Jalkapallon Pelaajayhdistyksen yhteyspäällikkö Tero Koskela kantaa päävastuun kiertueesta.
– Hallituksen jäsenet ovat myös aktiivisia, mutta suurimman osan joukkueista käyn itse läpi. Joukkueita on yhteensä noin 90 ja tarkoitus olisi, että heinäkuuhun mennessä olisi vierailtu kaikkien näiden joukkueiden pukuhuoneessa, Koskela kertoo.
Koskelan mukaan vierailut ovat sujuneet positiivisessa hengessä. Paikalla kopissa ovat joukkueesta ainoastaan pelaajat.
– Se on paljon sellaista informaation jakamista, että mitä teemme ja milloin. Käymme läpi paljon eri asioita. Pelaajat ovat olleet aktiivisia muun muassa opiskelumahdollisuuksien suhteen. Muita asioita ovat muun muassa ottelumanipulaatioiden ennaltaehkäisy, rahapelikiellot ja kaikki yleiset sopimusehdot, Koskela kertoo.
– Ja tämän lisäksi syntyy usein hyviä keskusteluja, joten näen tämä vierailut tosi hyödyllisinä. Ja sama fiilis on tullut myös pelaajilta tähän suuntaan, Koskela lisää.
Koskela korostaa, että Pelaajayhdistyksen on hyvä olla lähellä pelaajia.
– Se on ihan eri juttu, jos lähettää sähköpostia kuin että menee paikan päälle lähemmäksi pelaajia.Urakka on iso, sillä kesään mennessä pitäisi olla kaikki viiden eri sarjatason joukkueet kierrettynä.
– Suomi on iso ja pitkä maa. Välimatkat ovat aika pitkät. Alkuviikosta olin Kokkolassa ja Pietarsaaressa ja nyt olen matkalla Jyväskylään, Koskela sanoo.
– Aikataulut muuttuvat joukkueilla aika paljon, joten se tuo vielä oman haasteensa. Joustavuutta pitää löytyä, sillä mitään pidemmän aikavälin suunnitelmaa on hankala tehdä.
Pelaajayhdistys tekee yhteistyötä useamman eri oppilaitoksen kanssa.
– Tämä koulutuksen ja pelaamisen yhdistäminen on iso juttu. Peliura kestää sen 10-15 vuotta, jonka aikana pitää laittaa myös tuleva siviilielämä kuntoon. Tästä aiheesta pelaajat ovat tosi kiinnostuneita.
– Toinen iso keskustelunaihe on ollut ammattilaisuus, miten sen määritellään ja mitä ammattiin liittyviä lainalaisuuksia ja etuja pelaajille on, Koskela lisää.
Jalkapallon Pelaajayhdistys – Pelin ja Pelaajan puolella