SUOMEN CUPIN OTTELU FC HONKA – TPS 23.3.2016

Päätös:

Kurinpitovaliokunta päätti antaa FC Hongan pelaajalle Kasperi Liikoselle kahden ottelun lisäpelikiellon kentältäpoistosta seuranneen yhden ottelun pelikiellon lisäksi rangaistusmääräysten 3.1 §:n e-kohdan mukaisesti.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään erotuomarin ja avustavan erotuomarin raportit, FC Hongan ja Kasperi Liikosen vastine sekä heidän lähettämä video.

Näiden perusteella katsotaan selvitetyksi, että ottelun 109. peliminuutilla FC Hongan pelaaja Kasperi Liikonen liukui samaan palloon maalivahdin kanssa ja osui piittaamattomasti maalivahtia jaloille. Erotuomari antoi Liikoselle ottelussa toisen varoituksen, jonka seurauksena hänet poistettiin kentältä. Liikonen kuumeni kentältäpoiston vuoksi ja haukkui huutaen erotuomaria. Samantyylinen huutelu jatkui vielä hänen poistuessaan kentältä ja mennessään kohti teknisiä alueita. Teknisen alueen tuntumassa Liikonen vielä protestoi, jolloin avustava erotuomari pyysi pelaajaa poistumaan. Teknisellä alueella olleet henkilöt pyrkivät rauhoittamaan Liikosta, jolloin hän potkaisi juomapulloja ja otti yhden käteensä ja ruiskutti tarkoituksellisesti vettä avustavan erotuomarin päälle osuen lähinnä hänen kengilleen.

Liikosen katsotaan syyllistyneen rangaistusmääräysten 2 §:n c-kohdan mukaiseen epäurheilijamaiseen käytökseen. Liikonen syyllistyi myös rangaistusmääräysten 2 §:n d-kohdan mukaiseen erotuomariston fyysisen koskemattomuuden loukkaamiseen, mikä on aina katsottava vakavaksi rikkomukseksi.

Valitusosoitus:

Tähän päätökseen ei voi Rangaistusmääräysten 8 §:n perusteella hakea muutosta Palloliiton valitusvaliokunnalta.

Rangaistu saa hakea muutosta tähän ratkaisuun valittamalla kirjallisesti Urheilun Oikeusturvalautakunnalle sen säännöissä mainituin edellytyksin 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

SUOMEN CUPIN OTTELU FC LEGIRUS INTER – IFK MARIEHAMN 26.3.2016

Päätös:

Kurinpitovaliokunta päätti seuraavaa:

– FC Legirus Interin pelaaja Sergei Losev: lisäpelikieltoa yksi ottelu kentältäpoistosta seuranneen kahden ottelun pelikiellon lisäksi rangaistusmääräysten 3.1 §:n e-kohdan mukaisesti.

– FC Legirus Interin valmentaja Tito Garcia Sanjuan: varoitus kentältäpoistosta seuranneen yhden ottelun toimitsijakiellon lisäksi rangaistusmääräysten 3.1 §:n a-kohdan mukaisesti.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään erotuomarin ja avustavan erotuomarin raportit, erotuomarin lähettämä video sekä Sergei Losevin ja Tito Garcia Sanjuanin vastineet ja lähettämät videot. Jose Carlos Asin antoi myös vastineen. Asinilta vastinetta ei ollut pyydetty ja hänen toimintansa ei ollut kurinpitovaliokunnan käsiteltävänä.

Näiden perusteella katsotaan selvitetyksi, että ottelun 98. peliminuutilla erotuomari tuomitsi IFK Mariehamnille rangaistuspotkun. Erotuomarin vihellyksen jälkeen FC Legirus Interin maalivahti Sergei Losev heitti erotuomaria pallolla. Keskusteltuaan avustavan erotuomarin kanssa erotuomari poisti Losevin kentältä, jonka jälkeen Losev lähti protestoiden kohti erotuomaria. Erotuomari nosti käden suoraksi eteensä ja peruutti muutaman metrin taaksepäin, jonka jälkeen hän pysähtyi. Losev käveli erotuomarin kättä päin ja huitaisi erotuomaria kevyesti käsivarteen. Sen jälkeen Losev poistui kentältä.

Losevin katsotaan syyllistyneen rangaistusmääräysten 2 §:n c-kohdan mukaiseen epäurheilijamaiseen käytökseen. Rangaistusta määrättäessä kurinpitovaliokunta piti koventavana tekijänä sitä, että Losev syyllistyi rangaistusmääräysten 2 §:n d-kohdan mukaiseen erotuomariston fyysisen koskemattomuuden loukkaamiseen, mikä on aina katsottava vakavaksi rikkomukseksi. Losev on kuitenkin pahoitellut käytöstään.

Ottelun varsinaisen peliajan päätyttyä erotuomari poisti FC Legirus Interin päävalmentajan Tito Garcia Sanjuanin tekniseltä alueelta, koska hänen käytöksensä ei ollut urheilullista. Sanjuan ei suostunut heti poistumaan, vaan hän ohjeisti vielä pelaajia jatko-ottelua varten. Avustava erotuomari meni erotuomarin ohjeistuksen mukaisesti poistamaan Sanjuania tekniseltä alueelta. Sanjuan lähti poistumaan, mutta kääntyi vielä takaisin tullen erotuomariston lähelle ja protestoi huutaen. Avustava erotuomari ohjeisti häntä uudelleen poistumaan, jolloin Sanjuan poistui.

Avustavat erotuomarit kohtasivat Sanjuanin lähtiessään pelipaikalta, jolloin Sanjuan pahoitteli käytöstään. Vastineen mukaan Sanjuan ei viipynyt kentällä kuin noin 30 sekuntia saatuaan punaisen kortin. Vastineen mukaan Sanjuan pahoitteli myöhemmin käytöstään avustaville erotuomareille ja hän halusi tuoda esiin turhautumisensa siitä, että peliaikaa lisättiin lähes seitsemän minuuttia, jota ei heille tiedusteluista huolimatta kerrottu.

Tito Garcia Sanjuanin katsotaan syyllistyneen rangaistusmääräysten 2 §:n c-kohdan mukaiseen epäurheilijamaiseen käytökseen. Sanjuan ei suostunut heti poistumaan kentältä, vaan protestoi huutaen. Sanjuan kuitenkin myöntää menettelynsä ja on pyytänyt käytöstään anteeksi.

Valitusosoitus:

Tähän päätökseen ei voi Rangaistusmääräysten 8 §:n perusteella hakea muutosta Palloliiton valitusvaliokunnalta.

Rangaistu saa hakea muutosta tähän ratkaisuun valittamalla kirjallisesti Urheilun Oikeusturvalautakunnalle sen säännöissä mainituin edellytyksin 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

Lähde: www.palloliitto.fi