Arsenalin ja Manchester Cityn välinen kamppailu Valioliigassa osoittautui Cityn kannalta täydelliseksi nöyryytykseksi. Arsenal piti itsensä Valioliigan mestaruustaistelussa mukana murskavoitolla 5-1. Samalla se sai aikaan voitollaan sen, että Cityn ero Liverpoolin ja sarjakärkeen kasvoi menneenä viikonloppuna 15 pisteeksi.
Liverpoolilla on vielä yksi ottelu vähemmän pelattuna kuin Cityllä. Paikallisottelu Evertonia vastaan on ohjelmassa helmikuun 12. päivänä, minkä jälkeen tätä lausetta ei tarvitse enää joka viikonlopun jälkeen kirjoittaa.
Nöyryytys oli täydellinen myös Cityn megatähti Erling Haalandille. Norjalainen räksytti joukkueiden edeltävässä ottelussa Arsenalin manageri Mikel Artetalle: ”Stay humble, eh!” Pysy nöyränä. City ja Arsenal olivat pelanneet tasan 2-2, ja viiden ottelun jälkeen City oli kaksi pistettä Arsenalin edellä.
City johti. Haaland oli tehnyt kymmenen maalia.
Ei johda enää. Eikä voita mestaruutta tällä kaudella. Haaland saattaa maalikuninkuuden voittaa, mutta on tehnyt Arsenal-tasapelin jälkeisissä 19 ottelussa yhdeksän maalia. Eli yhden vähemmän kuin viidessä ensimmäisessä.
City on voittanut historiallisesti neljä valioliigamestaruutta peräkkäin. Haalandia pidettiin maailman parhaana hyökkääjänä. Kuten tiedetään, huipulta on vain yksi suunta. Tämän koki nyt myös Haaland yksilötasolla, kun hän oli tappiossa maalistaan huolimatta varjojen mailla. Myles Lewis-Skelly imitoi vielä osuvasti yhtä hänen tuuletustaan maalinsa jälkeen.
Muistatteko Mo Salahin kuittailleen vastustajille, kun on kulkenut? Ovatko Alexander Isak ja Chris Wood irvailleet vastustajille 17 maalinsa jälkeen tällä kaudella? Eivät. Kättelyt vastustajille, kiitokset omille.
Mikel Arteta meni tyylikkäästi voittajana kättelemään Pep Guardiolan voiton jälkeen. Ei nyrkinpuintia, ei juhlia vielä. Kivikasvona kättelemään ja lyhyt halaus. Varmasti sisällä velloi. Arteta piti pokkansa.
Haalandin heitosta on spekuloitu, että oliko sen tarkoitus olla humoristinen. Yksi huumorin ja komiikan ”laeista” kuitenkin on, että ei tehdä pilkkaa vähempiosaisista, vaan aina korkeammassa asemassa olevasta: vallanpitäjistä, ylimystöstä, rikkaammista.
Alaspäin ei ole tyylikästä lyödä.
Olisiko kannattanut pysyä nöyränä?
Panu Markkanen