Allianssin kuolema ja ”belgialainen huippujalkapalloa edustava taho”

21.2.2011

Vuonna 2005 vantaalaisesta Allianssista tuli kertarysäyksellä esimerkkitapaus nykyjalkapallon lieveilmiöistä.

Allianssi oli pahoissa talousvaikeuksissa ja AC Vantaan Allianssi ry. ilmoitti 6.6.2005 seuran toiminnan yhtiöittämisestä. Pääomistajaksi ilmoitettiin ”belgialainen huippujalkapalloa edustava taho”. Ei mennyt kuitenkaan kauaa, kun ilmeni kyseessä olevan kiinalainen liikemies Ye Zheyun.

”Mr. Ye” harjoitti epäselväksi jääneitä liiketoimiaan niin Ranskassa kuin Belgiassa, mutta herätyskellot eivät vielä soineet vantaalaisjoukkueessa. Tai jos soivat, sen eteen ei tehty mitään.

Allianssi toimitusjohtajaksi nimettiin belgialainen ex-pelaaja Olivier Suray. Heti ensitöikseen Suray pisti Allianssin valmennuksen uuteen uskoon ja Ari Tiittasen tilalle tuli Thierry Pister. Myös Allianssin pelaajistoa muokattiin rankalla kädellä, sillä mukaan tuli peräti kuusi uutta pelaajaa, lähinnä Belgian toiseksi korkeimmalta sarjatasolta.

Murskajaiset Tehtaan Kentällä

”Uusi Allianssi” pelasi ensimmäinen ottelunsa 7.7. Tehtaan Kentällä Hakaa vastaan. Rankkasateessa pelattu peli päättyi Allianssin 0-8-tappioon. Uudet ”vahvistukset” pelasivat ottelussa surkeasti ja pelin jälkeen lähtikin huhuja liikkeelle Aasian vedonlyöntimarkkinoilla tehdyistä isoista voitoista. Julkisuuteen tuli muun muassa pelaajien kommentteja, joissa he ihmettelivät päässeensä pelaamaan pitkän pelitauon jälkeen. Esimerkiksi maalivahti Goffin oli parhaillaan toipumassa loukkaantumisesta.

Avausmaali kuvaa pelistä kaiken. Allianssin toppari Mustafa Douai antoi löysän palautuspallon, jota vastaan maalivahti Goffin ei ottanut askeltakaan. Vesilätäkköön pysähtyneeseen syöttöön juoksi innokkaimmin Toni Lehtinen, joka rauhassa sai tähdätä ja sijoittaa pallon maaliin.

Allianssin täydellinen nöyrtyminen masensi valmentaja Thierry Pisterin sen verran, että hän jätti tulematta lehdistötilaisuuteen. Pisteriä tuurannut Allianssin Markku Palmroos oli kommenteissaan varsin vaitonainen.

- Päätimme kokeilla kaikkia uusia vahvistuksia heti avauksessa ja tulos on luettavissa taululta. Muutama pelaaja, ehkäpä kolme, täytti heistä paikkansa, täysin syyttömänä koko jupakassa ollut ja päävalmentajan päätöstä perustellut Palmroos pohti.

Hakan päävalmentaja Olli Huttunen huomautti, että ottelun murskalukemat eivät olleet pelkästään Allianssin heikkoutta.

- Meidän pelaajamme taistelivat alusta lähtien erinomaisella asenteella. Saimme tilanteita aikaiseksi ja tällä kertaa saimme hyvin onnistumisia, Huttunen totesi.

Yhteys sopupelivyyhtiin

Suomessa keskusrikospoliisi alkoi tutkia Haka-ottelua ja mahdollisia väitteitä tahallisesta murskatappiosta. Mitään todisteita ei kuitenkaan löytynyt. Myöhemmin kauden aikana ilmeni, että Allianssin tapauksella oli yhteys Belgiassa olleeseen ja purkautuvaan sopupelivyyhtiin, jonka ydinhenkilö oli ”Mr. Ye” – tuo kiinalainen liikemies.

Maaliskuussa 2006 Olivier Suray myönsi Belgian poliisille, että yksi Allianssin peleistä oli järjestetty vilpillisesti.

Pitää kuitenkin korostaa, että Allianssi suomalaisjohtoa ei missään vaiheessa syytetty muusta kuin herkkäuskoisuudesta. Joukkueen sarjapaikkaa yhä hallinneen Allianssi ry:n puheenjohtaja Erkki Alaja erosi tehtävästään 15.7., ja kauden päätteeksi Allianssi ry. purki sopimuksensa Allianssi OY:n kanssa.

Belgialaiskytköksistä vapautuneen Allianssin uusi johtoporras ei kuitenkaan saanut Suomen Palloliiton lisenssikomiteaa vakuuttuneeksi toimintakyvystään. Näin ollen lisenssiä ei myönnetty ja seuran edustusjoukkueen toiminta päättyi huhtikuussa 2006.

Viimeisellä kaudella Allianssi sijoittui Veikkausliigassa seitsemänneksi. ”Belgialaisen huippujalkapalloa edustava tahon” komennossa vantaalaisjoukkue voitti 15 ottelustaan neljä.

Allianssin tapaus kertoo, että suomalainen jalkapallo on myös vedonlyöjien kiinnostuksen kohteena ympäri maailmaa. Varsinkin kesäisin, jolloin valtaosa sarjoista on tauolla. Internetin nykymaailmassa vedonlyönti on helppoa, eikä liialliseen sinisilmäisyyteen ole varaa.

7.7.2005 Haka-Allianssi 8-0 

Haka : Mikko Vilmunen, Juuso Kangaskorpi, Lasse Karjalainen, Juha Pasoja, Mikko Innanen (79. Jaakko Juuti), Jani Kauppila, Mikko Manninen (71. Erno Rosenberg), Mika Nenonen, Valeri Popovitsh, Janne Salli, Toni Lehtinen (59. Jarno Mattila)

Allianssi : Grégory Goffin, Mustapha Douai, Jon Poulsen, Sergei Omelianovitsh, Jarkko Vähäsarja, Ville Lehtinen (46. Dritan Stafsula), Hermanni Vuorinen, Kristian Kojola, Jean-Pierre La Placa, Hocine Chebaïki, Kasim Yildiz

Maalit: Haka : Toni Lehtinen 2 [3,21],Mikko Innanen 2 [8,14],Jani Kauppila [18],Lasse Karjalainen [43],Valeri Popovitsh [75],Janne Salli [78]

Yleisöä: 1920

Lähteet: www.veikkausliiga.com, www.mtv3.fi, www.hs.fi, Rakas Jalkapallo, www.wikipedia.fi