
Puola on merkittävä jalkapallomaa hyvässä ja pahassa. Se tuli selväksi Helsingin Olympiastadionilla tiistaina.
Katsojia ottelussa oli vain 16 511, mutta Puolan ja Suomen kannattajaryhmät pitivät huolta, että tunnelmaa piisasi. Ja hieno tunnelma ottelussa siihen asti olikin, kunnes katsoja sai sairauskohtauksen.
Ottelu oli pitkään keskeytettynä. Huuhkajien fanikatsomo Pohjoiskaarre reagoi tilanteeseen asiaankuuluvalla tavalla.
Puolalaisfanit sen sijaan eivät, vaikka kuulutus tuli puolaksi, että ottelu on keskeytetty katsojan sairauskohtauksen takia. Puolalaisfanit huusivat ottelun keskeytyksen aikana rumin sanoin höystettyjä potkuvaatimuksiaan Puolan päävalmentajalalle Michal Probierzille ja lauloivat myös kannustuslaulujaan.
Pohjoiskaarre puuttui peliin. He vihelsivät puolalaiset hiljaisiksi.
On mahdollista, ettei Puolan fanikatsomossa ollut tietoisuutta tapauksen vakavuudesta. Kun sairauskohtauksen saanutta henkilöä kuljetettiin ambulanssiin, tuli puolalaistenkin katsomosta taputuksia tsemppiviestiksi sairaalaan kuljetetulle henkilölle.
Puolan fanit tekivät ottelun aikana selväksi, mitä mieltä he ovat maajoukkueen nykytilasta. Robert Lewandowskin nimeä huudeltiin. Probierzille lähetettiin kirosanojen höystämät potkuterveiset.
Supertähti Lewandowski on ilmoittanut, ettei pelaa maajoukkueessa ainakaan sinä aikana, kun Probierz vielä toimii valmentajana. Probierz riisti Lewandowskilta kapteenin arvon, mistä supertähti on tulistunut.
Puolalaisilla oli ilmeisesti poliittinen kannustusviestikin tarjolla, kun heillä oli mukanaan Unkarin lippu. Ria, ria Hungaria -huudoilla kannustettiin Unkarin poliittista hallintoa ja sen johtajaa pääministeri Viktor Orbania.
Puolassa vastaavat populistit hävisivät demokraattiset vaalit. Jalkapallofaneista jotkut kaipaavat populistiseen hallintoon takaisin, eikä ole niin väliä, että Orban tykkää Venäjästä, jota Puolan populistitkin vastustavat.
FIFA:n ja UEFA:n alaisissa otteluissa poliittiset viestit on kielletty. Unkarin kannustaminen ei kuitenkaan ole.
Mutta huomio keskittyi sairauskohtauksen jälkeen Probierziin. Hän esiintyi lehdistötilaisuudessa varsin lannistuneen oloisena.
Probierz ilmoitti, ettei eroa tehtävistään. Hän kiisti pettäneensä Puolan kansan, kun tästä kysyttiin.
Äkäisellä tuulella ollut puolalaistoimittaja toi lehdistötilaisuuteen Puolan lipun. Hän kertoi Probierzille, että tarkoitus oli antaa lippu tälle voiton kunniaksi, mutta ei voi nyt antaakaan lippua, koska 90 prosenttia puolalaisista haluaa Probierzin eroavan. Toimittaja kysyi, olisiko muiden nyt aika päättää Probierzin kohtalosta?
Probierz toisteli viestiä, ettei aio erota tehtävistään. Hän korosti tekevänsä päätöksensä joukkueen etujen mukaisesti.
Se lienee selvää, että Probierz saa potkut. Huuhkajat vei häneltä kaiken uskottavuuden.
Suomessa media suhtautuu maajoukkueen päävalmentajaan paljon kiltimmin. Puola tarjosikin eräänlaisen kulttuurishokin suuren maailman meiningistä.
Mieleen tulivat Stuart Baxterin potkut 2010 ja Mixu Paatelaisen potkut 2015. Kumpikin heistä haukkui viimeisen tappionsa jälkeen suomalaisia median edustajia ja esiintyi varsin ylimielisesti. Media kuunteli valmentajan haukkuja nöyrinä.
Puolassa ja monessa muussakin jalkapallon suurmaassa media tylyttää ja valmentaja ottaa iskuja vastaan. Kulttuureja on erilaisia, mutta kaikissa tapauksissa paikallinen palloliitto päättää, kuka päävalmentajana toimii.
Otto Palojärvi