Himanka edusti Suomea 22 A-maaottelussa vuosina 1979–1982. Hän pelasi Suomen toistaiseksi viimeisessä olympiakisoihin osallistuneessa jalkapallojoukkueessa Moskovan 1980 kisoissa.

Vielä 1980-luvulla maajoukkuepelaajat olivat valtaosin amatöörejä. Himanka lähti vahvasti ajamaan pelaajien oikeuksia.

– Jos pelaaja jäi silloin pois maajoukkueesta, tuli liitolta ihan järkyttävä sanktio. Olisikohan ollut jopa 50 000 markkaa. Ja kun pelaajat kävivät töissä, oli liitolta vaikea saada työkorvauksia menetystä työstä, Himanka kertoo.

– Oli siinä silloin paljon muitakin juttuja, jotka hiersivät aika paljon meitä pelaajia.

Himanka lähetti liittohallitukselle aloitteen, että sanktio pitäisi poistaa

– Sen jälkeen jouduin koirankoppiin. Ei tullut enää kutsuja A-maajoukkueeseen, Himanka kertoo.

– Kun kilpaurheilusta puhutaan, niin parhaat pelaajat pitäisi olla maajoukkueessa. Itse olin yksi harvoista, joka pelasi silloin ulkomailla. Voitin myös Suomessa maalikuninkuuden SM-sarjassa ja silloisen Avainpelaaja-palkinnon. Ei jäänyt hyvä maku. Liiton suunnasta minusta puhuttiin ylipainoisena ja alkoholistina. Silloin oli meininki, että ei saanut astua isommat saappaat omaavan varpaille, Himanka muistelee.

Vastausta ei Himanka ikinä saanut ajamaansa asiaan.

– Ei tullut mitään. Ei ollut varmaan tapana vastailla. Oli kuitenkin hyvä, että homma lähti siitä eteenpäin, Himanka sanoo.

Nykyjärjestelmästä Himanka nostaa esiin Veikkausliigan peliohjelman ongelmat.

– Olemme varmaan ainoa sivistysvaltio, jossa joukkueet pelaavat eri määrän kotipelejä kauden aikana. Esimerkiksi SJK matkustaa kahdesti HJK:n vieraaksi ja HJK kerran Seinäjoelle. Asetelma on ihan sama, jos nyrkkeilyssä toinen saisi lyödä kaksi lyöntiä vapaasti, Himanka sanoo.

– Veikkausliiga ja Ykkönen pitäisi pelata 14 joukkueen sarjoina, jolloin kaikilla tulee 13 peliä kotona ja 13 vieraissa.

Kemissä edelleen asuva Himanka ihmettelee myös huhti-toukokuun peliruuhkia.

– Eihän siinä ole mitään järkeä, että kolmasosa kaudesta pelataan huhti-toukokuussa heikoissa olosuhteissa. Ja sitten juhannuksen jälkeen pelejä on harvakseltaan. Me olimme amatöörejä, mutta pelasimme koko ajan torstaisin ja sunnuntaisin. Nyt pelaajat ovat ammattilaisia, eikä tämä rytmi enää onnistu. Tästä voisi myös kysyä pelaajien mielipidettä, Himanka painottaa.

Jalkapallon Pelaajayhdistys – Pelin ja Pelaajan puolella

JPY:n kotisivut

JPY Facebook