Seurajoukkueiden MM-kisat saatiin päätökseen sunnuntaina. Yllätyksellisesti Chelsea vei potin eurooppalaista jalkapalloa hallinneen PSG:n nenän edestä ja vieläpä selvästi. Cole Palmerin johdolla Chelsea kartutti omaa pokaalikaappiaan yhdellä pytyllä. Uusitun seurajoukkueiden MM-kisan ensimmäinen mestari löytyy Lontoosta.
Kilpailu herätti paljon keskustelua ja närää, etenkin Euroopassa. Kuten arvata saattoi, mitä pitemmälle kisa eteni, sitä totisemmin joukkueet sen ottivat. Lopulta Chelsean juhlinta oli varsin aidon näköistä siitäkin huolimatta, että kisojen suojelijaksi itsensä nostanut Donald Trump ei tajunnut häipyä juhlinnan keskeltä. Itse kisan aivot, FIFAn puheenjohtaja Gianni Infantino, sen sijaan ymmärsi häipyä ennen varsinaisen juhlinnan alkua.
Mutta Lontoossa tuskin järjestetään pokaaliparaatia Valioliigamestaruuden tai Mestarien liigan voiton tapaan. Tai jos järjestetään, mitään kansanjuhlaa ei ole edessä. Kilpailun arvo ainakin eurooppalaisesta näkövinkkelistä on jotakuinkin nolla. Kiva kesäturnaus, jossa tietyt huippujoukkueet harjoittelivat ennen omien sarjojensa alkua – ja FIFA järjesti hyvät harjoitusvastustajat ja vieläpä maksoi siitä tuntuvasti. Mestaruus kartutti Chelsean tilipussia noin 125 miljoonaa euroa, joten ei paha summa, edes Chelsean kassavirrassa.
Tuleeko kilpailulle sitten jatkoa? Ja missä muodossa? Kymppipaikan asiantuntija Antti Niemi on täysin varma, että tulee.
– Tietysti tulee. FIFA käytti jo miljardin palkintorahoihin ja varmasti paljon lisää kaikkeen muuhun. Tuollaista satsausta ei tehtäisi, jos tästä ei olisi tarkoitus tehdä jatkumoa. Tietysti suunnitelman ydin on yrittää kasvattaa kilpailusta oikeasti arvostettu kilpailu maailman jalkapallokartalle ja saada sitä kautta seuroilta lisää arvostusta. Nuo tyypit tietäen, jatkoa tulee varmasti, Niemi arvioi.
– Siihen voi mennä aikaa, mutta ihan mahdoton tehtävä tämä ei ole. Ajankohtaa pitää varmasti miettiä, samoin sitä, missä kisat pelataan. Jo nyt puhuttiin paljon epäinhimillisistä olosuhteista kuumuuden vuoksi. Koska esimerkiksi Qatar on ilmoittautunut halukkaaksi järjestäjäksi tulevaisuudessa, uhkakuva olosuhteista jatkuu. Qatarissa ei ilmastoiduista stadioneista huolimatta pysty kesällä pelaamaan, joten jos FIFA päättää antaa kisat sinne, pitää ne pelata talvella MM-kisojen tapaan. Se taas sotkisi koko kilpailukalenterin eivätkä suurseurat siihen hevillä suostu. No, rahan valtaa ei tietysti voi koskaan aliarvioida, joten kaikki on FIFA-maailmassa mahdollista.
Itse pelillinen anti jäi Niemen mielestä heppoiseksi. Lisäksi entinen huippumaalivahti kaipaa loogisempia perusteita sille, miten joukkueet valikoituvat mukaan.
– Alkulohkot olivat juuri sellaiset kuten arveltiin. Isot tasoerot pelillisesti. Lisäksi joukkueet olivat selvästi eri motivaatiotasolla liikkeellä. Jotkut seurat, kuten Chelsea, ottivat kisat tosissaan, jotkut olivat vähemmän tosissaan. Kävivät ottamassa rahat pois ja sitten paluu normaalirytmiin.
– Mielenkiintoista nähdä, miten seuraavan kerran toimitaan seurojen valinnassa tai tuleeko joku selkeämpi karsintasysteemi. Esimerkiksi Inter Miamin osallistuminen kilpailuun johtui vain ja ainoastaan siitä, että Lionel Messi saatiin mukaan. Tuollainen syö pakostakin kilpailun arvostusta. Esimerkiksi eri Euroopan suurmaiden mestareista vain Bayern oli mukana. Liverpool, Napoli ja Barcelona lomailivat ja latasivat akkujaan ennen kauden alkua. Kun vielä muistetaan, että juuri MM-kisojen alla pelattiin Euroopassa Kansojen liigan finaalit sekä maajoukkueen MM-karsintoja, eivät tietyt tähtipelaajat ole saaneet huilata yhtään. Se voi näkyä rajusti syksyn peleissä.
Nurjista puolista puhuttiin myös FIFAn järjestämässä kokouksessa pelaajapuolen kanssa. Olosuhteet nousivat tietysti tapetille. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että merkittävimmät pelaajien etujärjestöjen edustajat eivät olleet saaneet kutsua kokoukseen lainkaan.
– Tuo uutinen ei yllättänyt. FIFA saa selvästi itse olla jossain määrin kriittinen omalle tekemiselleen, mutta oikeaa kritiikkiä ei juuri haluta tai peräti sallita. Onhan se täysin selvää, että nämä kilpailut järjestettiin vain siksi, että FIFA haluaa pitkällä tähtäimellä lisää rahaa ja siksi, että siellä hiertää Mestarien liigan menestys.
– Ei tuolla varsinaisesti jalkapallon kehityksen kanssa ollut juuri mitään tekemistä. Se on kuitenkin selvää, että jotain täytyi tehdä. Aiemmat seurajoukkueiden MM-viritelmät eivät sytyttäneet ketään. Ehkä tästä voi syntyä jotain, jos tämän kerran virheistä opitaan, pelaajia kuunnellaan ja olosuhteita sekä pelisysteemiä mietitään. Ei siis täyttä tyrmäystä vielä, aika näyttää, mitä tästä tulee, Antti Niemi toteaa Kymppipaikalle.