Saari on tällä hetkellä Ruotsin Pelaajayhdistyksen (Spelarföreningen) hallituksen varajäsenenä.

– Minut valittiin hallituksen varajäseneksi Damallsvenskanista viime vuoden toukokuussa. Nyt maaliskuussa minut valittiin toiselle kaudelle varajäsenenä. Lähdin mukaan Spelarföreningen toimintaan, koska haluan olla vaikuttamassa naisjalkapalloilua koskeviin asioihin ja oppia uusia asioita, Saari kertoo.

Ruotsin Pelaajayhdistyksen hallitus kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa.

– Kokoukset ovat usein olleet puhelin- tai videokokouksia. Viime syksynä pelaajayhdistys aloitti yhteisen projektin seurojen edustajien kanssa. Yhteistyön osana on Damallsvenskania koskevan uuden työehtosopimuksen neuvottelut. Siihen liittyviä kokouksia on ollut noin kerran kahdessa kuukaudessa, Saari kertoo toiminnasta.

Pelaajayhdistys pyrkii toimimaan mahdollisimman aktiivisesti.

– Tällä hetkellä Pelaajayhdistys ja seurojen edustajat ovat aloittaneet yhteisen projektin, jonka tarkoituksena on lisätä yhteistyötä seurojen ja pelaajien välillä. Yhteistyön yhtenä osana on juuri uuden työehtosopimuksen neuvottelut.

– Asioita, joita myös haluamme edistää on parempien vakuutus- ja eläkeratkaisujen löytäminen, yleisen käytäntömallin luominen äitiystilanteissa, peliuran jälkeisen työuran suunnittelu ja opiskelumahdollisuuksien edistäminen, yhteistyön lisääminen seuran ja pelaajan välillä sponsorointi- ja profilointiasioissa sekä Spelarföreningenin jäsenten rekrytointi, Saari sanoo.

Pelaajayhdistyksellä on jokaisessa joukkueessa kontaktihenkilö, joka toimii linkkinä pelaajayhdistyksen ja joukkueen välillä. Jokaisen pelikauden alussa Pelaajayhdistyksen edustaja tekee vierailun jokaiseen joukkueeseen.

– Allsvenskan, Superettan ja Damallsvenskan ovat ne sarjat, joiden hyväksi Pelaajayhdistys tekee aktiivisimmin töitä.

– Allsvenskanin pelaajista noin 80 prosenttia on Pelaajayhdistyksen jäseniä. Superettanissa jäsensuhde on noin 65% ja Damallsvenskanissa noin 50%, Saari toteaa.

Saari on tyytyväinen, että hän pääsee vaikuttamaan pelaajien kannalta tärkeisiin asioihin.

– Haluan vaikuttaa siihen, että pelaajat saavat parempia vakuutus- ja eläkeratkaisuja. Tämän lisäksi toivon, että pystymme löytämään yhteisiä ratkaisuja seurojen kanssa opiskeluun ja peliuran jälkeisen työuran suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Aktiivisen hallitustyöskentelyn lisäksi Pelaajayhdistyksen toimintaa Ruotsissa pyörittää muutama työntekijä.

– Spelarföreningeilla on kaksi kokopäivätoimista työntekijää ja yksi osa-aikainen työntekijä (25%) ja yksi tuntityöntekijä, Saari sanoo.

Jalkapallon Pelaajayhdistys – Pelin ja Pelaajan puolella

JPY:n kotisivut

JPY Facebook