Veikkausliiga päättyi viime lauantaina, kun jokainen joukkue oli saanut täyteen 27 ottelua. Kaksinkertaisen sarjan jälkeen pelattiin Mestaruussarja, jonka kautta haettiin mitalistit ja Haastajasarja, jonka kautta selvitettiin erityisesti putoaja ja karsija.

Vaikka Veikkausliiga on taputeltu, kausi jatkuu vielä. Kun KuPS sekä Ilves ottavat saunomisesta kaiken irti ja HJK keskittyy euro-otteluihin, sijoille 4-8 sijoittuneet joukkueet pelaavat vielä isoin panoksin. Yksi näistä viidestä joukkueesta tulee saamaan myöhäisen jackpotin eli paikan ensi kauden euro-otteluihin. Ja tunnetusti europaikan myötä tulee myös vahvaa taloudellista tulovirtaa. Asia siis kiinnostaa.

Lisäksi kausi jatkuu vielä FC Lahdella, joka yrittää säilyttää satojen tuhansien eurojen arvoisen paikkansa Veikkausliigassa karsintaotteluissa Jaroa vastaan. Kun Lahti lasketaan mukaan, kausi jatkuu vielä vähintään keskiviikkoon asti puolella Veikkausliigan joukkueista.

Veikkausliigan mitalit on jaettu ja tähdistöjoukkue valittu. Muutamassa paikassa on myös juhlittu uutta maalikuningasta: AC Oulun Ashley Coffey teki sarjassa 12 maalia ja nappasi ykkössijan varsinaisen sarjan jälkeen. Mutta Coffeyn virallinen maalikuninkuus on vielä täysin auki. Se johtuu siitä, että eurolopputurnauksen ottelut lasketaan tilastoissa tämän kauden veikkausliigaotteluiksi, niin pelattujen ottelujen määrässä kuin statistiikassa.

Spekuloidaan, että Gnistan hoitaisi ensin VPS:n ja sen jälkeen Hakan tai Interin. Tämän jälkeen joukkue kohtaisi kaksiosaisessa finaalissa SJK:n. Tämä tarkoittaisi sitä, että Gnistan pelaisi tällä kaudella yhteensä 31 virallista Veikkausliigaottelua. Siinä tapauksessa nyt kymmenen maalia tehnyt Joakim Latonen saisi neljä ottelua aikaa ottaa Coffey kiinni tai mennä jopa ohi. Coffey ei tule enää nimittäin maalimääräänsä kasvattamaan, sillä hänen kautensa on päättynyt.

Coffey ei siis maalimääräänsä komista. Eikä myöskään 11 maalia tehnyt IFK Mariehamnin Adam Larsson, mutta SJK:n Jaime Morenolla on kaksi ottelua aikaa (eurolopputurnausfinaalit) ohittaa Coffey. Latosen lisäksi kauden aikana kymmenen maalia tehneet Ilveksen Santeri Haarala ja VPS:n Mads Borchers eivät myöskään Coffeyn tusinaa enää uhkaa. Haarala ansaitsee kruunuja Ruotsissa ja Borchers putosi pelistä jo hyvissä ajoin ennen kauden loppua.

Santeri Haarala Ilves 2024
Santeri Haarala pääsi lähelle maalikuninkuutta vajaalla liigakaudella. (Kuva: All Over Press)

Maalikuningaskilpailuun saattavat ilmoittautua vielä myös Hakan Evangelos Patoulidis, joka on tehnyt yhdeksän maalia ja on mukana jatkopeleissä. Myös Interin Darren Smith on tehnyt yhdeksän osumaa, joten myös Smith voi vielä kärkipäätä sekoittaa. Sen sijaan yhdeksän maalin Michael Lopez ei enää kärkipäätä sotke, sillä karsintaotteluita ei noteerata statistiikkaan.

Systeemi nousi keskusteluihin syksyllä 2022, kun Hakan Lee Erwin jahtasi jopa kautta aikojen kovinta maalimäärää Veikkausliigassa. Erwin teki eurolopputurnauksessa kolme maalia lisää, mutta hän johti jo ennen näitä pelejä maalitilastoa sen verran selvästi, ettei asia isommin otsikoihin noussut. Näin ei käynyt viime vuonnakaan, sillä HJK:n Bojan Radulovic oli sen verran haastajia edellä.

Nyt tilanne on toinen. Jos Coffey tullaan ohittamaan sinänsä huippumielenkiintoisissa ja -jännittävissä euro-playoff-otteluissa, nousee varmasti jonkinlainen haloo siitä, miksi nämä ”jatkopelit” lasketaan mukaan kauden statistiikkaan. Toki tilanteen voi kääntää myös toisin päin: jos nämä pelit eivät ole veikkausliigapelejä, mitä ne ovat? Pitäisikö näihin otteluihin rakentaa oma tilastonsa? Vai mennä näin?

Oikeaa vastausta ei ole olemassakaan, mielipiteitä taatusti kyllä. Lähiaikoina sitten ratkeaa, nostaako Ashley Coffey Captains Ballissa maalikuninkaan pokaalin ilmaan, vai tuleeko joku ohituskaistaa vielä edelle.

Panu Markkanen