Puolan Ekstraklasassa vietetään joulutaukoa, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Cracoviassa pelaaja maajoukkuepuolustaja Arttu Hoskonen on saanut lomailla kotimaassa viime ajat. Paluu kustannuspaikalle tapahtuu vuoden alussa, ja pelit jatkuvat vasta tammi-helmikuun vaihteessa.

Liigakauden pelaaminen kahdessa osassa maistuu Hoskoselle.

– Kivalta tuntuu. Kauden saa puolitettua sillä tavalla, että joulukuussa on tauko. Monessa liigassa ei ole taukoa, mutta olen tykännyt siitä, että kauden saa katki. Tauko on pitkä ja tekee henkisesti tosi hyvää, että saa loman ja jaksaa loppurutistuksen. Fyysisesti varmasti jaksaisi, mutta henkinen kuorma on sen verran kova, että tarvitaan taukoa jalkapallosta. Se on kiinni siitäkin, mihin osaa varautua ja mihin on tottunut.

Miten summaat sarjakauden syksyn osalta?

– On vähän kaksijakoiset fiilikset. Alkukausi oli vaikea, kun oli loukkaantumisia. Olin hetken penkillä, mutta joukkueella meni pelit hyvin. Loppuvuotta kohdin meni hyvin ja pääsin pelaamaan koko ajan. Tuloksetkin olivat hyviä. Sanotaan, että ihan ok alkukausi.

Onko asemasi sellainen, että osaat odottaa paikkaa avauksessa?

– Kyllä se on tällä hetkellä sellainen, että kun pysyn vain terveenä, niin pitäisi tulla minuutteja. Sen puolesta ei ole mitään ongelmaa.

Uusia suuntia?

Hoskonen siirtyi Puolaan tammikuussa 2023. Kuluvan kauden jälkeen hän tulee viettäneeksi Cracoviassa kaksi ja puoli vuotta.

Onko Puolan liigan tuntunut sinulle sopivalta?

– Kyllä se tuntuu. Kivaa on pelata. Olen ollut jo kaksi vuotta ja puoli vuotta on vielä jäljellä. Sen jälkeen haluaisin kokea ehkä jotain muutakin. Mutta olen kyllä nauttinut Puolan ajasta ja Puolan futiksesta. Siinä ei ole mitään valittamista. On tuntunut siltä, että tämä on hyvä sarja ja sopinut itselleni.

Osaatko arvioida, mikä voisi olla uusi suunta?

– Kaikki on aika auki. Voi olla, että jatkan Puolassa, mutta en pidä sitä todennäköisimpänä juuri sen takia, että kaksi ja puoli vuotta tulee täyteen ja haluaisin kokea jonkin muun maan ja jotain erilaista futista. Katsotaan, kaikki on auki tässä vaiheessa. Hyvin on aikaa, eikä ole mikään kiire tehdä päätöksiä.

Suomi kiinnostaa

Suomi ja Puola arvottiin kuun alussa samaan MM-karsintalohkoon. Puolassa alkoi kiinnostus Suomea ja suomalaisia pelaajia kohtaan saman tien.

Joukkueen kesken Suomen ja Puolan kohtaamisella ei ehditty vielä spekuloida.

– Meillä alkoi loma juuri ennen arvontaa, niin emme ehtineet puhua siitä. Varmasti, kun tulemme takaisin lomilta, niin lohkosta saadaan keskustelunaiheita. Kiva, että Puola tulee vastaan juuri sen takia, että pelaan siellä ja on puolalaisia joukkuekavereita. Saamme ottaa mittaa toisistamme, Hoskonen sanoo.

Oletko varautunut suomalaisia pelaajia kohtaan kasvavaan kiinnostukseen?

– Itse asiassa, kun arvonta oli, sain tehdä heti haastatteluja Puolan medioihin. Kiinnostus Suomi-Puola -otteluun alkoi heti. Se oli positiivinen yllätys, vaikka osasin kyllä odottaa sitä. Jo silloin, jos olisimme voittaneet Walesin EM-jatkokarsinnoissa, ja Puola olisi tullut vastaan, medialta tuli paljon kiinnostusta minua kohtaan. Minua haluttiin haastatella ja kysellä paljon asioista.

Millaista Puolan media on?

– Toimittajat ovat olleet mukavia. En ole lukenut juttuja, joita minusta on kirjoitettu, enkä lue Puolan mediaa, joten on vaikea sanoa, millaisia toimittajat ovat olleet, mutta fanit ovat kärkkäämpiä ja vaativat enemmän kuin Suomessa.

– Usein jos uutisia tulee, meille tullaan kertomaan, että tämmöistä on sanottu. Minun haastatteluistani ei olla tultu sanomaan jälkikäteen, niin se on ehkä ihan hyvä.

Robert Lewandowski
Barcelonan hyökkääjä Robert Lewandowski on Puolan kapteeni ja suurin tähti. (Kuva: All Over Press)

Huuhkajien haikea syksy

Syksy 2024 oli miesten maajoukkuejalkapalloilussa ajanjakso, jota ei hyvällä muistella. Pelkkiä tappioita tuonut Kansojen liiga sai aikaan putoamisen c-liigaan, ja päävalmentaja Markku Kanerva sai maksaa tuloksista työpaikallaan.

Hoskonenkin on huonosti menneen Kansojen liigan jäljiltä allapäin.

– Kyllä varsinkin ”Riven” potkujen jälkeen siitä jäi haikea fiilis. Pelit eivät menneet hyvin. Päätavoite on kuitenkin MM-karsinnoissa. Yritimme saada peliä toimimaan, mutta se ei auttanut. Yhtään voittoa ei tullut. Siitä jäi haikea fiilis ja harmitus, että olisi pitänyt pystyä parempaan, hän kertaa.

Miksi peliä ei saatu toimimaan?

– Yksinkertaistettuna päästimme liikaa ja teimme liian vähän maaleja. Emme luoneet tarpeeksi maalipaikkoja peleissä, että olisimme pystyneet voittamaan pelejä, emmekä pystyneet pitämään maalia puhtaana, että olisimme antaneet itsellemme mahdollisuuden voittaa pelejä. Kun katsotaan EM-karsintoja, puolustimme hyvin ja pidimme maalin monta kertaa puhtaana. Sitä kautta saimme pisteitä. Ehkä se on syy Kansojen liigassa.

– Ja onhan b-liiga kova. Lähtökohtaisesti siellä oli kovempia jengejä kuin me. Meidän olisi pitänyt pelata yli odotusten, että pisteitä olisi tullut. Se täytyy myös ottaa huomioon. Jos tuo olisi tapahtunut c-liigassa, se olisi ollut täysi katastrofi.

Mitä ajattelet pelaamistasi peliminuuteista?

– Se oli tosi kivaa. Laitan aina ylpeänä Suomen pelipaidan päälle. Jokainen matsi menee tunteisiin ja on erittäin kiva pelata. Totta kai olen ylpeä itsestäni ja kiitollinen, että olen saanut pelata Suomen maajoukkueessa avauksessa.

Millainen hetki oli tehdä maali Englantia vastaan?

– Siinä olimme 0-3 häviöllä. Jos se olisi ollut tasoitus- tai johtomaali, olisin varmaan tuulettanutkin enemmän. Siinä kohtaa ajattelin vain, että laitetaan pallo keskelle ja yritetään uudestaan. Totta kai jälkikäteen tuntuu paljon paremmalta, kun asiaa on saanut ajatella.

Millaista on odottaa uuden päävalmentajan valintaa?

– Kyllä sitä välillä miettii, että kuka tulee. Saamme tietää asiasta jotain ja aikanaan se tulee julki. Turha sitä on miettiä. Maaliskuussa on seuraavat pelit, ja kunhan ennen sitä on päävalmentaja, kaikki pitäisi olla hyvin. On tässä vielä aikaa MM-karsintoihin, niin ei ole sen puoleen kauheaa stressiä siitä asiasta.

Lopuksi: miten vietät joulua?

– Kyllä se menee perheen ja ystävien kanssa. Ruokailua ja perusjoulusettiä. Ei mitään sen ihmeellisempää.

Haastattelu: Panu Markkanen