Kymppipaikka tulee vuoden 2025 aikana säännöllisesti julkaisemaan erilaisia top-listoja jalkapalloon liittyen. Listat ovat luonnollisesti toimituksen mielipiteitä ja näkemyksiä. Näistä nostoista ja valinnoista saa – ja pitääkin olla – eri mieltä.
Lukas Hradeckyn tappioton putki Bundesliigassa on nyt jo 50 ottelun mittainen. Sen kunniaksi toimituksen puntarissa ovat tällä erää suomalaiset maalivahdit. Valintamme keskittyvät pitkälti moderniin aikaan, mutta väheksymättä aiempia tienraivaajia. Haastajien joukossa on parikin tuttua nimeä takavuosilta.
Listan ykkönen ei varmastikaan yllätä ketään. Tuttu turkulainen nimi kohosi valinnoissa selväksi ykköseksi.
6. Peter Enckelman
Suomen aliarvostetuin maalivahti, joka muistetaan parhaiten yhdestä virheestä: ei siitä, että hän määrätietoisesti vei uransa Valioliigaan asti. Peter Enckelman edusti viiden kauden ajan Aston Villaa, jonka riveissä pelejä tuli 52 kappaletta. Lisäksi hän pelasi Blackburnissa sekä Cardiffissa ja Skotlannin puolella St. Johnstonessa sekä Heartsissa – siellä tosin vain yhden ottelun.
Toisen polven huippumaalivahdin maaottelusarake näyttää lukemaa 12 vaikka palvelusvuosia oli kymmenkunta. ”Encksin” epäonnea oli se, että hänen pelivuotensa sijoittuivat samaan aikaan kuin Antti Niemen ja Jussi Jääskeläisen. Joka tapauksessa oli se melkoista aikaa, kun A-maajoukkueessa oli samaan aikaan kolme valioliigamaalivahtia.
5. Kari Laukkanen
Kari Laukkanen jätti KuPS:in vuonna 1986 ja siitä alkoi erinomainen ammattilaisura ulkomailla. ”Laku” pelasi kahdeksan vuotta ulkomailla, joista pääosan Saksan kentillä. Ulottuva maalivahti muistetaan Stuttgarter Kickersin ja Waldhof Mannheimin lisäksi myös Suomen maajoukkueen maalivahtina.
A-maaotteluja kertyi tilille komeat 49 kappaletta.
4. Olli Huttunen
Olli Huttunen ei pelannut urallaan muualla kuin Suomessa, mutta se ei himmennä loistavan reaktiotorjujan osaamista. Iki-Haka pelasi pääsarjatasolla Suomessa 432 ottelua, joista valtaosan putkeen. A-maajoukkueessa pelejä tuli 60 ja myös valinta Vuoden pelaajaksi Palloliiton toimesta kahdesti. Huttunen oli pitkäaikainen A-maajoukkueen ykkösmaalivahti aikana, jolloin maalivahdilla oli nykyistäkin enemmän töitä.
Huttunen oli myös aikaansa edellä, sillä jalalla pelaaminen oli hänen vahvuuksiaan jo silloin, kun sellaisesta ei edes puhuttu. Tästä kertoo myös se, että hän pelasi joitakin otteluja pääsarjatasolla myös kenttäpelaajana.
3. Jussi Jääskeläinen
Jussi Jääskeläinen lähti maailmalle VPS:n riveistä. Mikkeliläisen siirto Boltoniin muodostui osaksi suomalaista jalkapallohistoriaa. Hän valloitti Boltonin ykkösmaalivahdin paikan periaatteessa saman tien ja lopulta seurassa tuli sarjaotteluja 474. Kun muut ottelut lasketaan mukaan, Jääskeläinen edusti Boltonia yli 500 kertaa.
Tämän lisäksi hän pelasi Valioliigassa West Hamissa. Jääskeläisellä on eniten Valioliigaotteluja kaikista suomalaispelaajista. Huuhkajissa hän pelasi 56 kertaa. Maajoukkue-edustuksia on huomattavasti enemmän, sillä ison osan maajoukkueuraansa ”Jässi” oli Antti Niemen kakkosena.
2. Antti Niemi
Antti Niemi tuli maajoukkueessa tunnetuksi haamupelastuksistaan ja siitä, että hän henkilökohtaisesti voitti Suomelle otteluja. Esimerkiksi karsintaottelut Sveitsiä tai Turkkia vastaan 1990-luvun lopussa olisivat päättyneet toisin ilman Niemen loistavia pelastuksia.
Uskomaton reaktiotorjuja teki myös komean seurajoukkueuran: kansainvälinen ura alkoi Tanskassa ja jatkui Skotlannissa, kunnes väistämätön tapahtui: Antti Niemi siirtyi Valioliigaan. Suurimmat uroteot hän teki Southamptonin ykkösvahtina ja ansaitsi paikkansa seuran folkloressa. Hradeckyn jälkeen toiseksi eniten maaottelua maalivahdeista, 67.
1. Lukas Hradecky
Lukas Hradeckysta tulee ensimmäinen suomalainen maalivahti, joka pelaa 100 A-maaottelua. Tai ainakin näin luulisi tapahtuvan, sillä ”Luken” tilillä on jo nyt 97 ottelua Huuhkajien maalilla. Jo tämä määrä perustelee ykkössijan, mutta kun otetaan huomioon myös seurajoukkuetason saavutukset, ykkössija on vielä ilmeisempi.
Yksi kautta aikojen parhaista Bundesliigan ulkomaalaisvahdeista on voittanut Saksan cupin parikin kertaa ja Saksan mestaruuden. Unohtumattomana tuplamestaruusvuonna Hradecky toimi vielä joukkueen kapteenina. Moninkertainen Vuoden jalkapalloilija Suomessa voi olla ylpeä myös yhdestä saavutuksesta: hänet on valittu Vuoden urheilijaksi Suomessa vuonna 2020.
Haastajat:
Lisäksi ääniä ja mainintoja saivat takavuosien tähdistä Lars Näsman, Olli Isoaho, Göran Enckelman ja Pertti Alaja. Tuoreemmista nimistä nostettiin Serie A:ssa pelannut ja ”Gijonin ihmeen” takuumies Niki Mäenpää ja Jesse Joronen.