Captain’s Ballissa 2018 jaetut palkinnot:

Maalimalja – Helsingin Jalkapalloklubi

Vuorineuvos Uolevi Raade lahjoitti Suomen Palloliitolle 1982 kiertopalkinnon jaettavaksi SM-sarjassa maalirikkaimpia otteluja pelanneelle joukkueelle. Maljan pistelaskenta on seuraava: kolme maalia tehneelle joukkueelle kolme pistettä, jokaisesta lisämaalista kaksi pistettä, nollapelin pelanneille yksi miinuspiste.

Vuoden Kakkosen pelaajat – Jussi-Pekka Rämä, MYPA; Valdrin Rashica, FC Espoo; David Carlsson, GBK

Vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat Kakkosen pelaajat itse.

Vuoden Ykkösen pelaajat – Amanda Rantanen, PK-35 ja Jesús Alberto Alvarado Morin, AC Oulu

Naisten ja Miesten Ykkösen Vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat pelaajat itse.

Ykkösen maalikuningatar ja -kuningas – Ella Andberg, HPS ja Jesús Alberto Alvarado Morín, AC Oulu

Tämän vuoden Ykkösen kuningatar viimeisteli kauden aikana yhteensä 21 maalia ja kuningas 17 maalia.

Vuoden avustavat erotuomarit – Jenni Mahlamäki ja Jan-Peter Aravirta

Vuoden avustava naiserotuomari on toiminut kansainvälisissä tehtävissä mm. MM-karsinnoissa ja Naisten mestareiden liigan peleissä sekä heinäkuussa Sveitsissä pelatussa alle 19-vuotiaiden tyttöjen EM-lopputurnaukseen. Yksi kauden huippuhetkistä oli ehdottomasti onnistuneiden suoritusten myötä nimitys finaalin avustavaksi erotuomariksi. Kansallisella tasolla hän on toiminut Naisten Liigassa ja Miesten Kakkosessa.

Kolmatta kertaa peräkkäin vuoden avustavaksi valittava mieserotuomari on osoittanut omalla tekemisellään avustavan erotuomarin tärkeyden otteluissa ja isoissa päätöksissä. Hän on tärkeä osa Mattias Gestraniuksen erotuomaritiimiä ja häntä voidaan hyvällä syyllä kutsua Mattiaksen luottomieheksi.

Vuoden Veikkausliigatuomari – Mohammad Al-Emara

Veikkausliigapelaajat valitsevat perinteisesti myös parhaan erotuomarin. Valinta suoritetaan JPY:n äänestyksen perusteella.

Vuoden Grassroots-toimija – Raimo Konkola, FC Honka

Vuoden grassroots-toimija aloitti jalkapallon pelaamisen vuonna 1964 Otso nimisessä seurassa. Vuodesta 1966 alkaen hän on valmentanut yhtäjaksoisesti 1-3 juniorijoukkuetta vuosittain. Hän on myös yksi vuonna 1974 perustetun Helsinki Cupin perustajista ja on jokaisena 41. vuotena ollut valmentamansa juniorijoukkueen kanssa Helsinki Cupissa. Hän on toiminut myös poikien maajoukkuevalmentajana 80- ja 90-luvuilla. Hänen vaikutuksensa, erityisesti espoolaiseen, mutta myös koko suomalaiseen grassroots-jalkapalloon on ollut valtava.

Tyttö- ja poikajoukkueiden vuoden valmentajat – Pasi Laaksonen JyPK ja Riku Paularinne, FC Honka

Vuoden tyttöjoukkueen vuoden valmentaja on ollut jatkuvasti kiinnostunut joukkueen menestymisen lisäksi kehittämään yksittäisiä pelaajia. Hän on ollut jatkuvasti valmis yhteistyöhön jokaiseen tarpeelliseen suuntaan, käsittelee pelaajiaan tavalla, joka mahdollistaa kehittymisen ja luo ryhmään hyvän ilmapiirin.

Vuoden poikajoukkueen valmentaja on pelin kehittäjä ja pelaajan laadukkaan arjen rakentaja. Pelaajiensa mielestä luova, fiksu, vaativa, ammattimainen. Tietää että me on enemmän kuin minä, joukkue enemmän kuin yksilö ja seura enemmän kuin joukkue.

Hall of Fame – Olli Huttunen ja Gunnar Yliharju

Suomalaisen jalkapallon kunniagalleria, Hall of Fame perustettiin vuonna 1993. Toimikunnassa, joka valitsee jäsenet, on Suomen Palloliitto, Suomen Urheilumuseo, Suomen Jalkapallomuseo ja Jalkapallotoimittajien Pallo-Kopla ry edustettuina. Kunniagalleriaan voidaan valita suomalaisen jalkapallon hyväksi tehdystä työstä ansioituneita pelaajia, valmentajia, erotuomareita, järjestö- ja seurajohtajia tai muita jalkapallon parissa toimineita henkilöitä

Vuoden tyttö- ja poikapelaajat – Anna Koivunen, TPS ja Santeri Väänänen, HJK

Vuoden tyttöpelaaja valittiin toukokuussa pelatuissa U17-tyttöjen EM-kisoissa turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Hän on ollut pelin avaamisessa paras maalivahti minkä Marko Saloranta on tässä ikäluokassa nähnyt ja joukkue on kuitenkin kohdannut Euroopan top-10- joukkueista kaikki.

Vuoden poikapelaaja on valmentajan luottopelaaja: käy kuin sveitsiläinen kello. Pysyy ajassa ja asiassa, oloissa kuin oloissa. Tikittää läpi arjen harmaat hetket ja sokeriset juhlahumut. Kestää iskut keskikentän jalkaviidakossa. Ennättää ylös, ennättää alas. Ei jätä koskaan kesken ja on oman ikäluokkansa maajoukkueen keskialueen kantava voima. Kapteeni, joka puhuu, mutta vielä enemmän esimerkillään.

Vuoden lupaavat nuoret pelaajat – Saara Lappalainen, FC Honka ja Jaakko Oksanen, Brentford FC

Naisten lupaava nuori pelaaja U19-tyttöjen maajoukkueen kapteeni ja johti joukkuetta EM-jatkokarsinnoissa niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin omalla esimerkillään. Taitava, rauhallinen pallollisena, rohkea ja oikea-aikainen puolustuspelissä. Positiivinen ja analyyttinen persoona. FC Hongan luottokeskikenttä, isossa roolissa myös Hongan mestareiden liigan otteluissa.

Miesten lupaava nuori pelaaja oli isossa roolissa U19-poikien EM-kotikisoissa. Sijoittuu kentällä hyvin ja on rauhallinen pallon kanssa. Toimi joukkueen kapteenina syksyn EM-alkukarsinnassa. Potentiaalinen tulevaisuuden A-maajoukkuepelaaja. Ura menossa oikeaan suuntaan ja siirtyminen isompiin ympyröihin on jo tapahtunut.

Vuoden Grassroots –seura – Helsingin Jalkapalloklubi

Vuoden grassroots-seura on vuodesta 2013 lähtien onnistunut kasvattamaan pelaajamääräänsä 1100:lla ja on nykyisellä 3100:n pelaajamäärällä Suomen toiseksi suurin. Seura järjestää toimintaa joka ikäluokassa niin tytöille kuin pojillekin. Ryhmät löytyvät niin harrastepelaajille kuin tavoitteellisille pelaajille. Seura on vuosittain yksi menestyneimmistä Suomessa niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Noin 80% heidän akatemiapelaajista on omia kasvatteja. Seura on kunnostautunut myös Respect-toiminnassa. Seura saavutti ensimmäisenä seurana Suomessa seurojen laatujärjestelmän korkeimman eli viidennen tason. Seura valittiin tänä vuonna myös UEFAn toimesta Euroopan parhaaksi Grassroots-seuraksi.

Vuoden jalkapallotoimittaja – Ari Virtanen, Helsingin Sanomat

Vuoden jalkapallotoimittajana palkitaan pitkän linjan urheilutoimittaja, joka on jo viidentoista vuoden ajan työskennellyt näkyvästi valtakunnan päämedioissa. Huomionarvoista hänen urakaaressaan on pyrkimys jatkuvaan kehitykseen sekä hämmästyttävä monipuolisuus niin keino- kuin tyylivalikoimassa. Hän hallitsee kirjoittajana suvereenisti sekä elämänmakuiset henkilökuvat että kriittiset kolumnit. Suomalaisessa jalkapallojournalismissa hän on ollut viime vuosina modernin datajournalismin uranuurtaja. Viimeisimpänä aluevaltauksenaan hän on murtautunut myös Kansallisteatterin lavalle monivuotisen työnantajansa Helsingin Sanomien Musta laatikko -esityksissä.

Georg Krutelew –palkinto eli vuoden erotuomarit – Lina Lehtovaara ja Mattias Gestranius

Vuoden naiserotuomari on osoittanut pärjäävänsä kaikilla tasoilla ja kaikissa otteluissa, joten odotusarvo hyvästä erotuomarisuorituksesta on kasvanut. Tälläkin kaudella hänet on nimetty useisiin kansainvälisiin tehtäviin MM-karsintoihin ja Naisten mestareiden liigan sekä kansallisella tasolla Naisten Liigaan ja Miesten Kakkoseen. Vuosien aikana kertynyt kokemus on arvokasta pääomaa, mutta pelin nopeutumisen myötä hyvä erotuomarisuoritus vaatii vuosi vuodelta yhä enemmän. Erotuomarin tulee olla hyvin valmistautunut sekä fyysisesti että henkisesti jokaiseen yksittäiseen otteluun, koska osaaminen mitataan aina uudelleen ja uudelleen.

Jo neljättä kertaa vuoden mieserotuomariksi valittava on noussut pienten vaikeuksien jälkeen omalle tasolleen erotuomarina sekä kansallisesti, että kansainvälisesti. Tästä hyvänä osoituksena ovat lisääntyneet UEFAn otteluiden määräykset ja kutsu Kreikan liigan huippuotteluun PAOK – AEK. Myös kotimaassa häneen luotetaan niin organisaation, kuin pelaajien toimesta.

Veikkausliigan parhaat pelaajat pelipaikkakohtaisesti

Maalivahti: Antonio Reguero, RoPS

Puolustaja: Faith Obilor, HJK

Keskikenttä: Petteri Pennanen. KuPS

Hyökkääjä: João Klauss, HJK

Valmentaja: Toni Koskela, RoPS

Vuoden Syöttäjä – Lucas Kaufmann, FC Honka

Vuoden Syöttäjäksi valitaan palkinnon nimen mukaisesti pelaaja joka on antanut kauden aikana eniten maalisyöttöjä Veikkausliigassa. Tänä vuonna Vuoden Syöttäjä antoi 10 maaliin johtanutta syöttöä.

IS Tähtipelaaja – João Klauss, HJK ja Borjas Martin, FC Honka

Kauden jokaisessa Veikkausliigaottelussa jaetaan kolme, kaksi ja yksi IS Tähteä ja kauden päätteeksi eniten tähtiä kerännyt vie palkinnon nimiinsä. Tämän vuoden voittajat keräsivät 29 tähteä.

Hanna-Mari Sarlin –palkinto (Naisten Liigan maalikuningatar) ja Heikki Suhonen –palkinto (Veikkausliigan maalikuningas) – Gentjana Rochi, JyPK ja João Klauss, HJK

Naisten Liigan maalikuningattaren palkinto kantaa nykyään Hanna-Mari Sarlinin nimeä, kun taas vuodesta 1955 jaetun miesten pääsarjan eli nykyisen Veikkausliigan maalikuninkaan palkinto kantaa Heikki Suhosen nimeä.

Kauden 2016 Naisten Liigan maalikuningatar viimeisteli 20 osumaa ja Veikkausliigan maalikuningas 21 osumaa.

Mestarijoukkueen valmentajat – Jari Väisänen, PK-35 Vantaa ja Mika Lehkosuo, HJK

Miesten mestarijoukkueen valmentaja on palkittu vuodesta 1977 lähtien ja naisten vuodesta 1990.

Vuoden Veikkausliigatulokas (JPY) – João Klauss, HJK

Veikkausliigan vuoden tulokas valitaan JPY:n äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse. Vuoden tulokkaaksi voidaan valita korkeintaan 25-vuotias pelaaja, joka ennen kautta 2018 oli pelannut korkeintaan yhdeksän Veikkausliigaottelua.

Veikkausliigan Legenda – Henri Sillanpää

Veikkausliiga lanseerasi syksyllä 2007 suomalaisen jalkapallon satavuotisjuhlan kunniaksi uuden Legenda-kunniakerhon. Veikkausliigan Legendat ovat pelaajia tai muita jalkapallotoimijoita, jotka ovat olleet erityisen tärkeitä kannattajilleen, seuroilleen, paikkakunnilleen, Veikkausliigalle ja suomalaiselle jalkapalloilulle. Legendoilla ei ole järjestysnumeroa, vaan jäsenet listataan aakkosjärjestyksessä.

Torniolaislähtöinen Henri Sillanpää teki Veikkausliigadebyyttinsä maalivahdiksi varsin nuorena eli 18-vuotiaana toukokuussa 1998 VPS:n maalilla. Se oli lähtölaukaus komealle uralle Veikkausliigassa, mikä päättyi samassa seurassa kauden 2015 päätteeksi peräti 301 Veikkausliigaottelun jälkeen. Pitkään sarjan arvostetuimpiin maalivahteihin kuulunut pelaaja pelasi Veikkausliigassa myös AC Allianssissa ja edusti Suomea kuudesti A-maajoukkuetasolla.

Vuoden pelaajat, Naisten Liiga ja Veikkausliiga (JPY) – Eveliina Summanen, HJK ja João Klauss, HJK

Naisten Liigan ja Veikkausliigan vuoden pelaajat valitaan tulokkaan tavoin JPY:n äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse.

Vuoden U21-pelaaja – Leo Väisänen, FC Den Bosch

Vuoden U21 pelaaja on pelannut korkealla tasolla läpi kauden. Hänet erottaa monesta muusta puolustajasta vahvuus pallollisessa pelaamisessa sekä pelinavaamisessa. Sopeutuvainen ja sosiaalinen luonne on vienyt häntä jalkapalloilijana eteenpäin suurin harppauksin. Varmat otteet Rovaniemen Palloseurassa sekä U21-maajoukkueessa johtivat kauden aikana sulavaan siirtoon Hollannin FC Den Boschiin, jossa hän otti heti paikkansa pelaavassa kokoonpanossa.

Vuoden naispelaaja – Anna Westerlund, Lilleström SK

Vuoden naispelaajalla on takanaan onnistunut ja tasainen kausi niin seura- kuin maajoukkueessakin. Hän pelaa avainroolissa molemmissa joukkueissa. Hän syöttötaitonsa ja pelin lukutaitonsa ovat erinomaiset. Hänen työmoraalinsa on hyvä ja se yhdistettynä hänen kokemukseensa on auttanut häntä pelaamaan koko kauden huipputasolla. Hänestä on kasvanut huippuluokan toppari.

Vuonna 2016 siirryttiin miesten vuoden pelaajan osalta uuteen aikaan eli ns. eurooppalaiseen rytmiin, kun vuoden pelaaja palkittiin kesäkuussa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Respect Ballissa. Vuoden miespelaajaksi valittiin kesällä 2018 Lukas Hradecky.

Captain’s Ball – Suomalaiset jalkapallonaiset

Palkinnon noutajina Heidi Soininen, Marja Lipponen ja Enime Hetemaj

Captain’s Ball on Palloliiton ja Liigan erikoispalkinto erityisen positiivisesta ja merkittävästä suomalaisen jalkapalloilun hyväksi tehdystä työstä. Jari Litmanen luovutti kultaseppämestari Jyrki Laisalmen tekemän ja Posti Oy:n lahjoittaman palkinnon edelleen ikuisesti kiertäväksi. Palkinto jaetaan nyt seitsemännentoista kerran.

Tämän vuoden Captain’s Ball luovutetaan harvemmin kiitosta saaneelle joukolle, naisille jalkapallon taustalla. Niille tuhansille naisille, jotka ovat vuosien varrella tehneet näkymätöntä, mutta korvaamatonta työtä jalkapallon eteen. Palkinto on kunnianosoitus ja kiitos kaikille jalkapallonaisille toimistoissa, seuratyössä, luottamustehtävissä, kenttien laidalla ja kodeissa.

Lähde: Palloliiton tiedote