HJK:n karmea kauden alku puhuttaa. Se on täysin luonnollista, sillä Veikkausliigan suurin mestarisuosikki on aloittanut kautensa kolmella tappiolla. Jollekin muulle joukkueelle tuollainen alku olisi heikko, HJK:lle kyseessä on katastrofi. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa HJK hävisi vieraissa kahdelle kovalle kotijoukkueelle, mutta toistaiseksi kauden heikoin peli osui kotiotteluun. Juuri tällä hetkellä IF Gnistan on Helsingin valtias.

Kun ajaudutaan kriisiin, pitää tehdä toimenpiteitä. Jo tiistaina ottelun jälkeen otsikoissa näkyi vaatimuksia siitä, että päävalmentaja Toni Korkeakunnas pitäisi laittaa kilometritehtaalle. Samoilla linjoilla oltiin monessa paikassa myös keskiviikkona – HJK tiedotti urheilujohtaja Petri Vuorisen kommentein, että jotain on tapahduttava ja pian. IS:n tekemässä Marko Rajamäen haastattelussa Ruudun asiantuntija Rajamäki arvioi, että tiedote oli ikään kuin viimeinen varoitus.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Alistunut esiintyminen

Myös suosittu ”Kallström & Engström – suoraa puhetta Veikkausliigasta” -podcast pureutui keskiviikkona niin HJK:n alakuloon kuin Korkeakunnaksen tulevaisuuteen. Podcastissa myös toistettiin nauhalta Korkeakunnaksen välittömästi pelin jälkeen tekemä haastattelu, jossa mies oli selvästi tolaltaan – kokeneelta valmentajalta ei ole vastaavaa haastattelua aiemmin kuultu. Velja Engströmin arvio haastattelusta oli, että se ”oli jotenkin lyödyn miehen puhe”. Kim Kallström taas arvioi, että haastattelu kuvasi ”päävalmentajaa, joka osaa odottaa jotain pahaa tulevan”.

Haastattelu tosiaan poikkesi Korkeakunnaksen normaalista repertuaarista, sillä yleensä kameroiden edessä hän on hyvin itsevarma, positiivinen ja vaikuttaa ajoittain jopa hivenen ylimieliseltä, joidenkin arvioiden mukaan. Tuo kaikki oli nyt poissa, tosin myöhemmin niin MTV:n haastattelussa kuin lehdistötilaisuudessa Korkeakunnas oli kasannut itsensä ja materiaali oli sellaista, mitä ollaan kaiken kokeneelta valmentajalta totuttu kuulemaan.

Yhtä kaikki, haastattelu kertoi jälleen kerran, millaisten paineiden alla päävalmentajat toimivat. Jokaisen Veikkausliigajoukkueen valmentajat ovat prässin alla, mutta HJK:ssa odotukset ja sitä kautta paineet ovat valtavat, varsinkin sellaisena kautena, kun takana on epäonnistuminen eli se, ettei joukkue ole voittanut mestaruutta. Jokainen tappio on minikriisi, kolme perättäistä tappiota kauden alusta lähentelee maailmanloppua.

Kun tähän ynnätään kannattajien – etenkin sieltä kalliolta katselleen osaston – vaatimukset päävalmentajan erottamisesta, ymmärtää, millaisessa tilanteessa valmentajat ovat. Kolikolla on tietysti toinen puoli, kun homma toimii ja tili juoksee, mutta se toinen puoli onkin sitten raaka. Kuinka monessa ammatissa saat lukea, että olet työssäsi huono ja sinut pitäisi erottaa? Ja tuntemattomat ihmiset huutavat samaa?

Syyskuun ensimmäinen

Tilastot ovat tilastoja, mutta ne ovat kuitenkin keino mitata menestystä. HJK on voittanut viimeksi Veikkausliigaottelun 1. syyskuuta, kun joukkue kukisti vieraskentällä VPS:n 3-1 runkosarjan viimeisessä ottelussa. Sen jälkeen HJK on pelannut 14 kilpailullista ottelua – kaikella kunnialla Liigacupille, mutta ne pelit voidaan perustellusti jättää pois laskuista. Veikkausliigassa Klubi on pelannut viime vuoden syyskuun jälkeen kahdeksan peliä eikä voittanut niistä ainuttakaan. Tappioita on kuusi ja tasapelejä kaksi. Näissä peleissä HJK on jäänyt viidesti nollille. Kun tähän lisätään Konferenssiliigan kieltämättä astetta kovemmat pelit, saadaan saldoon voitto Minskistä kotona, tasapeli Molden kanssa kotona ja neljä tappiota.

Yhteensä 14 peliä, joista on tullut yksi voitto, kolme tasapeliä ja 11 tappiota. Nollille HJK on jäänyt tämä pötkön aikana yhdeksän kertaa ja oma pää on pysynyt puhtaana kerran. Tilastoja kutsutaan emävaleiksi, mutta ehkä niissä jokin totuuden siemen löytyy? Viime syyskuun ensimmäisen jälkeen tilastojen valossa HJK ei ole hyökännyt hyvin, mutta ei myöskään onnistunut puolustamisessa.

Tämä rupeama on syntynyt Toni Korkeakunnaksen päävalmentajakaudella. Menossa oleva tappioputki on HJK:n historian pisin. Mutta onko sittenkään kohtuullista vaatia päävalmentajan päätä vadille kolmen ottelun jälkeen? Se lienee joka tapauksessa varmaa, että jos tulosta ei tule lauantain kotiottelusta, lähtölaskenta on todennäköinen. ”Sanotaan niin, että jos ei Vepsu-pelistä tule voittoa, he ovat pakottaneet sen tekemään”, Kallström summasi podcastissa.

Kovat ovat panokset Ruudun lauantain studio-ottelussa.