Tilastot ovat lahjomattomat. Kautta aikojen vanhin miesten pääsarjapelaaja on Martin Saarikangas. Istuin vuonna 1994 Helsingin Pallokentän katsomossa, kun käsittämättömän farssin seurauksena 57-vuotias vuorineuvos Saarikangas kuittasi tämän ”kunnian” itselleen ottelussa HJK-TPS.

Saarikangas tunnettiin lähinnä jääkiekkomiehenä. Arvostelukyky petti totaalisesti niin pomolta itseltään kuin myös TPS:n seurajohdolta, joka hyväksyi häpeällisen ”mainoskikan”. Asia on noussut jälleen tapetille Juha Malisen julkaistua kirjan, jossa hän muistelee tapahtumasarjaa. Ei pidä unohtaa, että tämä kuvio maksoi TPS:lle yhden vaihdon heti ottelun alussa – eikä tuohon aikaan vaihtoja suinkaan ollut nykyiseen tapaan viittä.

1990-luvun alussa tehtiin paljon ”mainoskikkoja” onnistuneesti tai vähemmän onnistuneesti. Pelaajien selässä näkyi Burana- ja radiokanavanumeroita. Oli Veikkaaja-lehden logoja maalattuina kasvoihin, pelaajilla näkyi peruukkeja ja väinämöishattuja. Ja sitten oli Martin Saarikangas, jonka esiintyminen Veikkausliigan ottelussa TPS:n paidassa ei ollut vain random-valinta, vaan hänen johtamansa Masa Yards oli tuolloin TPS:n suurkumppani. Julkisuutta tapahtuma sai, muttei positiivista.

Tilastoja ei voi noin vain pyyhkiä pois, mutta joskus iso erhe on korjattava pienemmällä vastaavalla. Toivottavasti joku Veikkausliigan seura tekee kulttuuriteon ja passittaa Saarikankaan pois ennätysten kirjasta. Mitenkään superhienoa ei sekään olisi, mutta silti moni nukkuisi yönsä paremmin, jos vaikkapa Ari Hjelmille (62v), Olli Huttuselle (64v) tai jollekin vastaavalle suomalaiselle jalkapallolegendalle annettaisiin minuutti merkityksettömässä ottelussa.

Laiha lohtu, mutta olisi se silti mukavampi nähdä ennätysten kirjassa jonkun oikean jalkapalloilijan nimi kuin Martin Saarikankaan, jonka pitäminen ennätysmiehenä muistuttaa karmaisevasta arviointivirheestä vielä tänäkin päivänä.

Ennätys täytti tänä vuonna 30 vuotta. Nyt olisi aika tehdä asialle jotain. Todennäköisesti myös samassa ottelussa kentältä nähdyt Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande (TPS) ja Palloliiton urheilujohtaja Aki Hyryläinen (HJK) toivoisivat, että tuo matsi muistettaisiin jostain muusta kuin surkuhupaisasta peluutuksesta.

Pekka Franck (@PekkaFranck)

Kirjoittaja on urheilutilastoja tuottaneen yrityksen toimitusjohtaja, joka on ollut media-alalla vuodesta 1996.