Kolsi sai ensimmäisen rytmihäiriön, kun hän pelasi kaudella 2007 Sloveniassa, Mariborin riveissä.

– Minulle oli aikaisemmin tehty EKG-testit, mutta niissä ei näkynyt mitään. Ensimmäinen rytmihäiriö tuli 2007 Sloveniassa äärirasituksesta. Sen jälkeen minulle tehtiin ablaatiohoito ja rasitustestit. Kaiken piti olla kunnossa, Kolsi kertoo.

Tämän jälkeen Kolsi pelasi useamman vuoden, mutta vuosi 2014 toisti vuoden 2007 tapahtumat, kun Kolsi oli juuri tehnyt sopimuksen Ykkösen PK-35 Vantaan kanssa.

– Keväällä 2014 sain jälleen pelissä rytmihäiriön. Heti huomasin, että kyseessä on sama homma kuin viimeksi. Ennen kauden alkua minulle tehtiin EKG-testit, mutta niistä ei löytynyt mitään, Kolsi sanoo.

Kesällä Kolsi sai taas onnistuneesti hoitoa ja mies palasi kentille. Kauden viimeinen peli PK-35 Vantaan riveissä jäi kuitenkin näillä näkymin keskikenttäpelaajan viimeiseksi peliksi huipputasolla.

– Viimeisessä pelissä rytmihäiriöt uusiutuivat jälleen, vaikka kaiken piti olla taas kunnossa.

Kolsi on nyt ainakin toistaiseksi lopettanut huipputasolla pelaamisen.

– Lääkärien kanssa olen keskustellut paljon. Heidän mukaan riskejä ei pitäisi olla. Mutta kyllä tämän tilanteen itse käsittää, että pelaaminen on saanut nyt jäädä. Kyseessä on todennäköisesti joku synnynnäinen vika, joka laukeaa äärirasituksessa.

Ykkösen lisenssimääräysten mukaan pelaajien on käytävä vuosittaisessa lääkärintarkastuksessa, jossa tulee kartoittaa pelaajan sydän- ja verenkiertoelimistön tilanne. Vähimmäistutkimukset ovat sydämen ja keuhkojen auskultaatio, verenpaineen mittaus sekä pieni verenkuva. Sydänfilmi on otettava tai sydämen ultraäänitutkimus tehtävä silloin, kun pelaaja liittyy edustusjoukkueeseen. Mikäli pelaaja kuitenkin esittää terveystarkastuksessa yli 20 v. iässä tehdyn hyvänlaatuisen ekg:n, ekg:tä ei tarvitse terveystarkastuksessa vuosittain toistaa.

Kolsi kaipaa pelaajille vielä tarkempia tutkimuksia seurojen puolesta, joilla vastaavat tilanteet voitaisiin estää.

– Tehdäänkö pelaajille riittävät rasitustestit ja onko se riittävän pelinomainen? Pelkän EKG:n avulla ei välttämättä löydä kaikkia ongelmia. Eli mielestäni testit pitäisi tehdä pelaajille vielä laajemmin ja tarkemmin. Sitä olen näin jälkikäteen miettinyt, Kolsi toteaa.

Vaikka ura jalkapalloilijana on todennäköisesti ohi, on Kolsi edelleen mukana jalkapallon parissa päätoimisesti.

– Valmennan A-junioreissa PK-35:n ja VJS:n yhdistelmäjoukkuetta sekä toimin monessa roolissa PK-35 Vantaan organisaatiossa.

Jalkapallon Pelaajayhdistys – Pelin ja Pelaajan puolella

JPY:n kotisivut

JPY Facebook