Aleksei Kangaskolkka ja futisammattilaisen painajainen

Aleksei Kangaskolkka ja futisammattilaisen painajainen

28.1.2015

Aleksei Kangaskolkka elää tällä hetkellä jalkapalloammattilaisen painajaista. Hyökkääjä oli muutaman vuoden tauon jälkeen taas täydessä kunnossa, mutta nyt polvivamma pitää hänet sivussa vähintään puoli vuotta.

Vuonna 1988 syntynyt Kangaskolkka pelasi IFK Mariehamnissa upeasti kaudella 2012 ja teki yhteensä 16 maalia. Hyökkääjä siirtyi Superettanin Jönköpings Södran riveihin ja sieltä pikatahtia Hollannin pääsarjan Heraclesiin.

Hollannissa pelit lähtivät hyvin käyntiin, mutta sitten Kangaskolkka loukkaantui ja oli sivussa kevääseen asti. Pelejä kertyi ainoastaan neljä. "Allu" toipui sitkeästä vammasta ja aloitti toisen kautensa Heracelsin riveissä. Vastuuta ei kuitenkaan tullut kuin kakkosjoukkueessa, vaikka pre-seasonilla suomalaishyökkääjän esitykset olivat hyviä.

Tammikuussa 2015 oli aika siirtyä uusiin haasteisiin. Askel taaksepäin voi useasti viedä kaksi eteenpäin. Kangaskolkka allekirjoitti IFK Mariehamnin kanssa vuoden sopimuksen.

Tammikuun testit IFK Mariehamnissa osoittivat, että Kangaskolkka on huippukunnossa.

- Testitulokset YoYo-testistä, 30 metriltä ja hypystä olivat paremmat kuin ikinä ennen, Kangaskolkka vahvistaa.

Kaikki oli siis valmista uuteen nousuun futisammattilaisena…

”Tyhmä tilanne”

IFK Mariehamn aloitti Liigacupin viime lauantaina (24.1.) HIFK:ta vastaan Talin hallissa. Kangaskolkka oli avauksessa, mutta puolen tunnin pelin jälkeen hyökkääjä jäi maahan makaamaan.

- Se oli vähän tyhmä tilanne. Taulolla (Ville) oli pallo ja lähdin prässämään yläpuolelta niin kuin Hollannissa on opetettu. Siinä jalka jämähti kiinni tekonurmeen ja samalla tuli kontakti, Kangaskolkka muistelee.

Diagnoosi polveen saatiin alkuviikosta: Eturistisidevamma ja huilia 6-9 kuukautta

- Kyllä siinä tilanteessa heti huomasi, että pahasti meni. Polvessa tuntui ihan selvästi rusahdus. Toki sitä toivoi, että kyseessä olisi ollut kierukkavamma, Kangaskolkka sanoo.

Kangaskolkan polvi operoidaan maanantaina Turussa.

- Kyllä siinä pää ja kädet tärisivät, kun lääkäri kertoi tuomion, Kangaskolkka toteaa.

- Tosin nyt osasi ottaa hieman rauhallisemmin kuin vuonna 2011 nilkkavamman tuomion jälkeen. Silloin pyörryin matkalla vessaan.

Ristisidevammoissa toipumisennuste on noin 6-9 kuukautta.

- Kyllä tässä on alkanut jo vähän miettiä sitä kuntoutusta. Ei tälle voi mitään. Ehkä vaikein paikka tulee silloin, kun sarjakausi pyörähtää käyntiin.

- 6-9 kuukautta on ennuste. Aion olla elokuussa jo kentällä, Kangaskolkka lisää.

Ammatin raadollinen puoli

Kangaskolkan kaksi viimeistä kautta ovat olleet täynnä epäonnea. Voidaan hyvin puhua futisammattilaisen painajaisesta.

- Kyllä tämä on se raadollinen puoli tässä ammatissa. Viimeisin ehjä kausi minulla on 2012. Tämä polvivamma on sellainen, että sille ei voi mitään. Se ei johtunut mistään sellaista, että olisin huonossa kunnossa. Kyllä tämä vituttaa, Kangaskolkka pohtii.

Kangaskolkka teki IFK Mariehamnin kanssa sopimuksen, joka kattaa kauden 2015.

- Niin kuin sanoin, tavoite on olla elokuussa kentällä. Leikkauksen jälkeen ristisiteestä tulee ainakin entistä vahvempi, jos sen kuntouttaa oikein. Onhan tämä vaikea ja harmittava tilanne, mutta kyllä täältä vielä tullaan takaisin.

Hyökkääjä ei vielä tiedä, missä aikoo polveaan kuntouttaa.

- "Dunkku" (Duarte Tammilehto) kävi Kroatiassa kuntouksessa. Pitää miettiä, jos itsekin lähtisi johonkin. Intensiivinen kuntoutus on tällaisella klinikalla helpompaa. Ja se tekee myös päälle hyvää, että pääsee täältä pois. Toki minulla on ihan täysi luotto, että Suomessa polvi saa varmasti myös hyvää hoitoa.

Joukkuekaverit tukevat

Kangaskolkka on saanut tukea ikävään tilanteeseen joukkuekavereiltaan. Päävalmentaja Pekka Lyyskin kanssa hän on jutellut jo myös pari kertaa.

- Dever (Orgill) oli ensimmäinen, joka minulle soitti. Hänellä oli sama vamma toissa kaudella. Taistelemme samasta paikasta Deverin kanssa, mutta hän oli todella pahoillaan tilanteesta ja toivotti voimia. Tosi reilu jätkä.

- Olen saanut tukea myös meidän muilta pelaajilta. Se kertoo paljon IFK:sta - hyvä jengi, jossa kaikki ovat tässä hengessä mukana. Se antaa itsellenikin hyvän fiiliksen.

Ensi maanantai on iso päivä Kangaskolkalle. Silloin polvi operoidaan.

- Se on nyt tärkeintä, että tämä kuntoutusprosessi saadaan käyntiin, Kangaskolkka päättää.

Joonas Sarelius