Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunta kokoontui perjantaina 25.7.2014 käsittelemään Kakkosen otteluitten Sporting Kristina – Närpes Kraft, ÅIFK – TPV ja OPS – GBK sekä Veikkausliigan ottelun VPS – FC Honka tapahtumia.

KAKKOSEN OTTELU SPORTING KRISTINA – NÄRPES KRAFT 12.7.2014

Päätös:

Kurinpitovaliokunta päätti seuraavaa:

– Sporting Kristina: 300 euroa sakkoa rangaistusmääräysten 3.1 §:n d-kohdan mukaisesti.

– Närpes Kraft: 700 euroa sakkoa rangaistusmääräysten 3.1 §:n d-kohdan mukaisesti.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään erotuomarin ja erotuomaritarkkailijan raportit sekä Sporting Kristinan ja Närpes Kraftin vastineet.

Näiden perusteella katsotaan selvitetyksi, että alkulämmittelyn aikana Närpes Kraftin kannattajaryhmä kokoontui kenttäalueen ulkopuolelle, josta he heittivät ainakin yhden savupommin. Ottelun 29. peliminuutilla Kraftin kannattajaryhmä sytytti katsomossa savusoihdun.

Ennen toisen puoliajan alkua Kraftin kannattajat sytyttivät savupommin kenttä-alueen ulkopuolella. Ottelun lopussa katsomossa sytytettiin uusi savupommi, jonka järjestysmies kävi ottamassa talteen.

Turvallisuusmääräysten 3.1 -kohdan mukaan tilaisuuden järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaa tilaisuuden järjestäjä. Sporting Kristina on ollut ottelussa tilaisuuden järjestäjä. Määräysten 4.1.1 -kohdan mukaan ottelun järjestäjän tulee pyrkiä ottelun turvallisuuteen liittyvillä toimenpiteillä estämään ennakolta häiriöt ja vaaratilanteet. Määräysten 4.1.10 e-kohdan mukaan otteluun ei saa tuoda mm. soihtuja tai savuja. Sporting Kristina ei pystynyt estämään savujen ja soihtujen tuomista katsomoon, joten sen katsotaan rikkoneen turvallisuusmääräyksiä.

Turvallisuusmääräysten 3.5 -kohdan mukaan seura on vastuussa muun muassa kannattajiensa käytöksestä ottelutapahtumissa. Närpes Kraftin kannattajat olivat tuoneet otteluun savupommeja, joita he sytyttivät neljä eri kertaa. Närpes Kraftin katsotaan rikkoneen turvallisuusmääräyksiä.

Rangaistusta määrättäessä kurinpitovaliokunta piti Sporting Kristinan osalta koventavana perusteena sitä, että kyseessä oli paikalliskamppailu, jossa oli suuri yleisömäärä. Tapahtumat olivat niin vakavia, ettei Sporting Kristina voi selvitä pelkällä varoituksella, vaikka seuralla ei ole aiempia tapauksia liiton kurinpidossa. Närpes Kraftin osalta kurinpitovaliokunta piti koventavana perusteena sitä, että kyseisessä ottelussa sen kannattajat sytyttivät neljään eri kertaan savupommeja. Lisäksi se on viime kaudella rikkonut vastaavanlaisilla tapahtumilla turvallisuusmääräyksiä.

Valitusosoitus:

Tähän päätökseen ei voi rangaistusmääräysten 8 §:n perusteella hakea muutosta Palloliiton valitusvaliokunnalta.

KAKKOSEN OTTELU ÅIFK – TPV 12.7.2014

Päätös:

Kurinpitovaliokunta päätti seuraavaa:

– ÅIFK: varoitus rangaistusmääräysten 3.1 §:n a-kohdan mukaisesti.

– TPV: 250 euroa sakkoa rangaistusmääräysten 3.1 §:n d-kohdan mukaisesti.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään erotuomarin ja erotuomaritarkkailijan raportit sekä ÅIFK:n ja TPV:n vastineet.

Näiden perusteella katsotaan selvitetyksi, että ottelun päätyttyä erotuomarin ja avustavan erotuomarin jäätyä valvomaan pelaajien ja taustahenkilöiden poistumista kentältä, tuli TPV:n kannattajaryhmän bussikuljettaja arvostelemaan ero-tuomarin toimintaa. Erotuomari ei reagoinut kannattajan kommentteihin ja lähti kävelemään pois tilanteesta. Kuljettaja tarttui erotuomarin hihaan päästäen heti irti. Erotuomari oli pyytänyt järjestyksenvalvojaa paikalle, joka poisti kuljettajan kentältä.

Turvallisuusmääräysten 3.1 -kohdan mukaan tilaisuuden järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaa tilaisuuden järjestäjä. ÅIFK on ollut ottelun järjestäjä. Määräysten 4.1.2 -kohdan mukaan mm. erotuomariston koskemattomuus on taattava koko ottelutapahtuman ajan. ÅIFK ei ole kuitenkaan voinut ennakoida tapahtumaa eikä siten varautua siihen, joten seura selviää tapauksesta varoituksella.

Turvallisuusmääräysten 3.5 -kohdan mukaan seura on vastuussa muun muassa kannattajiensa käytöksestä ottelutapahtumissa. Rangaistusmääräysten 2 §:n d-kohdan mukaan erotuomarin fyysiseen koskemattomuuteen puuttuminen on aina vakava rikkomus. Kyseinen bussikuljettaja samaistetaan TPV:n kannattajaryhmään, joten TPV:n katsotaan rikkoneen rangaistusmääräyksiä.

Rangaistusta määrättäessä kurinpitovaliokunta piti lieventävänä seikkana sitä, että kummallakaan seuralla ei ole aiempia turvallisuusmääräysrikkomuksia.

Valitusosoitus:

Tähän päätökseen ei voi rangaistusmääräysten 8 §:n perusteella hakea muutosta Palloliiton valitusvaliokunnalta.

KAKKOSEN OTTELU OPS – GBK 13.7.2014

Päätös:

Kurinpitovaliokunta päätti antaa OPS:n pelaajalle Matias Juntuselle yhden ottelun pelikiellon kentältäpoistosta seuranneen kahden ottelun pelikiellon lisäksi rangaistusmääräysten 3.1 §:n e-kohdan mukaisesti.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään erotuomaritarkkailijan ja erotuomarin raportit sekä Juntusen valitus ja vastine.

Kurinpitovaliokunta otti Juntusen valituksen käsittelyyn. Häntä koskeva toimisto-rangaistus on peruttu.

Asiakirjojen perusteella katsotaan selvitetyksi, että ottelun 43. peliminuutilla OPS:n pelaaja Matias Juntunen sai punaisen kortin ja hänet poistettiin suoraan kentältä. Juntunen jäi protestoimaan kentältäpoistoa erotuomarille käyttäen lopulta epäasiallista kieltä. Erotuomari joutui käskemään Juntusta useaan kertaan poistumaan kentältä.

Juntusen katsotaan syyllistyneen rangaistusmääräysten 2 §:n c-kohdan mukaiseen epäurheilijamaiseen käytökseen.

Valitusosoitus:

Tähän päätökseen ei voi rangaistusmääräysten 8 §:n perusteella hakea muutosta Palloliiton valitusvaliokunnalta.

VEIKKAUSLIIGAN OTTELU VPS – FC HONKA 13.7.2014

Päätös:

Kurinpitovaliokunta päätti antaa FC Hongan valmentajalle Shefki Kuqille kahden ottelun toimitsijakiellon rangaistusmääräysten 3.1 §:n e-kohdan mukaisesti.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään erotuomarin, avustavan erotuomarin ja delegaatin raportit, Fair play -arviointi sekä Kuqin vastine.

Näiden perusteella katsotaan selvitetyksi, että ottelun jälkeen Kuqin kätellessä erotuomaristoa hän samaan aikaan arvosteli ottelun lisäajan pituutta kiroillen. Erotuomari pyysi Kuqia poistumaan ja kävellessään kohti pukuhuoneita hän käytti erotuomaristoa kohtaan loukkaavaa ja rasistista kieltä. Tapahtumista on kerrottu kolmen eri ihmisen toimesta.

Kuqin katsotaan syyllistyneen rangaistusmääräysten 2 §:n c-kohdan mukaiseen epäurheilijamaiseen käytökseen sekä kyseisten määräysten 2 §:n i-kohdan mukaiseen rasistiseen käytökseen. Rangaistusta määrättäessä kurinpitovaliokunta piti koventavana perusteena sitä, että tämä oli jo toinen kerta tällä kaudella, kun Kuqi syyllistyy epäurheilijamaiseen käytökseen.

Valitusosoitus:

Tähän päätökseen ei voi rangaistusmääräysten 8 §:n perusteella hakea muutosta Palloliiton valitusvaliokunnalta.