Asia

Suomen Palloliiton toimiston tekemä päätös 25.4.2014, millä on muutettu 13.4.2014 pelatun Veikkausliigan ottelun IFK Mariehamn-VPS lopputulos 1-0 IFK Mariehamnin häviöksi 0-3 kilpailumääräysten 24 §:n 2 -kohdan perusteella, koska IFK Mariehamn oli peluuttanut ottelussa 13 sellaista pelaajaa, jolla ei ole ollut voimassa olevaa pelipassia.

Kirjallisten selvitysten lisäksi asiassa on kuultu suullisesti seurojen edustajia sekä Jan Lodeniusta Palloverkko-järjestelmän käytöstä ja kilpailupäällikkö Petteri Lindblomia kilpailumääräysten 24 §:n muuttamisesta.

Valitus

IFK Mariehamn on vaatinut, että Palloliiton päätös kumotaan ja ottelun lopputulosta ei muuteta. Mikäli rike määräysten noudattamisessa katsotaan tapahtuneeksi, tulisi seuraamukseksi määrätä kilpailumääräysten 10 §:n 4-kohdan mukainen maksu ottelun lopputuloksen muuttamisen sijaan. Lisäksi asian käsittelymaksu tulee palauttaa IFK Mariehamnille.

Valituksen perustelut

Asiassa on tapahtunut väärinkäsitys ja syynä on ollut Palloliiton käyttämän tietokonejärjestelmän Palloverkon toiminta. Palloliito on sähköpostitse vahvistanut, että kaikkien pelaajien pelioikeudet ovat kunnossa, koska pelaajien siirtomaksut oli maksettu.

IFK Mariehamnin kilpailutoiminnasta vastannut henkilö vaihtui 12.8.2013. Kyseinen henkilö oli ollut tehtävän vastaanottamisen jälkeen useita kertoja yhteydessä Palloliittoon kysyen neuvoja pelaajaoikeuksia koskevissa asioissa ja niitä koskevista maksuista. Hän oli saanut Palloliitosta 10.1.2014 sähköpostiviestin, minkä perusteella hän oletti kaikkien seuran pelaajien pelioikeuden olevan voimassa, kun siirtomaksut on maksettu. Viestistä ei ilmennyt mitään muuta maksua, mikä tulisi suorittaa pelioikeuden saamiseksi. Tämän vuoksi IFK Mariehamnin edustajat ovat olettaneet, että pelioikeuden saantia varten kaikki maksut on suoritettu kaikkien pelaajien osalta.

Pelipassittomuus ei ilmene Palloverkosta, mistä myös Palloliitto on tietoinen. Seurojen toimijoiden pitää pystyä luottamaan Palloverkosta saamaansa tietoon pelaajien pelioikeudesta. Palloverkko on ilmoittanut, että kaikilla pelaajilla on pelioikeus, vaikka pelaajilla ei tosiasiallisesti ole ollut pelipasseja.

Kenelläkään IFK Mariehamnin A-joukkueen pelaajalla ei ollut pelipassia, kun sitä koskeva virhe havaittiin. Pelaajat olisivat olleet oikeutettuja saamaan pelipassin, koska heitä koskevat siirtomaksut oli maksettu määräysten edellyttämällä tavalla. Pelipassittomien pelaajien määrällä ei asian seuraamuksen kannalta ole merkitystä, koska kyseessä on yksi koko edustusjoukkuetta koskeva pelioikeuden puuttumista koskeva tapahtuma. IFK Mariehamnilla on ollut oikeus luottaa Suomen Palloliiton ohjeisiin ja 10.1.2014 sen antamaan ilmoitukseen, että “siirtomaksusta alkaa pelaajan pelioikeus”.

Sääntöjä koskeva erehdys ei ole tuonut IFK Mariehamnille urheilullista hyötyä, eikä se ole sellaista tavoitellut pelipassien maksamatta jättämisellä.

Asian olosuhteet huomioon ottaen IFK Mariehamn-VPS -ottelun lopputuloksen muuttaminen on liian ankara ja suhteeton toimenpide, eikä se ole rikkomuksen laatu huomioiden kohtuullinen ja asianmukainen seuraamus.

VPS:n lausuma

Palloliiton tekemää päätöstä ei tule muuttaa. IFK Mariehamn ei ole esittänyt muutosvaatimukselleen perusteita huomioon ottaen kilpailumääräysten rikkomisen laatu.

Sovellettavat säännökset

Kilpailumääräysten 3 §:n q) -kohdan mukaan pelipassilla tarkoitetaan liiton vuosittain määrittelemää maksullista kilpailulisenssiä, joka antaa oikeuden pelata virallisissa otteluissa.

Kilpailumääräysten 10.1 §:n mukaan jokaisella viralliseen otteluun osallistuvalla pelaajalla tulee olla voimassa kyseessä olevaan kilpailuun oikeuttava pelipassi.

Kilpailumääräysten 10.2 §:n mukaan ilman pelipassia oleva pelaaja katsotaan pelioikeudettomaksi pelaajaksi.

Kilpailumääräysten 10.4 §:n mukaan seuralle, joka on peluuttanut pelaajaa ilman pelipassia, voidaan määrätä maksu kilpailumääräysten rikkomisesta.

Kilpailumääräysten 24.1 §:n mukaan pelaaja on pelioikeudeton, jos hänellä ei ole pelipassia.

Kilpailumääräysten 24.2 §:n mukaan jos joukkue on peluuttanut pelioikeudetonta pelaajaa, voidaan kilpailun järjestäjän päätöksellä joukkue tuomita hävinneeksi. Jos rikkomukseen syyllistynyt joukkue on hävinnyt ottelun vähintään kolmella maalilla, jää saavutettu tulos voimaan. Muussa tapauksessa määrätään tulokseksi häviö 3-0.

VASTALAUSELAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

IFK Mariehamnin valitus hylätään ja Suomen Palloliiton toimiston tekemä päätös Veikkausliigaottelun lopputuloksen muuttamisesta IFK Mariehamn-VPS 0-3 jää voimaan.

Päätöksen perustelut

Asiassa on riidatonta, että valitusta koskevassa Veikkausliigan ottelussa IFK Mariehamnin edustusjoukkueen kaikilta pelaajilta on puuttunut pelipassi, koska sitä ei oltu maksettu. Asiassa kuullun seuran toiminnasta vastanneen henkilön kertomuksen perusteella hän ei ole ollut tietoinen, että pelaajasiirtoja koskevien maksujen lisäksi pelaajaoikeuden saaminen edellyttää myös pelipassin maksamista jokaisen pelaajaluetteloon merkityn pelaajan osalta. Kysymys on siten ollut tuottamuksellisesta jalkapalloseuran kilpailutoimintaan liittyvästä määräyksiä koskevasta erehdyksestä, eikä sillä ole tavoiteltu kilpailullista etua.

Pelipassin maksamiseen liittyvä kilpailumääräys pelioikeuden saamisesta on selkeä ja se on ollut voimassa useita vuosia siten, että jalkapallon kilpailutoimintaan liittyvien seurojen edustajien tulee olla siitä tietoisia ja huolehtia, että seuran toiminnasta vastuussa olevien henkilöiden vaihtuessa myös uudet seuratoimijat saavat määräysten sisällöstä ja niihin liittyvistä velvoitteista riittävää tietoa, jotta määräysten noudattamisessa ei tapahdu tiedon puutteeseen liittyvää erehtymistä. Velvollisuus pelaajan pelioikeuteen liittyvien määräysten noudattamisesta korostuu, kun kysymys on kansallisen jalkapallon kilpailutoiminnan korkeimmalla sarjatasolla pelaava seura.

Johtopäätös:

IFK Mariehamn ei ole esittänyt hyväksyttäviä perusteita Palloliiton tekemän päätöksen muuttamiseksi.

Vastalauselautakunnan päätös on yksimielinen.