Kymppipaikka aloittaa artikkelisarjan Suomen jalkapalloilun Hall of Famesta. Hall of Fame perustettiin 1993 ja se sijaitsee Valkeakoskella Suomen jalkapallomuseon yhteydessä. Tuorein jäsen Hall of Fameen nimettiin huhtikuussa.

Suomalaisen jalkapallon kunniagalleria Hall of Fame sai tiistaina 8. huhtikuuta tuoreimman jäsenensä, kun Johanna Lindell sai ikonin arvonimen Suomen ja Unkarin välisen naisten Kansojen Liigan ottelun yhteydessä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Hall of Fame-toimikunnassa, joka valitsee uudet ikonit, ovat edustettuina Suomen Palloliitto, Suomen Urheilumuseo, Suomen Jalkapallomuseo ja Jalkapallotoimittajien Pallo-Kopla ry.

Kunniagalleriaan voidaan valita suomalaisen jalkapallon hyväksi tehdystä työstä ansioituneita pelaajia, valmentajia, erotuomareita, järjestö- ja seurajohtajia tai muita jalkapallon parissa toimineita henkilöitä.

Henkilö voi päästä kunniatauluun lopetettuaan aktiiviuran vähintään kolme vuotta sitten. Jalkapallomuseo ylläpitää ja kehittää Hall of Famen aineistoa omissa museotiloissaan Valkeakoskella.

Ensimmäisen jäsenenä suomalaisen jalkapallon Hall of Fame sai vuonna 1993, kun avauskokoonpanon verran ansioituneita jalkapalloihmisiä sai kyseisen kunnian. Ensimmäiset ikonit ovat aakkosjärjestyksessä, mutta listan ylimmäinen olisi varmaankin ollut aika lähellä ykkössijaa muutenkin.

Suomen Jalkapallomuseon sivuilta löytyy Eino Soinion lausahdus: ”Dipl. ins. Erik von Frenckell ansaitsee suurtyöstään suomalaisen jalkapallon hyväksi erikoisen ylistävän maininnan. Hän on tehnyt paljon asettaessaan varoja nuoren jalkapalloilumme kehityksen alttarille.”

Vuonna 1887 syntyneen von Frenckellin elämäntyö ulottui sekä urheilun että liikemaailman johtotehtäviin ja hänet muistetaan erityisesti jalkapallon kehittäjänä Suomessa.

Von Frenckellin panos näkyi erityisesti jalkapallon infrastruktuurissa, sillä hän rakennutti Suomen ensimmäisen nurmikentän, Töölön Pallokentän. Hänen valintansa Palloliiton puheenjohtajaksi vuonna 1929 oli myös tärkeä virstanpylväs ja von Frenckellillä oli keskeinen rooli lajin esilletuomisessa sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Von Frenckellin valinta FIFA:n varapuheenjohtajaksi vuonna 1927 oli tunnustus hänen työstään lajin hyväksi ja hän oli jopa ehdolla FIFA:n puheenjohtajaksi.

Eerikkilän urheiluopisto perustettiin von Frenckellin aloitteesta ja Eerikkilä on edelleen tärkeä suomalaista jalkapalloa. Vuonna 1977 kuolleen Erik von Frenckellin elämäntyö on jättänyt pysyvän jäljen suomalaiselle jalkapallolle ja hänet muistetaan eräänä lajin merkittävimmistä vaikuttajista Suomessa.