Berg kertoi ajatuksiaan kauden kynnyksellä sähköpostitse Kymppipaikalle.

Miten yhteys Islantiin syntyi?

Jan Berg: “Siirtohan lähti peruskaavan mukaan liikkeelle, eli sain ehdotuksen lähteä Islantiin testiin ja vastasin suoraan että tottakai. Marraskuussa vahvoilla Movember-viiksillä varustettuna tulin kuuden vuorokauden testiin Akranesiin, ja ennen viimeisiä treenejä minulle kerrottiin, että seura on kiinnostunut ja tulee tekemään sopimustarjouksen. Asiat etenivät nopeasti ja alle viikossa nimet olivat papereissa.

Suomen jättäminen tuntui hyvältä, koska on ollut jo pidempään halu nähdä jotain aivan erilaista ja uutta, niin jalkapallon suhteen kuin muunkin elämän. Totta kai 27-vuotiaana ainakin pientä omaisuutta jo väkisinkin kerennyt kertymään, joten fiilis oli outo huonekaluja ja autoa myydessä ja tiivistäessä elämä kahteen matkalaukkuun, mutta sekuntiakaan en ole katunut.”

Millaisissa merkeissä pitkä pre-season on sujunut ja miten kuvailisit joukkuetta?

JB: “Kyllä, pre-season on täällä vielä Suomen vastaavaakin pidempi, eli hyvin tutuksi on [joukkue] tullut. Joukkue on hyvä sekoitus nuoria tulevaisuuden nimiä ja muutamia kokeneita, kovissakin kansainvälisissä sarjoissa pelanneita pelaajia. Muutama nuori tosiaan on ollut U21-joukkueen mukana ja niistä ehdottomasti voisi nostaa esiin Andri Adolphssonin, joka voi hyvinkin pelata vielä kovemmissa sarjoissa tulevaisuudessa. Kokeneista sanoisin joukkueen kapteenin Joey Guðjónssonin, joka on pelannut mm. Valioliigassa ja La Ligassa, ja on varmasti yksi parhaista pelaajista, jonka kanssa olen ollut samaan aikaan futiskentällä.

Oma rooli on siellä vasemman pakin paikalla, missä olen yhtä neljän minuutin laitahyökkääjävisiittiä lukuun ottamatta pelannut pre-seasonin ajan. Minulta odotetaan hyvin aktiivista hyökkäämistä sekä pallollista pelaamista puolustamisen lisäksi, ja se on se rooli mikä omasta mielestäni parhaiten itselleni sopii.”

Millaisin tavoittein joukkue lähtee kauteen?

JB: “Mitään virallisia tavoitteita ei ole vielä asetettu, mutta näin ainakin olen ymmärtänyt, että europeleihin muutaman välivuoden jälkeen halutaan takaisin. Talven mittaan ollaan kohdattu noin puolet pääsarjajoukkueista ja näistä omasta mielestäni vahvin on ollut Breiðablik, joka oli viime kauden kakkonen. Breiðablik kohdattiin kahdesti, hävittiin maalilla ja pelattiin tasan. Varmasti myös viime kauden mestari FH on vahva. FH:lle kärsittiin liigacupissa 2-0-tappio, tosin se matsi meni vessan puolella ruokamyrkytyksen ansiosta, joten en kauheasti pysty sanomaan millaisesta joukkueesta on kyse. Kolmas ennakolta vahva joukkue on varmasti KR, joka on kestomenestyjä Islannissa.

Henkilökohtaiset tavoitteet ovat hyvin kliseiset, eli pelata paljon ja sitä kautta auttaa joukkuetta voittamaan: silloin kun joukkue menestyy, niin yksilötkin nousevat esiin. Totta kai aina haluaa tavoitella omia rajojaan ja kehittyä mahdollisimman hyväksi, ja sen eteen joka päivä hommia teen.”

Miten harjoitusleiri Espanjassa sujui?

JB: “Tosiaan leirin vuoksi jäi liigacupin puolivälierä välistä. Oltiin Murcian lähettyvillä viikon leirillä aloittamassa nurmikausi. Leiri sujui hyvin, olosuhteet olivat mahtavat. Viikko oli kova, taisi kaksi iltapäivää olla vapaana viikon aikana. Normaalien harjoitusten lisäksi harjoiteltiin erikoistilanteita normaalia enemmän ja käytiin omaa pelaamista molempiin suuntiin läpi.”

Millainen futiskulttuuri Islannissa on?

JB: “On mahtavaa pelata maassa, jossa jalkapallo on selkeästi se ykköslaji ja näkyvyys myös mediassa iso. Vanhemmat naispuoleiset henkilötkin sanovat oman mielipiteensä jalkapallosta ja tietävät miten oman paikkakunnan joukkue on pelannut. ÍA-pipoja ja muita fanituotteita näkyy paljon päivittäin. Täällä oli viime kaudella yleisökeskiarvo lähelle 1500 ja Akranesissa asustaa se vajaa 7000 ihmistä. Parhaimmissa otteluissa oli lähes 4000 katsojaa, joten siitä käy hyvin ilmi, että ihmiset seuraavat lajia kovasti. Katsomokulttuuri on hallipelien osalta hyvin Suomen tapaista. Toki uskon ja kuulemani mukaan se on äänekkäämpää kun siirrytään ulos ja aletaan pelaamaan pisteistä. Liigacup- ja harjoitusotteluissa katsojia on ollut se mitä halliin mahtuu, eli oman arvioni mukaan n. 300.”

Oletko saanut osviittaa siitä, mihin perustuu Islannin väkilukuun suhteutettuna kova pelaajatuotanto?

JB: “Todellakin Islannista taitaa olla prosentteina aika iso määrä pelaajia lähtenyt Eurooppaan koviin sarjoihin. ÍA Akranesistakin on lähtenyt 33 pelaajaa, mikä on tämän kokoiseen paikkaan paljon, ja osa on lähtenyt myös aika isoihin seuroihin Euroopan mittapuulla. Vaikea sanoa yksittäistä syytä pelaajatuotantoon, toki mieleen ovat tulleet olosuhteet. Esimerkiksi Akranesissa ne ovat hyvät, parhaat mitä olen jalkapallon osalta kokenut, ja Islanti on hyvin liikunnallinen ja liikkuva kansa. Sanoisin, että harvinaisen moni ihminen käy jossain vaiheessa elämää Islannin ulkopuolella töissä. Muutenkin tuntuu, että jalkapalloseurat tarjoavat pelaajia ulkomaille. Tuntuu, että seuroille on kunnia jos he saavat pelaajia isoihin seuroihin täältä.”

Minkälainen kaupunki on Akranes?

JB: “Hyvin rauhallinen paikkahan Akranes on, meri ja vuoret ympäröivät. Muutaman kerran kun on herännyt, niin kalan tuoksu tullut ensimmäisenä nokkaan. :) Kaikki tarvittava löytyy arkiasioiden hoitoon, ja jos tekee mieli isompaan kaupunkin, niin Reykjavikiin ajaa autolla noin puoleen tuntiin. Niin kuin aiemmin sanoin, niin harjoittelu- ja liikuntamahdollisuudet ovat loistavat. Täällä on kuusi täysimittaista ruohokenttää ja stadion, täysimittainen jalkapallohalli, jossa on hyvä tekoruoho, ja kaikki nämä vierekkäin.

Aluksi oli ehkä vähän ihmeissään kellon käytön ja parkkeerauksen kanssa, niissä ollaan vähän sinne päin -mentaliteetilla Islannissa. Muutenhan islantilaiset ovat hyvin iloinen ja positiivinen kansa. Ihmiset ovat ylpeitä Islannista ja kaikesta mitä täältä tulee, niin jalkapallon kuin muunkin elämän suhteen. Siinä olisi ehkä opittavaa suomalaisilla?

Hyvin on suhtauduttu [minuun] täällä, ja ollaan oltu kiinnostuneita Suomesta, tosiaan kun täällä ei montaa suomalaista pelaajaa ennen ole ollut. Mutta tiivistettynä hyvin olen viihtynyt ja helppo on ollut asettua, kun kaikki asiat on hoidettu erittäin hyvin. Uusia tuulia lähdinkin hakemaan ja paljon uutta on tullut jo nähtyä.”

***

Jan BerginÍA Akranes avaa sarjakautensa sunnuntaina 5.5. vierasottelullaÍB Vestmannaeyjaa vastaan.

Kymppipaikka.fi / JM