VALMENTAJAN SYYTÖKSET EROTUOMARIA KOHTAAN

Päätös:

Kurinpitovaliokunta päätti antaa FF Jaron valmentajalle Aleksei Eremenkolle varoituksen rangaistusmääräysten 3.1 §:n a-kohdan mukaisesti.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään Valioerotuomarikerhon puheenjohtajan viesti, Valioerotuomarikerhon viesti, Österbottens Tidningin artikkeli, Alexei Eremenkon ja FF Jaron vastineet sekä Österbottens Tidningin toimittajan ja erotuomari Antti Munukan selvitykset.

Lehtitietojen mukaan FF Jaron valmentaja Alexei Eremenko olisi syyttänyt ottelun jälkeen erotuomaria rasismista. Eremenko oli soittanut lehteen joitakin tunteja ottelun jälkeen ja kertonut syytöksistään. Eremenko on sanonut, että erotuomari on tehnyt rasistisen teon pelaajan ulosajon yhteydessä.

Eremenkon vastineen mukaan hän halusi nostaa esille sen asian, että kohdellaanko ulkomaalaistaustaisia pelaajia tasapuolisesti suomalaispelaajien kanssa. Eremenko kertoo vastineessaan, ettei syyttänyt erotuomaria rasistiksi eikä tarkoituksena ollut kiinnittää huomiota kyseisen ottelun erotuomariin tai hänen päätöksiinsä.

Alexei Eremenkon katsotaan syyllistyneen rangaistusmääräysten 2 §:n c-kohdan mukaiseen epäurheilijamaiseen käytökseen. Kurinpitovaliokunta piti kokonaisuus huomioon ottaen riittävänä varoitusta. Eremenkon tarkoitus on ollut hyvä, sillä hän on halunnut herättää keskustelua, mutta hän on valinnut sanansa huonosti ja mennyt sopivaisuuden rajan yli. Eremenkolla ei ole aiempia kurinpitorangaistuksia.

Valitusosoitus:

Tähän päätökseen ei voi Rangaistusmääräysten 8 §:n perusteella hakea muutosta Palloliiton valitusvaliokunnalta.

Rangaistu saa hakea muutosta tähän ratkaisuun valittamalla kirjallisesti Urheilun Oikeusturvalautakunnalle sen säännöissä mainituin edellytyksin 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

VEIKKAUSLIIGAN OTTELU IFK MARIEHAMN – KUPS 17.6.2015

Päätös:

Kurinpitovaliokunta päätti antaa IFK Mariehamnille 500 euroa sakkoa rangaistusmääräysten 3.1 §:n d-kohdan mukaisesti.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään avustavan erotuomarin raportti ja IFK Mariehamnin vastine. Aleksei Kangaskolkka ei toimittanut vastinetta pyynnöstä huolimatta.

Näiden perusteella katsotaan selvitetyksi, että ottelun jälkeen avustavan erotuomarin siirryttyä pukukoppikäytävälle valvomaan pelaajien ja taustahenkilöiden siirtymistä pukukoppeihin pääkatsomosta tuli siviiliasuinen mies, joka huusi solvauksia avustavalle erotuomarille. Tämän jälkeen hän meni IFK Mariehamnin pukuhuoneeseen.

Turvallisuusmääräysten 3.5 -kohdan mukaan seura on vastuussa muun muassa pelaajiensa käytöksestä ottelutapahtumissa. Kyseinen siviiliasuinen mieshenkilö oli Aleksei Kangaskolkka, joka on IFK Mariehamnin pelaajistoon kuuluva henkilö, mutta tällä hetkellä pitkäaikaisesti loukkaantunut eikä ollut kyseisessä ottelussa pelaajakokoonpanossa. Hänellä oli pääsy kotijoukkueen pukuhuoneeseen. Kangaskolkka käyttäytyi epäurheilijamaisesti lausumalla kovaa kritiikkiä erotuomaria kohtaan. IFK Mariehamnin katsotaan rikkoneen turvallisuusmääräyksiä.

Valitusosoitus:

Tähän päätökseen ei voi Rangaistusmääräysten 8 §:n perusteella hakea muutosta Palloliiton valitusvaliokunnalta.

Rangaistu saa hakea muutosta tähän ratkaisuun valittamalla kirjallisesti Urheilun Oikeusturvalautakunnalle sen säännöissä mainituin edellytyksin 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

KAKKOSEN OTTELU TP-47 – OPS 18.6.2015

Päätös:

Kurinpitovaliokunta päätti seuraavaa:

– TP-47: 200 euroa sakkoa rangaistusmääräysten 3.1 §:n d-kohdan mukaisesti.

– Miika Juntunen: kolmen ottelun peli- ja toimitsijakielto rangaistusmääräysten 3.1 §:n e-kohdan mukaisesti.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään erotuomarin, 1. ja 2. avustavan erotuomarin ja delegaatin raportit sekä TP-47:n ja Miika Juntusen vastineet.

Näiden perusteella katsotaan selvitetyksi, että ottelun loppuvihellyksen jälkeen erotuomari oli sijoittunut vastapäätä teknistä aluetta. Vihellyksen jälkeen OPS:n valmentaja Erkki Paananen ja joukkueenjohtaja Miika Juntunen kävelivät ripeästi kohti erotuomaria. Juntunen protestoi kovaäänisesti erotuomaria kohtaan hänen toiminnastaan. Avustavat erotuomarit olivat ehtineet myös tilanteeseen. Juntusen käytös ja kehonkieli oli uhkaavaa, joten erotuomari kehotti häntä poistumaan pukuhuoneita kohti. Avustavat erotuomarit siirtyivät erotuomarin ja Juntusen väliin. Juntunen pyrki erotuomarin luo tönien avustavia erotuomareita ja huusi solvauksia. Järjestyksenvalvojia ei ollut vielä tilanteessa. Erotuomari koki tilanteen uhkaavaksi. Lopulta järjestyksenvalvojat saapuivat tilanteeseen.

Matkalla pukuhuoneisiin järjestyksenvalvojat olivat erotuomareiden suojana. Juntunen jatkoi matkalla huutamista. Siviilihenkilö pääsi köysiaidan toiselle puolelle ja meni Juntusen luokse, mutta poistui paikalta.

Pukuhuoneiden edustalla Juntusen ja TP-47:n kuuluvan henkilön välillä oli suukopua, jolloin Juntunen pyrki TP-47:n pukuhuoneeseen. Järjestyksenvalvojat pystyivät estämään tämän, mutta joutuvat ottamaan fyysistä kontaktia Juntuseen. Delegaatin ollessa erotuomariston pukuhuoneen edustalla Juntunen protestoi voimakkaasti erotuomaria kohtaan ja nimitteli häntä.

Turvallisuusmääräysten 3.1 -kohdan mukaan tilaisuuden järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaa tilaisuuden järjestäjä. TP-47 oli kotijoukkueena kyseisen ottelun järjestäjänä. Määräysten 4.1.2 -kohdan mukaan pelaajien, joukkueiden tausta-henkilöiden ja erotuomariston koskemattomuus on taattava koko ottelutapahtuman ajan. Määräysten 4.1.5 -kohdan mukaan kaikenlainen pelaajiin, joukkueiden taustahenkilöihin, erotuomaristoon, toimitsijoihin tai katsojiin kohdistuva herjaava käytös on kiellettyä. Mikäli herjaavaa käytöstä ilmenee, siihen on puututtava välittömästi. Määräysten 4.1.9 -kohdan mukaan katsojien pääsy pelikentälle on estettävä ottelutapahtuman aikana. Järjestyksenvalvojat tulivat liian myöhään tilanteeseen eikä TP-47 pystynyt turvaamaan välittömästi erotuomariston koskemattomuutta. TP-47 ei pystynyt estämään yleisön pääsyä kentälle. Järjestyksenvalvonnan yhtenä ydintehtävänä on turvata erotuomariston loukkaamattomuus ja koskemattomuus sekä turvata turvallinen pääsy pelikentältä pukukoppeihin, riippumatta siitä, mistä uhka tulee. TP-47:n katsotaan rikkoneen turvallisuusmääräyksiä.

Miika Juntunen käyttäytyi uhkaavasti erotuomaristoa kohtaan ja huusi solvauksia. Rangaistusmääräysten 2 §:n c-kohdan mukaan rangaista voidaan sitä, joka käyttäytyy epäurheilijamaisesti sekä 2 §:n d-kohdan mukaan rangaista voidaan sitä, joka puuttuu erotuomariston fyysiseen koskemattomuuteen tai syyllistyy erotuomariston uhkaamiseen, joka on saman pykälän mukaan aina vakava rikkomus. Miika Juntusen katsotaan syyllistyneen rangaistusmääräysten rikkomiseen.

Kurinpitovaliokunta piti Juntusen rangaistusta määrättäessä raskauttavana sitä, että Juntusen epäurheilijamainen käytös kohdistui erotuomaristoon, jonka loukkaamattomuutta rikottiin useaan otteeseen. Lisäksi Juntunen kohdisti alatyylistä huutelua erotuomaristoa kohtaan.

Juntunen syyllistyi viime kesänä lähes vastaavanlaatuiseen menettelyyn, joka otettiin huomioon seuraamusharkinnassa ja peli- ja toimitsijakiellon pituudessa.

Valitusosoitus:

Tähän päätökseen ei voi Rangaistusmääräysten 8 §:n perusteella hakea muutosta Palloliiton valitusvaliokunnalta.

Rangaistu saa hakea muutosta tähän ratkaisuun valittamalla kirjallisesti Urheilun Oikeusturvalautakunnalle sen säännöissä mainituin edellytyksin 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.