Topi Keskinen on saanut lentävän lähdön kaudelleen Skotlannin Valioliigan Aberdeenissa. Hän on ollut jokaisessa liigaottelussaan avauksessa, ja maalejakin on syntynyt jo kaksi. Keskinen iski jo ennen liigaotteluita Skotlannin liigacupissa debyytissään. Tappiokin on vielä kokematta Aberdeenin paidassa.

Ei siis ihme, että 21-vuotias savolainen istahti Huuhkajien Irlanti-ottelun alla Kymppipaikka.fi-sivuston haastattelun varsin huolettomana, tyylilleen uskollisena.

– Joukkue on jatkanut samalla tavalla, voittoja on tullut. Itsellekin on tullut tehoja, niin se on tosi kivaa. On ollut kivaa pelata, kun ollaan voitettu, hän aloittaa.

Millä olet ottanut nyt nähdyn roolin?

– Olen ollut ihan oma itseni, samoin kun silloin, kun pelasin Mikkelissä, HJK:ssa ja täällä (maajoukkueessa) niin kuin Aberdeenissakin. Käytän niitä omia vahvuuksiani ja teen hommia alaspäin. Sitä siellä arvostetaan todella paljon.

Maalejakin varmaan?

– Kyllä, ehdottomasti.

Vauhdilla maineeseen

Keskisen nopeudeksi mitattiin viime syksyn Konferenssiliigassa huimat 36,2 kilometriä.  Ylämaillakin saa pinkoa.

Miten koet päässeesi paikoille nimenomaan omia vahvuuksiasi käyttäen?

– Se riippuu niin paljon siitä, että millainen peli on. Välillä voi päästä helpommin, mutta jos peli on sellaista, että vastustaja saa momentumin päälle, niin sitten ei pääse mihinkään. Se riippuu todella paljon pelistä. Olen nyt päässyt paikoille. Jos pääsen vastahyökkäyksiin, niin sitten pääsen niille tietenkin enemmän. Riippuu ihan siitä, millainen pelin tyyli on, ja sitä ei välttämättä tiedä etukäteen.

Oletko huomannut, että juuri teitä vastaan pyrittäisiin puolustamaan erityisen tiiviisti, koska olette tappioton?

– En ole sellaista huomannut. Kyllä siellä mennään kovaa, emmekä ole mitään busseja vastaan pelanneet kertaakaan ja tuskin pelataankaan.

Miltä puhdas saldo liigassa tuntuu?

– Pelkkiä voittoja. Ehkä se pieni yllätys on, mutta meillä on hyvä joukkuehenki ja hyvä porukka kasassa. Silloin yleensä saa voittoja, vaikka pelaisi vähän huonomminkin.

Onko huonoja pelejä tullut?

– Kaksi viimeistä peliä eivät olleet meiltä mitään kovia hyviä. On tärkeää vain, että saamme kairattua voitot niistä.

Rennosti vaan

Aberdeenia ja Keskistä odottaa maaottelutauon jälkeen kovin testi, jonka Skotlannin Valioliiga tarjoaa sarjan sisällä. Edessä nimittäin on matka Glasgow’hun ja nimenomaan valkovihreälle ja katoliselle puolelle. Lauantain 19. lokakuun kohdalla lukee otteluohjelmassa Celtic-Aberdeen.

Keskisen mieltä asia ei hetkauta kuin korkeintaan positiiviseen suuntaan

Mitä ajatuksia herättää Celticin kohtaaminen?

– Eipä siinä. Ne ovat yleensä kivoja pelejä. Pitää nauttia siitä, että pääsee kokemaan tuollaisia pelejä. Turha siinä on mitään paineita ottaa.

Et edelleenkään jännitä mitään?

– Totta kai pieni jännitys on, mutta turha sitä on liikaa jännittää. Ei siitä ole mitään hyötyä. Jos olen joskus jännittänyt jotain peliä ihan älyttömästi, ei se ole mennyt kovin hyvin, päinvastoin.

Koska viimeksi olet jännittänyt enemmän?

– Joka pelissä on pieni jännitys, mutta enpä osaa sanoa. Hyvä kysymys.

Näyttämään ison yleisön eteen

Keskinen pelasi Kansojen liigan avausottelussa Kreikkaa vastaan vajaat puoli tuntia ja oli Englanti-ottelussa avauksessa. Nyt vastassa on kaksi Brittein saarilta tulevaa maajoukkuetta, joissa etenkin jälkimmäisessä onnistuminen voi painua todella ison yleisön ja pelaajatarkkailijoiden mieliin.

Kuinka tiukassa minuutit Huuhkajissa ovat?

– Totta kai pitää näyttää ja painaa hommia. Katsotaan, mihin se riittää. Hommia pitää painaa. Nuo pelit ovat kuitenkin vaikeita, ja niissä pitää onnistua.

Millaisena näytönpaikkana pidät juuri näitä otteluita, koska seuranta on suurta?

– Tuopa oli hyvä pointti. En ole itse asiassa ajatellut tuota, mutta vaikka joskus tietäisin etukäteen, että peliin on tulossa scoutteja, niin ei siinä pelissä sitä ajattele yhtään, eikä voikaan. Varmasti heitä on, ja on heitä joka pelissä muutenkin, ihan sama missä pelaan. Heitä tässä pyörii, mutta turha sitä on miettiä. Hyvä näytön paikka muutenkin.

Haastattelu: Panu Markkanen