Torstaina illalla ex-puheenjohtaja Pekka Hämäläinen lähetti asiasta vielä tiedotteen, jossa hän kumosi Nelosen väittämät asiat.

Tiedote kokonaisuudessaan:

Palloliiton liittokokouksen 13.-14-10.2012 lähestyessä on valitettavasti otettu käyttöön menettelytapoja, jotka täysin poikkeavat jalkapalloväen tavoittelemasta RESPECT-hengestä.

Jotkut Pertti Alajan vastustajat ovat käynnistäneet hänen mustamaalaamisensa tavalla, joka hakee vertaistaan Suomen Palloliiton historiassa. Matalamieliseen toimintaansa he ovat saaneet mukaan Sanoma-konserniin kuuluvan TV Nelosen.

TV Nelosen liittokokousedustajille lähettämässä tiedustelussa kysytään: – Onko Pertti Alaja sopiva henkilö Suomen Palloliiton ylimpään luottamustehtävään? Laadukkaan journalismin periaatteita seuraten olisi kai voinut esittää saman kysymyksen myös muiden puheenjohtajaehdokkaiden osalta. Olisi myös ollut paikallaan haastatella henkilöitä, jotka ovat olleet keskeisesti mukana Palloliiton toiminnassa 2000-luvun taitteessa.

Kyselyn taustaksi TV Nelonen esittää kolme asiakokonaisuutta, joita eräiden liittokokousedustajien pyynnöstä kommentoin seuraavasti:

1) TV Nelonen: ”Suomen Palloliiton puheenjohtajaksi ehdolla oleva Pertti Alaja on tuomittu 29.1.1998 lahjuksen antamisesta sakkoihin Helsingin käräjäoikeudessa. Alaja ja pj. Seppälä antoivat Suomen Palloliiton edustajina opetusministeriön osastopäällikkö Harri Syväsalmelle kahden vuoden aikana kolme jalkapallo-ottelujen seuraamiseksi järjestettyä matkaa. Hovioikeus antoi saman tuomion.”

Pekka Hämäläinen:

– Suomen Palloliitossa pidettiin jo 1990-luvulla tärkeänä kutsua valtiovallan edustajia jalkapallon suurtapahtumiin. Näin vieraat saattoivat omakohtaisesti todeta jalkapallon kansainvälisen mahtiaseman. Harri Syväsalmen vierailukohteisiin kuuluivat mm. EM 1992 lopputurnaus Ruotsissa ja MM 1994 lopputurnaus USA:ssa. Suomen Palloliiton liittohallitus ja liittovaltuusto pitivät näiden matkojen järjestämistä hyvin perusteltuina ja tukivat puheenjohtaja Pentti Seppälää ja pääsihteeri Pertti Alajaa oikeusprosessin aikana. Hovioikeuden tuomion jälkeen vuonna 1998 liittohallitus yksimielisesti päätti maksaa Seppälän ja Alajan oikeudenkäyntikulut ja sakot (-verot). Tuomioita pidettiin lautamiesjärjen vastaisina. Elettiin ensimmäisten ns. rötösherraoikeudenkäyntien aikaa. Harri Syväsalmen menestykselliseen työ- ja virkauraan ko. tapahtumat eivät ole vaikuttaneet negatiivisesti.

2) TV Nelonen: ”Alaja on pääsihteerinä toimiessaan ylittänyt toimivaltuutensa tv- ja markkinointisopimuksissa vuosina 1997, 1998 ja 2000 ja siten rikkonut taloussääntöä. Näin arvioi muun muassa liiton käyttämä juristi arviossaan.”

Pekka Hämäläinen:

– Väite on tapahtuneiden tosiasioiden valossa virheellinen. Käsittämätöntä on, ettei ohjelman ns. lähteen esittämiä mielipiteitä ole tarkistettu. Vuosina 2003 ja 2004 liiton toimistossa ja hallinnon piirissä heräsi kiinnostus selvittää liiton tv- markkinointiasioita vuodesta 1995 saakka hoitaneen Makra Oy:n ja Palloliiton välillä tehtyjen sopimusten asianmukaisuutta. Erityinen kiinnostus kohdistui siihen, oliko pääsihteeri Alajalla ollut oikeus yksin allekirjoittaa tiettyjä täydennyssopimuksia vai olisiko niihin tarvittu myös puheenjohtajan allekirjoitus ja liittohallituksen hyväksyntä. Vuonna 1998 laadittu ensimmäinen talousohjesääntö ei tarkoin määritellyt operatiivisen johdon ja liittohallituksen toimivallan raja-aluetta talousasioissa. Liittohallitus pyysi asiasta KHT-yhteisö PricewaterhouseCoopersin lausunnon. Lisäksi liittovaltuuston puheenjohtaja Heikki Åke, avustajanaan varatuomari Hannu Hinkkanen, teki asiassa lisäselvityksiä.

Nämä Suomen Palloliiton ja Makra OY:n väliset sopimusasiat käsiteltiin lopullisesti liittovaltuuston kokouksessa 26.11.2004. Suorat lainaukset kokouksesta laaditun pöytäkirjan 2. ja 5. kappaleista:

”Puheenjohtaja Heikki Åke esitti selvityksen liiton ja Makra Oy.n välisestä sopimuksesta ja siihen liittyvästä rahaliikenteestä sekä liittohallituksen ja työvaliokunnan asiaa koskevista pöytäkirjoista ja muistioista.”

”Todettiin, että annettu selvitys merkitään tiedoksi ja että selvitys ei anna aihetta toimenpiteisiin.”

Pertti Alaja ei ollut ylittänyt toimivaltuuksiaan.

3) TV Nelonen: ”Alaja on varapuheenjohtajana toimiessaan vuosina 2004-2006 rikkonut liiton taloussääntöä luottokortin käyttämisestä, minkä takia häneltä on peritty takaisin luottokorttiostoja ja häneltä on sittemmin evätty uusi luottokortti.”

Pekka Hämäläinen: Pertti Alajan luottokorttiselvitykset olivat myöhässä. Kaikki selvittämättömät ostot hän maksoi liitolle.

Toivon, että liittokokousedustajat tekevät puheenjohtajavalinnan ehdokkaiden henkilökohtaisia ominaisuuksia arvioiden. Perättömien tai väärämielisten väitteiden ei pidä antaa vaikuttaa ratkaisuihin.

Pekka Hämäläinen

Suomen Palloliiton puheenjohtaja 1997-2009