Captain’s Ballissa 2016 jaetut palkinnot:
Maalimalja – Seinäjoen Jalkapallokerho
Vuorineuvos Uolevi Raade lahjoitti Suomen Palloliitolle 1982 kiertopalkinnon jaettavaksi SM-sarjassa maalirikkaimpia otteluja pelanneelle joukkueelle. Maljan pistelaskenta on seuraava: kolme maalia tehneelle joukkueelle kolme pistettä, jokaisesta lisämaalista kaksi pistettä, nollapelin pelanneille yksi miinuspiste.
Vuoden Kakkosen pelaajat – Aleksander Akbar, KäPa; Jean da Silva, FC Honka; Alberto Ramirez Torres, AC Kajaani
Vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat Kakkosen pelaajat itse.
Vuoden Ykkösen pelaajat – Ossorio Rosa Maria Herreros, GBK ja Aristote Mboma, AC Oulu
Naisten ja Miesten Ykkösen Vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat pelaajat itse.
Ykkösen maalikuningatar ja -kuningas – Adisa Grace, GBK ja Aristote Mboma, AC Oulu
Tämän vuoden Ykkösen maalikuningatar viimeisteli kauden aikana yhteensä 18 maalia ja maalikuningas niin ikään 18 maalia.
Vuoden Veikkausliigatuomari – Dennis Antamo
Veikkausliigapelaajat valitsevat perinteisesti myös parhaan erotuomarin. Valinta suoritetaan JPY:n äänestyksen perusteella.
Vuoden grassroots-toimija – Risto Valkeala, Ilves
Vuoden grassroots-toimija Risto Valkeala on erittäin merkittävä vaikuttaja Ilveksen massiivisessa vajaan kolmen tuhannen pelaajan kesän korttelitoiminnassa eli Futis-Liigassa. Hän aloitti valmentajana vapaaehtoistyön Ilveksessä vuonna 1990. Hän otti hallinnon puolella ensimmäiset vapaaehtoistehtävänsä Futis-Liigan koulutussihteerinä 1995. Vuodesta 2007 hän on toiminut päätoimisena toiminnanjohtajana. Hän on antanut erityisesti junioreiden Grassroots-toiminnalle ison osan itsestään.
Kaikki Pelaa-valmentaja – Abdi Mohamed, KäPa
Vuoden Kaikki Pelaa-valmentaja Abdi Mohamed on valmentanut Käpylän Pallossa useita vuosia. Tällä kaudella hän oli mukana 2001-syntyneiden joukkueessa, joka voitti Kai Pahlman turnauksen, toimi valmentaja Suomen mestaruuden voittaneessa BSM-joukkueessa, sekä toimi vastuuvalmentajana 2005 –syntyneiden poikien joukkueessa. Hän on erittäin pidetty henkilö vanhempien ja pelaajien keskuudessa. Hän on rehellinen ja asiallisen suorapuheinen.
Tyttö- ja poikajoukkueiden vuoden valmentajat – Rami Rantanen ja Anne-Maria Weckström-Rantanen, PK-35; Tero Tainio, KäPa
PK-35:n B-tyttöjoukkueesta on tullut paljon maajoukkuepelaajia eri ikäluokkien maajoukkueisiin. Yksittäiset pelaajat ovat kehittyneet jatkuvasti. Samaan aikaan, kun pelaajat kehittyvät, joukkue tekee jatkuvasti myös hyvää tulosta. Joukkue uusi B-tyttöjen Suomen mestaruuden häviämättä kauden aikana otteluakaan.
Vuoden poikajoukkueen valmentaja on luonut hyvät edellytykset pelaajien kehittymiselle omassa joukkueessaan. Hänen joukkueestaan on noussut useita pelaajia maajoukkueeseen saakka. Lisäksi joukkue on menestynyt erittäin hyvin kuluvan vuoden aikana voittaen mm. B-juniorien Suomen mestaruuden.
Vuoden tyttö- ja poikapelaajat – Emmaliina Tulkki, Ilves ja Jaakko Oksanen, HJK
Vuoden tyttöpelaaja Emmaliina Tulkki on nuoresta iästään huolimatta pelannut Ilveksen naisten liigajoukkueessa isossa roolissa jatkuvasti ja hyvällä menestyksellä. Oli keväällä avainpelaajia TU17-maajoukkueen EM-jatkokarsinnassa sekä syksyllä TU19-maajoukkueen EM-karsinnassa. Harvinaisen kokonaisvaltainen jalkapalloilija näin nuoreksi pelaajaksi.
Vuoden poikapelaaja Jaakko Oksanen on yksi jatkokarsintaan selvinneen U17-maajoukkueen kapteeneista ja avainpelaajista. Kova ja pallovarma keskikenttäpelaaja, jonka vasuri on ase kaikissa hyökkäyspelin vaiheissa – erikoistilanteita unohtamatta. Pidetty ja arvostettu joukkuepelaaja. Osaa myös puolustaa. Tekee sitkeästi töitä päästäkseen urallaan eteenpäin.
Vuoden lupaavat nuoret pelaajat – Kaisa Collin, HJK ja Mikael Soisalo, Ilves
Naisten vuoden lupaava pelaaja Kaisa Collin on ollut tärkeässä roolissa niin seurajoukkueessa kuin ikäluokkansa maajoukkueessakin. Sijoittui Naisten Liigan maalipörssissä toiseksi 19 maalila. Hän on monipuolinen viimeistelijä, joka tekee maaleja yllättävistäkin tilanteista. Hyvin peliä lukeva hyökkääjä rakentelee paikkoja myös muille ja kovan työmoraalinsa ansioista on tärkeä pelaaja joukkueelle myös puolustuspelissä.
Miesten vuoden lupaava pelaaja Mikael Soisalo on saanut paljon vastuuta ja peliaikaa Veikkausliigassa. Hän on ollut mukana kaikissa ikäluokkansa tämän vuoden maajoukkuetapahtumissa ja tehnyt kauden aikana mukavasti maaleja niin maajoukkueessa kuin seurajoukkueessa. Suoritukset ovat olleet hyvällä tasolla läpi kauden.
Hall of Fame – Martti Kuusela
Suomalaisen jalkapallon kunniagalleria, Hall of Fame perustettiin vuonna 1993. Toimikunnassa, joka valitsee jäsenet, on Suomen Palloliitto, Suomen Urheilumuseo, Suomen Jalkapallomuseo ja Jalkapallotoimittajien Pallo-Kopla ry edustettuina.
Kunniagalleriaan voidaan valita suomalaisen jalkapallon hyväksi tehdystä työstä ansioituneita pelaajia, valmentajia, erotuomareita, järjestö- ja seurajohtajia tai muita jalkapallon parissa toimineita henkilöitä. Henkilö voi päästä kunniatauluun lopetettuaan aktiiviuran vähintään kolme vuotta sitten. Jalkapallomuseo ylläpitää ja kehittää Hall of Famen aineistoa omissa museotiloissaan.
Hall of Fame saa yhden uuden jäsenen, Martti Kuuselan.
Vuoden jalkapallotoimittaja – Hannu-Pekka Hänninen, YLE
Vuoden jalkapallotoimittaja Hannu-Pekka Hänninen on sähköisen median monipuolisimpia tekijöitä, on ollut jo vuosien ajan. Selostustehtävien lisäksi hänellä on ollut osaamisensa pelissä tuottajana ja suunnittelijana, niin kotimaisessa jalkapalloilussa kuin kansainvälisen jalkapallon puolella. Kuitenkin hänet tunnetaan parhaiten siitä, että hänen äänensä on välittänyt suomalaisen jalkapallon kohokohtia vuosien varrella niin televisiossa kuin radiossa. Suomen Palloliitto ja Veikkausliiga haluavat tämän vuoden valinnallaan kunnioittaa vuosikymmeniä kestänyttä elämäntyötä jalkapallon ja toki monen muunkin lajin parissa.
Vuoden Grassroots –seura – Jyväskylän kortteliliiga
Jyväskylässä on muutamana vuonna järjestetty kortteliliiga pojille ja tytöille kolmen seuran yhteistyönä. Kortteliliiga yhteistyö on parantanut alueella koko jalkapalloperheen yhteishenkeä ja lisännyt aktiivista vuorovaikutusta seurojen välillä. Yhteinen kortteliliiga on ollut merkittävä ja onnistunut esimerkki seurojen välisestä yhteistyöstä.
Kaijan Kannu – Veijo Puranen
Kaijan Kannu on palkinto joka myönnetään suomalaisen tyttö- ja naisjalkapalloilun eteen tehdystä merkittävästä ja pitkäjänteisestä työstä. Palkintoa on saanut nimensä nais- ja tyttöjalkapallon pioneerilta Kaija Salopurolta.
Tämän vuoden Kaijan Kannun saaja Veijo Puranen on tehnyt pitkän työn vapaaehtoistoimijana tyttö- ja naisjalkapallossa sekä -futsalissa. Hän on toiminut pyyteettömästi yli seurarajojen Tampereen alueella: TPV:ssä, TJK:ssa ja Ilveksessä. Hän aloitti vuonna 1995 tyttöjoukkueen joukkueenjohtajana ja toimii tällä hetkellä naisten joukkueen joukkueenjohtaja futsalissa. Hän on toiminnassaan edistänyt merkittävästi myös varainhankintaa ja vaikuttanut näin harrastamisen kustannuksiin lasten, nuorten ja myös aikuispelaajien osalta. Hän on vaikuttanut omalla toiminnallaan ja persoonallaan merkittävästi tyttö- ja naisjalkapalloilun sekä -futsalin aseman vahvistamisessa niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin.
Georg Krutelew –palkinto eli vuoden erotuomarit – Lina Lehtovaara ja Antti Munukka
Vuoden naistuomari Lina Lehtovaara on sitoutunut vahvasti erotuomarielämään. Osana kokonaisuutta pitää hyvän erotuomarin kasvaa tehtävien mukana ja olla luotettava. Jokaisessa ottelussa on onnistuttava. Kotimaan sarjoissa hän on tuomaroinut Naisten Liigassa ja miesten Kakkosessa. Lisäksi hän oli erotuomarina Naisten Suomen Cupin finaalissa. Hän on menestynyt myös kansainvälisillä kentillä ja saanut tehtäviä naisten Mestarien Liigassa ja EM-karsinnassa. Hyvän menestyksen myötä kausi jatkuu vielä marraskuussa naisten Mestarien liigassa ottelulla Slavia Praha – FC Rosengård.
Vuoden miestuomari Antti Munukka on systemaattisesti kehittänyt omaa erotuomaripersoonaansa. Suhteellisen nuoresta iästä huolimatta hänellä on jo yli 150 veikkausliigaottelua takana. Kokemuksen myötä Antista on kasvanut luotettava erotuomari. Vuoden aikana hän on tuominnut Eurooppa Liigan karsinnassa, nuorten EM-karsinnassa sekä kotimaassa Veikkausliigan ratkaisuotteluissa.
Veikkausliigan parhaat pelaajat pelipaikkakohtaisesti:
Maalivahti Walter Viitala, IFK Mariehamn
Puolustaja Jani Lyyski, IFK Mariehamn
Keskikenttä Emile Paul Tendeng, Ilves
Hyökkääjä Alfredo Morelos, HJK
Valmentaja Peter Lundberg ja Kari Virtanen, IFK Mariehamn
Vuoden Syöttäjä – Emile Paul Tendeng, Ilves
Vuoden Syöttäjäksi valitaan palkinnon nimen mukaisesti pelaaja joka on antanut kauden aikana eniten maalisyöttöjä Veikkausliigassa. Tänä vuonna Vuoden Syöttäjä antoi 8 maaliin johtanutta syöttöä.
IS Tähtipelaaja – Billy Ions, SJK
Kauden jokaisessa Veikkausliigaottelussa jaetaan kolme, kaksi ja yksi IS Tähteä ja kauden päätteeksi eniten tähtiä kerännyt vie palkinnon nimiinsä.Tämän vuoden voittaja Billy Ions keräsi 26 tähteä.
Hanna-Mari Sarlin –palkinto (Naisten Liigan maalikuningatar) ja Heikki Suhonen –palkinto (Veikkausliigan maalikuningas) – Sanni Franssi, PK-35 Vantaa ja Roope Riski, SJK
Naisten Liigan maalikuningattaren palkinto kantaa nykyään Hanna-Mari Sarlinin nimeä, kun taas vuodesta 1955 jaetun miesten pääsarjan eli nykyisen Veikkausliigan maalikuninkaan palkinto kantaa Heikki Suhosen nimeä.
Kauden 2016 Naisten Liigan maalikuningatar viimeisteli 20 osumaa ja Veikkausliigan maalikuningas 17 osumaa.
Mestarijoukkueen valmentajat – Jari Väisänen, PK-35 Vantaa sekä Peter Lundberg ja Kari Virtanen, IFK Mariehamn
Miesten mestarijoukkueen valmentaja on palkittu vuodesta 1977 lähtien ja naisten vuodesta 1990.
Vuoden Veikkausliigatulokas (JPY) – Mikael Soisalo, Ilves
Veikkausliigan vuoden tulokas valitaan JPY:n äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse. Vuoden tulokkaaksi voidaan valita korkeintaan 25-vuotias pelaaja, joka ennen kautta 2016 oli pelannut korkeintaan yhdeksän Veikkausliigaottelua.
Veikkausliigan Legenda – Mathias Lindström
Veikkausliiga lanseerasi syksyllä 2007 suomalaisen jalkapallon satavuotisjuhlan kunniaksi uuden Legenda-kunniakerhon. Veikkausliigan Legendat ovat pelaajia tai muita jalkapallotoimijoita, jotka ovat olleet erityisen tärkeitä kannattajilleen, seuroilleen, paikkakunnilleen, Veikkausliigalle ja suomalaiselle jalkapalloilulle. Legendoilla ei ole järjestysnumeroa, vaan jäsenet listataan aakkosjärjestyksessä.
Mathias Lindström nousi lähes 15 vuotta kestäneen Veikkausliigauransa aikana yhdeksi sarjan profiilipelaajista. Ennen kaikkea luotettava ja monipuolinen toppari muistetaan vertaansa vailla olevasta menestyksestään, sillä hän pääsi urallaan juhlimaan Suomen mestaruutta ennätykselliset seitsemän kertaa. FC Interistä alkanut Veikkausliigaura päättyi samassa seurassa kaudella 2014, jonka jälkeen hän palasi vielä Pargas IF:ään, seuraan jossa hän pelasi ensimmäiset miesten ottelunsa jo kaudella 1997.
Vuoden pelaajat, Naisten Liiga ja Veikkausliiga (JPY) – Sanni Franssi, PK-35 Vantaa ja Emile Paul Tendeng, Ilves
Naisten Liigan ja Veikkausliigan vuoden pelaajat valitaan tulokkaan tavoin JPY:n äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse.
Vuoden U21-pelaaja – Simon Skrabb
Vuoden U21 pelaaja Simon Skrabb on malliesimerkki kaikille miten rakennetaan omaa uraa kohti huippua. Laadukas, määrätietoinen ja keskittynyt tekeminen on hänelle itsestään selvää jokaisessa harjoituksessa ja ottelussa, todellinen ammattilainen. Pelikäsitys on huippuluokkaa ja vasen jalka on ollut U21-maajoukkueelle erittäin arvokas.
Vuoden naispelaaja – Tinja-Riikka Korpela
Vuoden naispelaaja Tinja-Riikka Korpela harjoittelee ja pelaa päivittäin Euroopan huipuilla ja sen huomaa hänen otteistaan niin sarja- kuin maaotteluissa. Hänelle on myös intohimoa kehittyä aina vain paremmaksi. Hän on erinomainen roolimalli nuorille jalkapalloilijoille.
Tänä vuonna siirryttiin miesten vuoden pelaajan osalta uuteen aikaan eli ns. eurooppalaiseen rytmiin kun vuoden pelaaja palkittiin kesäkuussa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Respect Ballissa. Vuoden miespelaajaksi valittiin kesällä Lukas Hradecky.
Captain’s Ball – Stefan Håkans
Captain’s Ball on Palloliiton ja Liigan erikoispalkinto erityisen positiivisesta ja merkittävästä suomalaisen jalkapalloilun hyväksi tehdystä työstä. Jari Litmanen luovutti kultaseppämestari Jyrki Laisalmen tekemän ja Posti Oy:n lahjoittaman palkinnon edelleen ikuisesti kiertäväksi. Palkinto jaetaan nyt viidennentoista kerran.
Vaikka jalkapalloseura on myös yritys, ei jalkapallojohtaminen ole perinteistä yritysjohtamista ja näiden yhdistäminen menestyksekkäästi vaatii erityislaatuisen persoonan. Vain tällainen persoona pystyy luomaan myös oman seuran; ei isolla rahalla nopea menestys tähtäimenä, vaan kärsivällisesti rakentaen ja tukevan pohjan luoden. Kun kruununa pitkälle työlle on tullut Suomen mestaruuskin, tarina on ainutlaatuinen. Ja kun tähän yhdistetään pitkäaikainen pyyteetön työ koko suomalaisen jalkapallon eteen muun muassa yli puolentoista vuosikymmenen aikana Veikkausliigan hallituksessa, on paketti koossa. Poikkeukselliset yksilöt pystyvät poikkeuksellisiin saavutuksiin. Sellaiseen on yltänyt Football Club Internationalin – FC Interin – perustaja, joka on jättänyt lähtemättömän puumerkkinsä lajin huipulle Suomessa. Captain’s Ball vuonna 2016 ojennettiin Stefan Håkansille.