Tuija Hyyrynen. Kuva: Jussi Eskola

Naisten MM-kisat alkavat perjantaina – ”Kilpailu on koventunut huomattavasti”

06.6.2019

Jalkapallon naisten MM-kisat alkavat perjantaina Ranskassa. Seuraavan kuukauden ajan naisten jalkapallolla on hyvä sauma tehdä lopullinen läpimurtonsa.

Naisten jalkapallo kasvaa maailmalla hurjaa vauhtia. Euroopassa isot seurat ovat ottaneet naisten joukkueen hoteisiinsa ja tällä hetkellä naisten jalkapalloa dominoivat muun muassa Juventus, Bayern München, Lyon, Manchester City, Chelsea, Barcelona ja niin edelleen.

Suomessa stepit ovat olleet pieniä, vaikkakin orastavaa buumia on näkyvissä. YLE näyttää kesän MM-kisat kokonaisuudessaan, joten myös Suomessa naisten jalkapallo ottanee kesän aikana isoja harppauksia ainakin näkyvyyden suhteen eteenpäin.

Suomen A-maajoukkueen runkopelaaja Hyyrynen voitti Juventuksen riveissä Italian mestaruuden. Hyyrysen mukaan naisten jalkapallo on kovassa kasvussa Italiassa.

– Olen kiitollinen, että saan olla osa tätä seuraa. Naiset eivät ole organisaatiossa "sivutuote", meitä arvostetaan todella, Hyyrynen kertoo.

Suomi on ollut 2000-luvulla EM-kisoissa mukana useamman kerran. 2017 EM-kisoihin Suomi ei selvinnyt, eikä myöskään tämän vuoden MM-kisoihin.

– On riski, että muut menevät kovempaa kuin me. Eli seuraaviin EM-kisoihin pääseminen olisi todella tärkeää. Moni maa on nostanut profiiliaan viime vuosina, kilpailu on koventunut huomattavasti, Hyyrynen pohtii.

Useita mestarisuosikkeja

Naisten MM-kisat käynnistyvät perjantaina. Finaali pelataan heinäkuun 7. päivä. Mestarisuosikkeja on useita.

– Ennakkosuosikkeja ovat varmasti Ranska ja USA, mutta nostetaan esiin vielä Englanti, HJK:n päävalmentaja Joonas Rantanen pohtii.

Suomen A-maajoukkueen entinen kapteeni Maija Saari nostaa muutaman maan esiin.

– Kilpailu mestaruudesta kiristyy vuosi vuodelta kovemmaksi. Suurimmat suosikit ovat USA, Ranska ja Saksa, Saari miettii.

MM-kisojen parhaat pelaajat ovat maailmalla jo isoja ”staroja”. Rantanen nostaa esiin Englannin Lucy Bronzen, Espanjan Irene Paradesin sekä Hollannin Lieke Martinsin. Saari lisää listaan vielä Saksan Dzsenifer Marozsanin sekä USA:n Alex Morganin.

Rantasen mukaan naisten jalkapallo kehittyy hurjaa vauhtia.

– Vuoden 2017 EM-kisojen yhteydessä nousi esiin pelin intensiteetin kasvu. Pelaajien henkilökohtainen osaaminen ja urheilullisuus ovat kehittyneet.

– Tämä yhdistettynä entistä organisoidumpaan kollektiiviseen pelaamiseen johtaa siihen, että pelin vauhti kasvaa, HJK-valmentaja toteaa.

MM-kisojen avauspelissä kohtaavat perjantaina emäntämaa Ranska ja Etelä-Korea.