Lampisen mukaan suomalaiset lapset, 6–13-vuotiaat, harjoittelevat omalla ajallaan liian vähän. Tästä syntyy iso ero pelaajakehityksessä muihin maihin, joissa jalkapallo porskuttaa menestyksekkäästi.

– Meidän 95-syntyneiden maajoukkuepelaajat ovat harjoitelleet kolme kertaa vähemmän omalla ajallaan jalkapalloa ikävälillä 6–12 kuin esimerkiksi englantilaiset ammattilaissopimuksen saaneet pelaajat, Lampinen sanoo 90min-lehdessä (2/2012)

– Mikään ennustaja tässä ei tarvitse olla, jos sanoo että englantilaisista tulee tämän takia parempia pelaajia, Lampinen lisää.

Lampisen mukaan lapsiurheiluvaihe on tärkeä osa pelaajakehityksen kannalta. Suomi antaa jo tässä vaiheessa liikaa etumatkaa muille.

– 6–13-vuotiaana palloa pitää käsitellä 20 tuntia viikossa. Suomessa joukkueharjoitusten määrä on yleisesti riittävää, noin 8-10 tuntia viikossa. Toki joukkueharjoitusten laatua voidaan parantaa, mutta omalla ajalla pitäisi palloa “kesyttää” 1-3 tunnin asemasta 10 tuntia viikossa. Jos 20 tunnin viikoittaisen jalkapalloharjoittelun jälkeen jää aikaa tukilajeille, valinnan on hyvä olla joku muu joukkuepalloilulaji, joka tukee pelikäsityksen kehittymistä. Myös telivoimistelu on hyvä vaihtoehto, sillä se kehittää kehonhallintaa.

Vastuuta ei voi sysätä pelkästään lapsille. Valmentajien on pidettävä huolta, että omatoiminen harjoittelu on joukkueharjoituksissa ohjeistettua ja opittua. Lisäksi valmentajien pitää saada junioreiden kehittämistalkoisiin myös vanhemmat mukaan tukemaan omalla ajalla tehtävää pallollista harjoittelua sekä muita päivittäisiä tukitoimia.

– Kaikki lähtee siitä, miten siellä joukkueharjoitusten ulkopuolella harjoitellaan. Määrän pitää olla kolminkertainen siihen nähden, mitä se nyt on pääasiassa. Tämä ei johdu valmentajien huonoudesta, mutta eivät lapset Suomessa ole muita lahjakkaampia, että voimme harjoitella vähemmän. Toistomäärä pitää olla vähintään samalla tasolla kuin muualla. Tämä ongelma kun ratkaistaan, maailmaa muuttuu, Lampinen toteaa.

– Valmentajan pitää olla kiinnostunut omista pelaajistaan, mitä he tekevät kotona pallon kanssa. Ei voi vain antaa läksyksi, että potkikaa palloa. Joukkueharjoituksissa pitää tehdä niitä asioita, joita tehdään myös kotiläksyinä, Lampinen jatkaa.

Lue koko Kyösti Lampisen haastattelu kesäkuun 90min-lehden sähköisestä versiosta:

http://www.digipaper.fi/90min/92659/

90min-lehden voit tilata itsellesi täältä.

(Seuraava numero ilmestyy 21.9)