaa hukkaan ja pyöritämme näitä tuloksettomia toimintoja. Eli taloudelliset resursseja ohjataan ihan väärään suuntaan. Rahoilla löytyisi varmasti monta muuta hyödyllistä kohdetta, joilla pystymme kehittämään pelaajia, valmentajia ja seuroja.
Maailmalla tehdyissä tutkimuksissa usein päädytään siihen tulokseen että, huippu-urheilijoita tulee pienistä kaupungeista ja seuroista ja että huippupelaajilla on monipuolinen urheilutausta. Eli he ovat kasvaneet omassa ympäristössään ja kehittyneet huipuiksi, vaikka kaikki vierellä olevat pelaajat eivät olekaan yhtä lahjakkaita ja motivoituneita.
Ja joku tietysti ajattelee, että tutkimus taas maksaa. Webropol-kysely meilillä liigapelaajille, joilta kysytään nuoruusvuosista. Helppo homma, jonka tuloksena voimme mahdollisesti ohjata miljoonia euroja hyödyllisempiin kohteisiin.
Kottilan Kynä, 90min 3/2015.