Suomi juhlii itsenäisyytensä sataa vuotta vuonna 2017 ja Virolla tulee puolestaan vuonna 2018 kuluneeksi sata vuotta maan itsenäisyysjulistuksesta. Nimeä Suomi – Eesti Challenge kantava laajamittainen projekti juhlistaa näitä tapahtumia tuomalla maita lähemmäs toisiaan jalkapallon ja kulttuurin siteitten kautta.

– 10. kesäkuuta 2017 järjestämme käsi kädessä yhden päivän aikana yli 100 jalkapallo-ottelua kummastakin maasta olevien joukkueitten kesken. Tähtäimenä on saada mukaan ammattilaisia, amatöörejä, miehiä, naisia, poikia, tyttöjä, ihmisiä yhteiskunnan eri alueilta muodostamaan jalkapallojoukkueita ja haastamaan naapurinsa, Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja kertoo SPL:n tiedotteessa.

– Uskomme vahvasti että on mahdollista saada Suomi ja Viro hengittämään yhden päivän ajan samassa tahdissa, sillä jalkapallossa ei ole kyse vain urheilusta. Se on kulttuurillinen ilmiö, Viron jalkapalloliiton puheenjohtaja Aivar Pohlak toteaa.

Suomen ja Viron liitot rohkaisevat jo nyt eri järjestöjä, yhtiöitä, jalkapallojoukkueita ja kaikkia kiinnostuneita ihmisiä suunnittelemaan otteluita vastapuolen kanssa. Rekisteröitymisalusta avataan syksyllä 2016.

– Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus joko järjestää ottelu tai matkustaa naapurimaahan, mutta antaa myös panoksensa oman maansa urheilulliseen menestykseen, sillä päivän mittaan kaikki tulokset lasketaan yhteen, SPL:n pääsihteeri Marco Casagrande valottaa.

Suomi – Eesti Challengen organisoimiseksi Suomen ja Viron jalkapalloliitot ovat perustaneet järjestelykomitean ja allekirjoittaneet aiesopimuksen.

Lähde: SPL:n tiedote