Maailmanpolitiikassa eletään yhä levottomammissa tunnelmissa Yhdysvaltojen iskettyä Iraniin Israelin iskujen jatkoksi.
Tilanne on räjähdysherkkä. Sopua osapuolten välille tuskin helposti tulee, ellei Iranissa yllättäen vaihdu valta.
Urheilu on tässä kaikessa tietysti sivuseikka. Mutta maailman suurinta urheilutapahtumaa jalkapallon MM-turnausta Iran koskettaa väistämättä. Iran on nimittäin jo varmistanut MM-kisapaikkansa.
MM-turnaus pelataan kesällä 2026 Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa. Iran joutuisi pelaamaan lähes varmasti Yhdysvalloissa. Vain siinä tapauksessa, että Iran arvottaisiin A-lohkoon kakkospaikalle, voisi se pelata kaikki ottelunsa Meksikossa edellyttäen, että sen taival päättyisi alkulohkoon.
Fifalle tilanne on kiusallinen. Välttämättä Yhdysvalloista ei myönnetä Iranin pelaajille viisumeita. Donald Trumpin hallinnolle voisi olla nöyryyttävää, jos Iran saisi pelata MM-jalkapalloa Yhdysvaltain maaperällä ja vielä menestyisi siellä.
Iranin jalkapallomaajoukkue on toisille ulkopoliittinen ongelma ja Iranin pappishallinnolle sisäpoliittinen ongelma. Vuonna 1979 tapahtuneessa islamilaisten ääriajattelijoiden vallankumouksessa valtaan päässyt Ajatollah Khomeini halusi tiettävästi kieltää Iranista jalkapallon kokonaan.
Khomeini tuli kuitenkin toisiin ajatuksiin. Iranissa jalkapallo oli jo 1970-luvulla niin iso asia, että maassa olisi voinut tapahtua vastavallankumous, jos jalkapallo oltaisiin kielletty.
Iran oli menestynyt 1978 MM-kisoissa yli odotusten pelattuaan Skotlannin kanssa tasan. Pappisvallan ja Irakia vastaan käydyn pitkän sodan takia Iranin maajoukkue taantui 1980-luvulla. Uusi nousu tapahtui 1990-luvun loppupuolella ja vuoden 1994 jälkeen Iran on karsiutunut MM-kisoista vain 2002 ja 2010.
Jalkapallo on pakottanut Iranin pappisvallan myönnytyksiin kansalaisvapauksia vaativille. Naiset pääsivät 2010-luvun lopulla Iranissa jalkapallokatsomoon lähes 40 vuoden tauon jälkeen. Sitten naiskielto tuli Iranin jalkapallossa uudelleen voimaan, kunnes kumottiin koronan jälkeen 2022.
Vuoden 2022 MM-kisoissa Qatarissa Iranin otteluissa buuattiin Iranin kansallislaululle ihan omien fanien toimesta. Syynä oli uskonnollisen poliisin tappama kurditaustainen nainen Mahsa Amini. Hänen nimeään huudettiin Iranin fanikatsomosta.
Iranin otteluissa oli Qatarissa upea tunnelma, vaikka suomalaistoimittajat kirjoittelivat juttuja koti-Suomesta käsin, että MM-tunnelma olisi Dohassa lattea ja keinotekoinen. Olisi kannattanut tulla paikan päälle raportoimaan, kun noin 30 000 iranilaista fania piti katsomossa meteliä. Huumaa riitti ilman voimajuomista aiheutuneita ilmaveivejä tai jalkatulehduksia.
Iran voitti MM-kisoissa Walesin 2-0, mutta tie nousi pystyyn 0-1 -tappiolla Yhdysvalloille. Jälkimmäisen ottelun jälkeen VIP-tiloista poistui qatarilaisia, joilla oli turbaaneissaan Yhdysvaltain lippuja. Se kertoo alueen poliittisista jännitteistä.
Pohjois-Amerikassa asustelee tietysti paljon iranilaistaustaista väkeä. Jos Iranin joukkue saa viisumit Yhdysvaltoihin, mutta fanit eivät, täyttynevät katsomot amerikaniranilaisista. Heillä lienee oma protestinsa ilmaistavanaan.
Eikä ole mahdotonta, että Iran ja Israel kohtaisivat MM-kisoissa. Israel karsii kisapaikastaan Euroopassa ja pelaa kotiottelunsa puolueettomilla kentillä.
Karsintalohkossaan Israel on parhaillaan toisena. Lohkon kakkospaikka veisi Israelin jatkokarsintaan.
Jalkapallon MM-kisaottelu Iran-Israel olisi urheiluhistorian merkittävimpiä poliittisia yhteenottoja. Vladimir Putin voisi koomisesti toistella mantraansa: ”älkää yhdistäkö politiikkaa ja urheilua”.
Otto Palojärvi