Ensi kesänä ensi kertaa laajennetussa muodossa järjestettävä FIFAn seurajoukkueiden MM-turnaus on ehtinyt kerätä jo pitkään vahvaa kritiikkiä ja kaiken lisäksi turnaus ei ainakaan loivenna eroa kapean huipun ja muiden välillä.

Peräti 32 joukkueen turnaus keskellä kesää Yhdysvalloissa on monen mielestä täysin järjetön pelaajien – ja etenkin huippujoukkueissa pelaavien pelaajien – kärsiessä jo nyt melkoisesta peliruuhkasta. Kun turnaus lisäksi kestää lähes kuukauden, ei finaaliin saakka tiensä raivaavien joukkueitten pelaajille ole tiedossa käytännössä minkäänlaista lomaa.

FIFAa on täysin aiheellisesti syytetty puhtaasta rahastamisesta turnauksen osalta. Kauniit selitykset maailman parhaiden seurajoukkueiden saamisesta yhteen eivät oikein vakuuta. Paperilla ehkä jopa toimivalta tuntuva idea muuttuu irvikuvakseen, kun sen sijoittaa kansainväliseen ottelukalenteriin.

Puhdas rahanteko nousee yhä vahvemmin esille, kun ottaa huomioon, että joukkueet eivät lähde turnaukseen samalta viivalta. Palkintorahoja ei jaeta tasaisesti, vaan ennen muuta suuret eurooppalaisseurat saavat merkittävästi muita suuremman korvauksen.

UEFAn seurajoukkuekilpailuissakin on tietty rahanjakopykälä, joka perustuu tv-näkyvyyteen, mutta tämä on ylimääräinen erä ja palkintorahat ovat sellaisenaan samat kaikille. FIFAn ei rahanhimossaan ole tarvinnut kuitenkaan tasapuolisuudesta välittää tippaakaan, vaan tärkeintä on saada isot seurat mukaan – rahalla.

BBC puki rahasummat selkeiksi numeroiksi ja mennään nyt puntina. Eurooppalaiset suurseurat kuten Chelsea, Manchester City, Bayern München ja Real Madrid kuittaavat noin 40 miljoonaa puntaa, mikäli pääsevät alkulohkosta jatkoon. Pienemmät eurooppalaiset seurat samoin kuin suuret eteläamerikkalaiset seurat kuittaavat vastaavasta saavutuksesta ”vain” 15 miljoonaa puntaa ja muut vielä vähemmän.

Epätasa-arvo on siis melkoinen ja sen lisäksi se valuu vielä niin Euroopan kentille kuin kansallisiin sarjoihinkin. Jos nyt vaikka Chelsea käy USA:n helteessä pelailemassa sen verran enemmän tosissaan kuin muut ja kuittaa turnauksen voiton, niin tilille ropsahtaa noin 97 miljoonaa puntaa – yli puolet siitä mitä rahakkaan Valioliigan mestari kuittaa koko kaudesta.

Sata miljoonaa ylimääräistä ei ehkä ole mullistava summa suurseuroille, mutta kaikille muille seuroille se sitä olisi ja kun tuokin raha menee sinne missä sitä jo ennestään on, niin FIFA viitoittaa vahvasti suuntaa jalkapallo-oligarkialle, jota kukaan lajin parissa tuskin kaipaa.