Liverpool on pysynyt viimeiset vuodet loitolla nimekkäimpien (superkalliiden) pelaajien huutokaupoista. Seuran strategia on ollut selvä: hankitaan kohtuullisen halvalla nupullaan olevia tähtiä, joista sitten jalostetaan todellisia tähtiä Liverpoolissa. Edellinen todella suuri vonkale jo ostohetkellä oli oikeastaan Virgil van Dijk. Muut joukkueen supertähdet ovat kasvaneet sellaisiksi vasta punaisissa.
Toimintamalli on pohjautunut vahvasti seuran omistajien ajatusmaailmasta. Seuran amerikkalaiset omistajat ovat kaikissa omistamissaan urheiluseuroissa pohjanneet ”moneyball”-ajatteluun, jossa pohditaan hintaa kontra tuleva potentiaali. Liverpoolissa tämä on toteutunut pilkulleen. Harkitaan, katsotaan, ostetaan ja kehitetään, ja kasvatetaan samalla pelaajiston arvoa.
Samalla on pidetty huolta siitä, että joukkue ei ole osto- ja myyntiliike. Liverpooliin hankitaan tavallisesti pelaajia pitemmällä sitoutumisella. Esimerkiksi tämän kauden ylivoimaiseen mestarijoukkueen vakiopelaajissa ei juuri tulokkaita näkynyt.
Nyt strategiaa on muutettu, ainakin yhden pelaajan osalta. Florian Wirtzin hankinta oli täysin uusi liike nyky-Liverpoolilta. Wirtzin tulevaa siirtoa spekuloitiin jo vuosia, mutta Liverpoolin nimeä ei juuri potentiaalisten ostajien joukossa mainittu. Oli Cityä, Bayernia ja Realia. Tämä ei johtunut siitä, etteikö Liverpoolia olisi pidetty sopivana seuraavana askeleena Leverkusen-tähdelle vaan siitä, ettei Liverpool tavallisesti ole lähtenyt kilpaan siirtomarkkinoiden suurvonkaleista.
Tällä kertaa lähti ja kilpailun myös voitti. Wirtzille Liverpool on täydellinen vaihtoehto, sillä pelityyli sopii erinomaisesti ja samalla on täysin selvää, että hänestä toivotaan kestomenestyjien pelillistä johtajaa vuosiksi. Eikä tämä toive ole perusteeton, sillä jo nyt Wirtz on näyttänyt, miten loistava pelaaja hän on ja voi vain arvailla, miten loistava pelaaja hänestä tulee.
Muitakin tulee
Wirtz ei ole ainoa. Jeremie Frimpongin hankinta, myös Leverkusenista, oli myös kaappaus. Wirtzin tavoin, joskin huomattavasti vähemmällä hässäkällä, Frimpong kuului siirtomarkkinoiden isoihin kaloihin. Myös hän ui Liverpoolin nuottaan. Miehen Leverkusen-sopimuksessa oli vieläpä hyvin maltillinen ulosostohinta tämän päivän siirtomarkkinoilla. Marc Guehin tuloa Punaisiin on pidetty miltei varmana, mutta vielä ei ole uutisoinnin mukaan mustetta paperissa.
Muutoin Liverpoolin linja on pitkälti noudattanut vanhaa, tuttua linjaa. Rakennetaan pitemmän tähtäimen mukaan. Milos Kerkezin siirto ei myöskään ole vielä julkaistu, mutta jos – ja kun – näin käy, hänen kauttaan katsotaan tulevaisuuteen. Sama tapahtuu maalivahti Giorgi Mamardashvilin suhteen. Ostetaan nyt kohtuullisella hinnalla, kasvatetaan korkoa ja nautitaan hedelmistä myöhemmin.
Frimpong, Kerkez ja Mamardashvili ovat täsmähankintoja. Ensin mainittu korvaa Trent Alexander-Arnoldin, kaksi seuraavaa ovat Andy Robertsonin ja Alissonin työnjatkajat, kun aika on. Guehista aletaan kasvattaa uutta van Dijkia, mikäli se hankinta saadaan maaliin.
Dynastia alulle?
Florian Wirtz rikkoi totutun kaavan. Miksi? Todennäköisesti sen vuoksi, että Liverpoolin analyysin mukaan pelaaja on yksinkertaisesti niin hyvä, että sen vuoksi oli hyvä unohtaa hetkeksi hyväksi havaittu kaava. Hän on se pelaaja, jonka ympärille rakennetaan dynastiaa, jonka peruspalasista muutama on joka tapauksessa lähitulevaisuudessa muualla.
Tämä tarkoittaa lähinnä, jatkosopimuksista huolimatta, Van Dijkia ja Mo Salahia. Ikuisuutta hekään eivät jatka. Tässä tilanteessa se, että he ovat ensikin kaudella mukana, antaa Wirtzille aikaa sopeutua Valioliigaan ja kasvattaa rooliaan pala palalta. Tulipalokiire ei ole. Eikä Liverpoolin keskikenttä kovin huono ole ennenkään ollut.
Tavoite on selvä: ottaa Manchester Cityn viime vuosien rooli absoluuttisena hallitsijana Englannin kentillä. Tai oikeastaan koko Euroopassa. Vaikka Wirtz ei olisi Liverpooliin tullut, joukkue olisi ollut yksi suurimmista suosikeista voittamaan niin Valioliiga kuin Mestarien liiga. Wirtzin kautta mestarisuosikkeja on Englannissa jäljellä enää yksi, Liverpool. Toki Manchester Citykin on vahvistunut, mutta on ensi kaudella haastaja, kova sellainen. Mestarien liigassa Liverpool kohtaa kovimmat haastajansa Espanjasta ja Pariisista.
Panu Markkanen