Huuhkajien päävalmentajaa julkistettaessa tuore päävalmentaja Jacob Friis, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti ja urheilutoimenjohtaja Aki Hyryläinen olivat julkisesti äänessä. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande, joka oli myös suuressa roolissa valmentajavalinnassa, seurasi tilaisuutta syrjemmällä.

Kaikki, mitä Friis, Lahti ja Hyryläinen lausuivat, menivät suorana eetteriin lukuisissa livelähetyksissä ja teksteissä, joten myös Casagranden näkemykset tulevasta on hyvä saada julki.

Kymppipaikka istahti juttutuokioon Casagranden kanssa.

Millainen helpotus on mielessä, kun päävalmentaja on nyt tiedotettu?

– Uskotaan ja toivotaan, että prosessi lähtee hyvin liikkeelle. Kovasti valmistaudutaan kohti pelejä ja tekemistä on vielä paljon. Staffia rakennetaan ja kaikkea muuta. Tämä on tietysti iso palanen, jota on muutaman viikon ja kuukaudenkin ajan säädetty yhdessä puheenjohtajan ja urheilutoimenjohtajan kanssa. Hyvä näin, että ollaan tässä tilanteessa.

Millaisen nosteen tämän uskot tuovan kaikkeen Huuhkajiin liittyvään?

– Luulen, että juuri tähän hetkeen Jacobin tyyppinen persoona on oikein hyvä. Monia asioita on mietitty, mutta uskomme, että tämä tuo tietyllä tavalla hyvää virettä kohti kevättä, kevään otteluita ja kesän kotiotteluita.

Hyryläinen kertoi yhden kuuden viimeisen kandidaatin joukkoon päässeen vaihtoehdon hinnoitelleen itsensä ulos päävalmentajahausta. Lahti konkretisoi asian kertomalla, että kyseisen henkilön palkkapyyntö oli ”kertaluokkaa suurempi”, kuin mihin Palloliitto olisi pystynyt.

Millaista on toimia markkinoilla, kun ei pelimerkkejä ole yhtä paljon kuin kilpailijoilla?

– Onhan minkä tahansa maan päävalmentajan paikka haluttu pesti. Keskustelin juuri Portugalissa alkuviikosta Englannin kollegan kanssa, ja sanoin, että lähellä ollaan (sopimusta), mutta maksamme todennäköisesti vähemmän kuin te. Onhan siellä monia isoja maita, jotka ovat aivan omissa luokissaan, mutta kun mennään meidän kokoisiin maihin, niin ei raha pelkästään ratkaise.

– Väitän, että tämä on hyvin mielenkiintoinen positio. Kuitenkin kaikki valmentajat tietävät, että tämä on näkyvä paikka ja saa rakentaa joukkueen maan parhaista pelaajista. Siinä on muitakin arvoja ja meidän maksamamme korvaus on kuitenkin ihan hyvä.

Voitko sanoa, että Friis on tässä tilanteessa sopivin päävalmentaja?

– Näin me uskomme.

Valtava maajoukkuevuosi

Huuhkajat aloittaa MM-karsinnat maaliskuussa ja pelit jatkuvat kesäkuun alussa kahdella kotiottelulla. Tuolloin vastaan tulevat Espanja tai Hollanti ja Puola eli karsintalohkon kaksi kovinta ja yleisön silmissä houkuttelevinta vastustajaa.

Kesä- ja heinäkuussa pelataan alle 21-vuotiaiden EM-kisat ja heinäkuussa naisten EM-lopputurnaus. Suomi on mukana molemmissa.

Miten kuvailet koko jalkapallovuotta maajoukkuerintamalla?

– Iso vuosi, ehdottomasti. Ja kesäpainotteinen. Isot valmistautumiset ovat jo menossa tässä vaiheessa. Maaliskuussa on miesten puolella kaksi todella tärkeää maaottelua. Uskomme, että kesäkuun alussa miehillä on kaksi täyttä tupaa kahdessa isossa pelissä. Siitä suoraan 21:sten kisoihin ja sen jälkeen Sveitsiin naisten kisoihin. On hienot kesä- ja heinäkuu tulossa.

Mikä olisi kesäkuun Huuhkajien pelien täysien katsomoiden merkitys puhtaasti talouden kannalta?

– Tulonmuodostus tulee monesta paikasta. Jos yhdessä tapahtuu ongelmia, se on tavalla tai toisella paikattavissa ja reagoitavissa. Pilareita on sen verran monta, mutta suurin yksittäinen erä, jossa on selkeästi vaihtelua, on tietysti pääsylippuosio. On tietysti tärkeää, että kaksi kesäkuun ottelua myy hyvin. Toisaalta kaksi kesäkuun ottelua ja kaksi hienoa vastustajaa, niin uskomme, että tuote on kunnossa.

Ohjelmahan on suotuisa, kun perinteiset kesäkuun pelit pelataan kovimpia maita vastaan.

– Juuri näin. Ainahan asioissa on puolensa ja puolensa. Todennäköisyyksien mukaan Puola-ottelut ovat ratkaisevia. Jos se olisi ratkaiseva ja syksyllä… Kesäkuuhun saatettaisiin saada muutenkin hieno keli ja hyvä tapahtuma. Isot panokset, isot joukkueet ja hyvät kelit, niin toivottavasti se (lipunmyynti) painottuisi siihen. Vähän pitää miettiä, minkä tyyppisiä tapahtumia saadaan sitten loka-marraskuulle.

Panu Markkanen