Huippusarjoiksi lasketaan miesten puolella Veikkausliiga, Ykkönen ja Kakkonen sekä naisten puolella Naisten Liiga ja Ykkönen.
– JPY on pelin ja pelaajan puolella. Pelien videointi pitäisi olla sellainen standardi, joka olisi näissä kaikissa huippusarjoissa, JPY:n yhteyspäällikkö Panu Autio toteaa.
Aution mukaan pelien videoinnilla on suora yhteys pelaajakehitykseen ja pelin tason nousemiseen.
– Futsal-Liigassa tästä on hyviä kokemuksia, kun kaikki pelit ovat heti pelin päätyttyä nähtävissä Youtubessa. Vierasjoukkueet voivat näin vaikka paluumatkalla bussissa katsoa peliä läpi helposti esimerkiksi puhelimella, Autio sanoo.
– Videoiden avulla pystytään pureutumaan yksityiskohtiin, joka tukee pelin ja pelaajien sekä valmennuksen kehittymistä.
Autio korostaa videoinnissa myös pelaajien oikeusturvaa.
– Kun peli on videoitu, voidaan aina tarkistaa tilanteet jälkikäteen. Näin ei tule mitään sana vastaan sana -tilanteita.
Pois mutuilusta, kohti faktaa
Pelaajien puolelta FC Honka Akatemiassa pelaava Sebastian Veijola on ollut aloitteen suhteen aktiivinen. Hänen mukaan pelien videointi on oltava pakollista esimerkiksi myös Kakkosessa.
– Kunnianhimoisille ja itseään kehittäville pelaajille ja valmentajille on todella valitettavaa, mikäli ei ole videoita käytössä, joiden avulla voi katsoa ottelutilanteita uudelleen, analysoida tapahtumia ja kehittää peliä, Veijola sanoo.
Veijolan mukaan videoiden avulla saadaan enemmän faktaa.
– Jalkapallokulttuuri, nimenomaan jalkapallojoukkueiden sisäinen kulttuuri (miten esimerkiksi lähdetään purkamaan tappiota, miten valmistaudutaan peliin) muuttuisi siten että liian yleisellä tasolla tapahtuvasta liian pyöreästä höpinästä päästäisiin siihen suuntaan, että pelaajat ja valmentajat joutuvat konkreettisesti ja täsmällisesti puhumaan siitä, mitä peleissä on tapahtunut. Joskus jossain joukkueissa on tuntunut siltä, että vaikka takaiskumaaleja tyydytään kommentoimaan tyyliin “no se on nyt mennyttä, uutta päin kundit!”, tai että “muistaakseni se tilanne meni silleen…”. Kun on videot, on faktaa. Ei tarvitse tyytyä mutuiluun, Veijola korostaa.
Veijola nostaa esiin myös erotuomarit ja jalkapallokulttuurin.
– Yhteinen ja enemmän tai vähemmän avoin videoalusta olisi myös tuomareille isoksi avuksi. Kun kaikki pelit videoidaan, helpottaa se ottelukooste-kulttuuria, joka taas edesauttaa ja helpottaa joukkueiden ja pelaajien seuraamista.
Erotuomarit videoinnin kannalla
Valioerotuomarikerhon puheenjohtaja Mattias Gestraniuksen mukaan myös erotuomarit puoltavat pelien kuvaamista huippusarjoissa.
– Itsearvionti on erittäin tärkeä osa erotuomariutta, tätä on paljon helpompi tehdä videon kera, kun siitä saa faktaa, Gestranius sanoo.
Gestranius myös korostaa videoinnin merkitystä erotuomarien kehittymisessä.
– Meillä on valmennus- ja mentorointiohjelmia olemassa kakkosessa, usein mentori asuu eri paikkakunnalla kun erotuomari. Tällöin videot ovat erittäin tärkeä osa tällaista ohjelmaa. Voimme katsoa tilanteita, jopa kokonaisia pelejä ja analysoida ne yhdessä.