Tainio siirtyi viime keväänä USA:n MLS-liigaan ja New York Red Bullsin joukkueeseen. Aiemmin Ranskassa, Englannissa ja Hollannissa asunut ja pelannut Tainio on sopeutunut perheineen erinomaisesti uuteen maahan.

– Olen viihtynyt täällä ihan helkutin hyvin. Tämä on makea paikka asua ja perhe on viihtynyt hyvin. Futis on mukavaa ja tykkään tästä liigasta. Se on välillä sellaista hurlumhei-meininkiä ja kiva liiga pelata. Viihtymisen puolesta ei ole kyllä mitään kiirettä minnekään, Tainio kertoi.

MLS-liigasta ei ole Euroopassa – tai varsinkaan Suomessa – kovin paljon tietoa. Peli on sama, mutta sarjajärjestelmässä on eroja ja mestari ratkaistaan pudotuspeleissä amerikkalaiseen tapaan. Tainio on nauttinut pelaamisesta uudessa sarjassa.

– Pallo se on pyöreä täälläkin. Muutenhan se on samanlaista kuin tuolla Euroopassa. Onhan tässä tietenkin omat eronsa. Ei ole esimerkiksi koskaan tullut vastaan tällaista matkustelua; yhteen vieraspeliin lennetään seitsemän tuntia ja siihen vielä aikaerot päälle. Viime kaudella siihen oli vähän totuttelemista. Sitten on vielä ne playoffsit, en ole koskaan sellaisia pelannut. Onhan täällä vähän omat mausteensa, mutta niin kuin sanoin, olen ollut tyytyväinen tähän sarjaan ja tasokin on hyvä. Täällä on hyviä joukkueita ja hyviä pelaajia, ”Teme” valotti.

MLS ei ole jäähdyttelysarja

MLS kerää Euroopasta vuosittain kovia nimiä joukkueisiinsa. David Beckham on ehkä kuuluisin nimi, mutta hän on saanut seurakseen Tainion joukkuekaverit Thierry Henryn ja Rafael Marquesin sekä Robbie Keanen kaltaisia kovia nimiä.

Useat ajattelevat, että pelaajat menisivät MLS-liigaan jäähdyttelemään uran lähdettyä laskukiitoon Euroopassa, mutta Tainio on asiasta eri mieltä.

– Aika hyvin se osoittaa, että Henry meni takaisin Arsenaliin ja siellä vielä verkot soi ja sama homma Keanella. Täällä on hyviä pelimiehiä eikä se yksi vuosi mihinkään vaikuta. On tietenkin hyvä sarjan imagolle, että tuollaisia supertähtiä tulee tänne pelaamaan.

Tasoltaan Tainio ei nosta sarjaa aivan Euroopan huippujen kanssa samalle viivalle, mutta kovasta sarjasta on joka tapauksessa kyse.

– Mielestäni tämä on aika tasoissa Hollannin liigan kanssa jos jätetään pois ne ihan huippujoukkueet. Olisimme sellainen Hollannin sarjan keskitason joukkue.

Vahva debyyttikausi

MLS-pelit ovat vauhdikkaita ja pelaajat ovat erinomaisessa fyysisessä kunnossa. Taitotaso on korkealla ja siitä pitävät huolen erityisesti useat latinalaisesta Amerikasta kotoisin olevat pelaajat. Kaiken kaikkiaan peli on varsin viihdyttävää.

Tainion sopeutuminen uuteen sarjaan sujui hyvin ja debyyttikausi oli onnistunut, sillä hän pelasi 31 ottelussa ollen yhtä lukuun ottamatta aina avauskokoonpanossa.

– Viime kaudesta tykkäsin paljon, kun pääsin pelaamaan paljon. Siellä oli pari pelikieltoa ja loukkaantumista, mutta muuten olin kyllä tyytyväinen, että pysyin niin hyvin kasassa.

Koko uransa loukkaantumisista kärsinyt Tainio sai pelata lähes koko viime kauden vapaana pahoista vammoista. Tämä kausi on kuitenkin alkanut heti epäonnisissa merkeissä.

– Nyt kausi on alkanut vähän surkeasti. Ensin tuli nilkkaan sellainen taklaus, mistä ei yleensä tule mitään, mutta ihme että se minulla osui johonkin ihmeelliseen luuhun, että piti olla pari viikkoa pois. Sitten pelasin yhden pelin ja sen jälkeen treeneissä kaveri taklasi vähän huonosti takaapäin ja polvi vähän vääntyi. Pari viikkoa vielä, niin olen taas täydessä kunnossa, Teme valotti omaa tilannettaan.

Nykyinen vamma ei ole onneksi kovin vakava.

– Polvivammat menevät asteittain yhdestä kolmeen ja tämä on sellainen toisen asteen venähdys. Yleensä näissä menee se kuusi viikkoa ennen kuin voi pelata.

MLS-liigassa valtava potentiaali

Vaikka jalkapalloa ei mielletä suurlajiksi USA:ssa suuren yleisön keskuudessa, puhuvat tilastot toista. Viime kaudella MLS keräsi amerikkalaisen jalkapallon ja baseballin jälkeen eniten katsojia lehtereille. Viime kaudella MLS:n otteluita kävi seuraamassa keskimäärin 17870 katsojaa. Se on maailmanlaajuisestikin kymmenenneksi seuratuin liiga. Tainion New York Red Bullsin 25000 katsojaa vetävällä stadionilla on otteluita seurannut tällä kaudella keskimäärin noin 19000 katsojaa.

– Täällä puitteet menevät koko ajan parempaan suuntaan. Viime kaudella meillä oli parempi yleisökeskiarvo kuin NHL:ssä ja NBA:ssa. Se on aika kova meriitti. Koko ajan on tulossa uusia stadioneita ja nimenomaan soccerille, eikä pelata enää baseball-stadioneilla. Täällähän olisi ihan huikea potentiaali jos saavat toimimaan tämän homman.

Tainion kotistadion Red Bulls Arena sijaitsee New Jerseyn puolella Harrisonin kaupungissa. Vaikka matkaa hulppealta Manhattanilta on junalla vain parisenkymmentä minuuttia, itse alue näyttää lähinnä vanhalta teollisuusalueelta. Stadion on kuitenkin viimeisen päälle kunnossa ja puitteet huippuluokkaa.

– Red Bullillakin on iso organisaatio ja täällä on tehty kovasti töitä, että puitteet on saatu kuntoon. Olosuhteiden puolesta ei ole mitään valittamista.

Paluu maajoukkueeseen mahdollinen

Tainiolla on vielä ainakin tämän kauden kattava sopimus, vaikka hän itse ei olekaan aivan oman sopimuksensa koukeroista täysin perillä.

– En ole ihan varma, että miten se edes menee. Joku optio siinä taitaa muistaakseni vielä olla, mutta katsotaan sitä sitten lähempänä mihin minua viedään. Ihan mielelläni itse tietenkin jatkaisin täällä ja tässä sarjassa. Täällä kuitenkin vaihdellaan pelaajia usein ihan miten sattuu eikä koskaan tiedä mistä sitä itsensä löytää, Teme naurahti.

Tainion siirryttyä New Yorkiin hän ilmoitti, että pelit maajoukkueessa ovat hänen osaltaan ohi. Uutinen oli harmittava suomalaiskannattajille, sillä siitä sai sen kuvan, ettei Tornion Terrieriä nähtäisi enää koskaan A-maajoukkueessa ja että hän lopetti Huuhkajissa monen muun vastuunkantajan tavoin.

Tainio kuitenkin kieltää iskeneensä lopullisen pisteen maajoukkueuralleen. Hän kertoo, että syy maajoukkuepelien taukoon oli siirtyminen toiselle puolelle maapalloa.

– Se oli se suurin syy. Ei täältä ole oikeastaan mitään järkeä lähteä reissaamaan sinne. Onhan sieltä Suomesta aina silloin tällöin joku soitellut, että josko sittenkin…Onhan sitä pitänyt miettiä, että olisi siisti pelata taas maajoukkueessa. Jos palaan Eurooppaan pelaamaan, niin kyllä sitten varmaan Mixulle soittaisin ja kysyisin, että vieläkö vanha sotaratsu pääsee kyytiin, Teme heitti.

Teme saatetaan siis vielä nähdä Huuhkaja-paidassa tulevaisuudessa.

– En ole lopullisesti sanonut maajoukkueelle ”ei”. Jos vaikka nytkin tulisi joku hirveä loukkaantumissuma maajoukkueelle, niin kyllä minulle voi aina soittaa. Äkkiäkös minä yhden lennon sinne otan. Ei se siitä ole kiinni.

Varmaa on, että Tainio nähdään Olympiastadionilla ainakin Respect-ottelussa, joka vilisee entisiä maajoukkuetähtiä. Tainio odottaa jo innolla syyskuussa pelattavaa ottelua.

– Siitä tulee kivaa. Olen kysynyt siihen täältä jo luvat kuntoon, eli kaikki on sen puolesta kunnossa.

Kymppipaikka / Toimitus (SF)