Pekka Sihvola. (c) Kymppipaikka.fi

Pekka Sihvola: ”Puoliammattilainen” on myös ammattilainen

15.1.2015

Kolme edellistä kautta MYPAn riveissä pelannut Pekka Sihvola teki viime viikolla tulevan kauden mittaisen sopimuksen Veikkausliigaan nousseen HIFK:n kanssa.

HIFK lähtee tulevaan kauteen ns. puoliammattilaisjoukkueena. Eli osa pelaajista käy muissa töissä ja osa opiskelee. Sihvolan mukaan termi ”puoliammattilaisuus” on kuitenkin harhaanjohtava.

- Itselleni särähtää aika pahasti korvaan termi puoliammattilaisuus. Se antaa automaattisesti kuvan, että asiat tehdään jotenkin puoliammattimaisesti tai puolivaloilla, Sihvola sanoo.

- Ammattilaisuutta on ylipäänsä hyvin vaikea määritellä sen perusteella, että saavuttaa jonkun tietyn tulotason. Se tuntuu erikoiselta, että Veikkausliigapelaajat, jotka ovat eläneet saadulla tulolla ja treenanneet niin hyvin kuin mahdollista, ovat ”virallisia” ammattilaisia vasta ulkomaille siirron jälkeen.

Sihvola korostaa, että kaikki lähtee siitä, mitä pelaaja tekee kentällä ja miten hän hoitaa muut huippu-urheiluun liittyvät asiat.

- Se puoliammattilaisuus-termi ei sovi suomifutikseen. Jos joku käy töissä, ei se tee hänestä puoliammattilaista. Silloin voi olla ihan täysammattilainen. Asiat voi ja pitää tehdä kentällä ammattimaisesti, Sihvola toteaa.

- Itse satsaan täysillä futikseen. Sen ehdoilla mennään. Treeniajat mahdollistaisivat työnteon pelaamisen ohessa, joten jotain sitä voisi tehdä. Sain syksyllä koulut pakettiin, joten se voisi olla jopa hyvä asia, hyökkääjä lisää.

Vain menestys kelpaa

HIFK:lla on pitkä historia suomalaisessa jalkapalloilussa. Suomen mestaruuden seura on voittanut seitsemän kertaa. Viimeksi se on pelannut pääsarjassa kuitenkin vuonna 1972.

- Nousu liigaan oli hyvä juttu suomifutikselle. Uskon siihen, että HIFK:lla on poikkeuksellinen mahdollisuus luoda ”hypeä” ja luoda jotain suurta. Se kuitenkin vaatii sen, että seura ja organisaatio kehittyvät koko ajan.

- Pitkällä aikavälillä voidaan jopa puhua HJK:n haastajasta. En näe syitä, miksi näin ei voisi tapahtua. Se kuitenkin vaatii koko ajan paljon pelaajilta, valmennukselta ja taustoilta, Sihvola painottaa.

Tällä viikolla HIFK:hon uusia pelaajia on tullut neljä: Jani Bäckman, Joni Korhonen, Fredrik Lassas ja Younnes Rahimi. Joukkueen rakennus on hyvällä mallilla.

- Tässä pitää kuitenkin muistaa realiteetit. HIFK nousi vuosi sitten Ykköseen ja ilmoitti julkisesti, että ei sinne ole vielä valmis. Ja nyt nousu tuli jo Veikkausliigaan. PK-seudulla on kuitenkin paljon hyviä pelaajia vapaana. Se on etu HIFK:lle.

Sihvola teki MYPAn riveissä kolmen kauden aikana 33 maalia. HIFK:ssa on kovat odotukset Sihvolan suhteen, mutta niin on myös Sihvolalla HIFK:n suhteen.

- Tulin hakemaan menestystä. Tiedän mitä se vaatii joukkueelta ja millaisia pelaajia siihen tarvitaan. Siihen on kaikki mahdollisuudet, Sihvola sanoo.

- Olen varma, että pystymme heti sijoittumaan sinne kuuden joukkoon. En olisi tänne muuten tullutkaan, jos en siihen uskoisi.

Stadin derbyt tuovat vielä mausteensa tulevaan liigakauteen. HIFK:lla ja HJK:lla on pitkät perinteet helsinkiläisessä futiksessa. Sihvola odottaakin erityisen mielenkiinnolla tulevia derbyjä.

- Kyllä niitä kihelmöiden odottaa. Ihmettelen, jos "Sonski" ei ole näissä peleissä täynnä.

Ja kun puhutaan HIFK:sta, niin myös monisatapäinen kannattajaryhmä Stadin Kingit pitää nostaa esiin.

- Sen verran hyvin minun pitää pelata, että faneilta tulee hyväksyntä, Sihvola toteaa.

Hongan tilanne harmittaa

Sihvolan entisiä seuroja ovat olleet muun muassa MYPA ja Honka. Molemmat ovat olleet viime viikkoina suomifutiksen ykköspuheenaiheita.

- Ei ole ollut kiva seurata tätä sivusta, Sihvola myöntää.

MYPAn pelit jatkuvat Ykkösessä, mutta Honka jatkaa pelejään Kakkosessa.

- Hongan tilanne harmittaa paljon. Tunnen sieltä paljon ihmisiä myös yhdistyksen puolelta ja tiedän junnupuolen potentiaalin - tiedän mitä homma voisi parhaimmillaan olla.

Nyt Pallohonka OY:n taustat neuvottelevat Ykkösessä pelaavan PK-35 Vantaan kanssa yhteistyöstä.

- Vaikuttaa aika ihmeelliseltä saagalta. Harmi futiksen ja pelaajien kannalta, että kävi näin. Liigapaikka oli Hongan valttikortti vahvan junnutyön lisäksi. Nyt Honka on samalla viivalla monen muun kanssa, jolla ei liigapaikkaa ole.

- Toivotaan, että tässä on alku jollekin kestävämmälle ja suuremmalle

Kymppipaikka.fi / Joonas Sarelius