AC Oulun kokenut hyökkääjä Juho Mäkelä nostaa myös asian esiin Pelaajayhdistyksen haastattelussa.
– Tästä on ollut puhetta pelaajien kesken vuosien varrella, mutta asia ei ole ollut esillä samalla tavalla julkisuudessa kuin nyt, kun koronakriisi on “pakottanut” monet seurat pelaajien lomautuksiin ja heittänyt pelaajat suoraan kylmään veteen. Tässä asiassa emme ole samassa veneessä muiden kanssa ja siksi moni jalkapalloilija tuntee tällä hetkellä olonsa todella turvattomaksi, Mäkelä pohtii.
Mäkelä myös korostaa, että asiaan on tultava muutos. Urheilijoiden on päästävä yleisen sosiaaliturvan piiriin.
– On mielestäni aivan käsittämätöntä, ettei ammattiurheilua lasketa vielä 2020-luvullakaan normaaliksi työksi, eivätkä pelaajat ole oikeutettuja esimerkiksi ansiosidonnaiseen tai samanlaiseen eläke-ja vakuutusturvaan kuin ns. normaalit työntekijät. Urheilu on työtä siinä missä muutkin ammatit, ja muun väittäminen on väljähtynyttä ajattelua ja häpeällistä urheilun aliarvostamista, Mäkelä toteaa.
Muutos on tapahduttava, Mäkelä painottaa:
– Ammattiurheilijat pitää yksinkertaisesti saada yleisen järjestelmän piiriin muuttamalla nykyisiä lakipykäliä tai säätämällä huippu-urheilulaki. Nykyinen hallitus on tilannut selvityksen Lauri Tarastilta huippu-urheilulain tarpeellisuudesta, mutta tilaus ei ilmeisesti käsittele sosioekonomisia asioita, joten se laki ei sellaisenaan ratkaisisi tätä ongelmaa.
– Kaikki huippu-urheilun ongelmat eivät tietystikään ratkea lakipykälillä, mutta huippu-urheilijoiden asemaa lakia muuttamalla voitaisiin merkittävästi parantaa. Urheilijoiden ja heitä edustavien järjestöjen, kuten JPY:n, on jatkettava väsymätöntä työtään tuulimyllyjä vastaan ja uskottava siihen, että urheilijoiden ääni kuuluu tulevaisuudessa niin voimakkaasti myös Arkadianmäellä, että ammattiurheilijoille lopulta turvataan lailla samat edut kuin muillekin työntekijöille.