On aika jälleen syventyä suomalaisen jalkapallon historian kirjoihin. Kymppipaikka teki listan kautta aikojen kovimmista maajoukkueen maalitykeistä Teemu Pukin Veikkausliigaan palaamisen kunniaksi. Lista on toimituksen näkemys ja siitä saa vapaasti olla eri mieltä – eikä se välttämättä mene suoraan tilastojen mukaan.

Ykkösenä on kuitenkin se herra, joka on ykkönen myös kautta aikojen kovimpana miesten maajoukkueen maalintekijänä. Hän on HJK:n ensi kauden kärkimies Teemu Pukki.

1.Teemu Pukki, 42 maalia

Kotkan lahja suomalaiselle jalkapallolle. Pukin panos Huuhkajien matkaan EM-lopputurnaukseen oli korvaamaton jo kuuluisia EM-karsintoja edeltäneessä Nations Leaguessa ja tietysti itse karsinnoissa. Kukaan ei unohda, kun Pukin maalin myötä Bosnian verkkoon taivaskin repesi. Ja ratkaisevassa Liechtenstein-ottelussa Pukki teki luonnollisesti kaksi maalia. Jo ennen tätä historian tekemistä Pukki oli jo tehnyt isoja maaleja – esimerkiksi Gijonin ihmeeseen johtanut 1-1 tasoitus oli Teemu Pukin käsialaa. Jo nyt on selvää, että Teemu Pukin maaottelujen maalimäärä tulee säilymään ennätyksenä pitkään – toivottavasti ei ikuisesti, mutta kovin lähellä ei kukaan tällä hetkellä ole.

2.Jari Litmanen, 32 maalia

Jos laskettaisiin yhteen syötöt ja maalit, Litmanen olisi ykkönen – Pukin muhkeasta syöttötilistä huolimatta. Litmanen vaikutti ajanjaksolla, jolloin hänen harteillaan oli paljon: pelinrakentelu ja viimeistely. Suomalaisen jalkapallon suuri toivo lähti Suomesta Ajaxiin ja moni odotti näkevänsä jälleen yhden turhan retken. Toisin kävi, Litmanen meni ja valloitti. Litmasen maaleilla Suomi otti monta voittoa ja oli monta vuotta se pelaaja, jonka varassa Suomen menestys oli. Maalimäärä on todella merkittävä, kun ottaa huomioon, ettei Litmanen koskaan ollut varsinainen kärkipelaaja.

3.Ari Hjelm, 20 maalia

”Zico” sai sata maaottelua täyteen ja hän ohitti ikuisena pidetyn Verner Eklöfin maaottelumaalimäärän. Maajoukkueen Kunniakapteenin titteliä hallitseva Hjelm pelasi siihen aikaan, kun ulkomailla pelaavat pelaajat olivat harvinaisuus. Tästä huolimatta taisteleva taituri teki itselleen ja muille tilaa – ja verkko heilui. Ari Hjelm oli tienraivaaja ja esimerkki monelle tulevalle suomalaiselle maalitykille ja siksikin hänen nimensä kuuluu kaikkien aikojen suurimpien joukkoon.

4.Mikael Forssell, 29 maalia

Maaleja, maaleja, maaleja. ”Miklu” halusi vain tehdä maaleja ja niitä tulikin. Kukaan pitempiaikainen fani ei unohda sitä, kun nuori Mikael Forssell teki Olympiastadionilla kaksi maalia Saksan verkkoon ja olisi tehnyt kolmannenkin, jos oman pelaajan jalka ei olisi ollut epäonnekkaasti tiellä. Pitkä ja komea maajoukkueura sisälsi hattutemppua, ratkaisumaaleja ja upeita suorituksia. Step-overit tulivat suomalaisten tietoisuuteen juuri Forssellin kautta. Upeasta urasta huolimatta aina hiipii ajatus mieleen: mitä jos loukkaantumiset eivät olisi lainkaan vaivanneet…

5.Jonatan Johansson, 22 maalia

Vaatimaton Johansson palveli uskollisesti A-maajoukkuetta yli sadan maaottelun verran. Maaleja hän teki viidelle eri päävalmentajalle pitkän uransa aikana. Tuulennopea hyökkääjä osasi viimeistellä vaikeista paikoista ja asennoista. Paraislainen muistetaan tietysti siitä, että kun Litmanen sai pallon, Johansson oli jo menossa pystyyn.

6.Joel Pohjanpalo, 16 maalia

Vahva pääpelaaja, hyvä viimeistelijä, röyhkeä boxipelaaja. Pohjanpalo liittyisi hyvin pian sadan A-maaottelun kerhoon, jos pari pahaa loukkaantumista ei olisi haitannut uraa. Maaleja on syntynyt takuuvarmasti ja suomalaisittain paljon. Historian kirjoihin ”Jolle” jää tietysti ikuisiksi ajoiksi sillä, että hän teki Suomen kautta aikojen ensimmäisen maalin miesten lopputurnauksessa – ja toistaiseksi ainoan. Hän on myös monen muistikuvissa tehtyään toisenkin maalin EM-lopputurnauksessa, mutta VAR todisti hänen olleen hiustupsun verran paitsiossa.

7.Antti Sumiala, 9 maalia

Sumialan aikakausi A-maajoukkueessa ei ollut pisimpiä, mutta tehokkaimpia se oli. Paljon kiertänyt hyökkääjä oli todellakin hyökkääjä – porilainen eli maaleista ja janosi niitä. Maaleja syntyi myös sellaisista tilanteista, jotka hän itse loi tyhjästä. Sumiala oli avainhyökkääjä Richard Möller Nielsenin karsinnoissa, jossa esimerkiksi maali Sveitsiä vastaan toi panoksen surullisenkuuluisaan Unkari-otteluun, jossa Sumiala osui myös. Pitkään näytti, että juuri tuo Sumialan tekemä maali vie Suomen ensimmäistä kertaa jatkokarsintoihin kunnes… tässä siihen asiaan ei tällä kertaa palata.

8.Mixu Paatelainen, 18 maalia

Kolossi hallitsi ilmatilaa vuosien ajan A-maajoukkueessa. Asenne oli aina rautaa, tilanteisiin mentiin armottoman kovaa ja tulosta syntyi. Paatelaisen ikimuistoinen ilta oli joulukuun 14. 1994, kun vastassa oli Olympiastadionilla San Marino. Paatelainen oli pitelemätön varmasti Skotlannista tutuissa hyisissä olosuhteissa ja teki neljä maalia. Paatelaisen maalimäärä olisi varmasti isompi ellei hän olisi päättänyt lopettaa maajoukkueuraansa – monen mielestä liian aikaisin.

9. Mika Lipponen, 11 maalia

Kärjen tyyliniekka haisteli paikat ja viimeisteli varmasti. Komean A-maajoukkueuran lisäksi hän oli avaamassa muille tietä pelaamalla ammatikseen mm. Hollannissa. Sillä tiellä hän on vieläkin, sillä jalkapallo on pitänyt ”Mikke” Lipposen kiireisenä tähän päivään asti eri hallintotehtävissä. Uran ehkä muistettavimman maalinsa Lipponen teki Olympiastadionilla 1989, kun Wales kaatui 1-0 ja ainoa maali kirjattiin turkulaisen jalkapallon kasvatille.

10.Aki Riihilahti, 11 maalia

Riihilahtea ei mielletä mitenkään maalitykiksi, sillä seurajoukkue tasolla verkko heilui säännöllisesti, mutta ei kuitenkaan jatkuvasti. Toisin oli A-maajoukkueessa. Kun otetaan huomioon ”Ägän” rooli ja tehtävä kentällä, on hämmästyttävää, että hän teki A-maajoukkuetasolla 11 maalia. Monikaan niistä ei ollut klassisen kaunis, mutta eipä sillä väliä – osumalla tolppien väliin saa yhden maalin, oli se tehty reidellä, takaraivolla tai saksipotkulla. Riihilahden ikimuistoisin osuma syntyi Anfieldilla Englannin tähtisikermää vastaan 2001.