Kuva: jussi Eskola

Jalkapallo kuuluu kaikille - sateenkaaren värit näkyvät kapteeninnauhoissa

25.6.2019

Kotimaan jalkapallokentillä on näytetty jo usean vuoden ajan punaista korttia rasismille sekä käytetty sateenkaarivärityksellisiä kapteeninnauhoja.

Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto (FIMU ry) on yhteistyössä Jalkapallon Pelaajayhdistyksen kanssa tehnyt uraauurtavaa työtä monikulttuurisuuden puolesta ja rasismia vastaan liikunnan kautta.

FIMU edustaa Suomessa kansainvälistä Punainen kortti rasismille -järjestelmää, jonka suhteen jalkapallokenttä on ollut erityisen aktiivinen. Suomalaisissa eri sarjatasojen jalkapallo-otteluissa on näytetty konkreettisesti punaista korttia rasismille pelaajien johdolla jo vuodesta 2006.

Tavoitteena on levittää rasismin- ja syrjinnänvastaista viestiä yhteiskunnassa ruohonjuuritason liikunnasta huippu-urheiluun hyödyntäen yhteistyötä eri seurojen, oppilaitosten, järjestöjen ja lajiliittojen kanssa. Hanke on lähtöisin jalkapallon parista, mutta vähitellen se on levinnyt myös muihin lajeihin.

– Punainen kortti rasismille -hankkeen tarkoituksena on levittää syrjinnän, rasismin ja kiusaamisen vastaista sanomaa urheilussa, Punainen kortti rasismille -hankkeen projektipäällikkö Ilari Äijälä kertoo.

Jalkapallossa punaisia kortteja rasismille on näytetty eri seuroissa jo vuodesta 2003 alkaen, mutta uusimpana ideana on ollut parin viime vuoden ajan toimittaa kaksipuolisia kapteeninnauhoja eri seuroille.

– Toisella puolella nauhaa on punainen kortti rasismille -logo ja toisella puolella sateenkaariväritys. Kapteeni on näin voinut valita fiiliksen ja pelipaidan värin mukaan puolen. Nauhalla on tarkoitus symboloida sitä, että jalkapallo kuuluu kaikille ja kapteeni voi omalla esimerkillään luoda sellaista ilmapiiriä, että jokainen voisi olla oma itsensä rakkaan lajinsa parissa.

– Nauhoja on lähetetty yli 600 eri seuroille, junioreista aikuisten harrastejoukkueisiin, Äijälä jatkaa.

www.jpy.fi