Abu Dhabiin nimetyn joukkueen kaksi muuta maalivahtia olivat kokeneet Henrik Moisander sekä Mika Hilander, jotka jakoivat torjuntavastuun tappiollisissa Ruotsi- ja Islanti-otteluissa. Vaikkei Uusitalo saanutkaan maajoukkuedebyyttiä tehtyä, pitää hän reissua hienona kokemuksena.

– Kutsu tuli aivan yllätyksenä. Tiesin valmiiksi, etten luultavasti pääse pelaamaan, mutta oli siistiä olla mukana.

Viime keväänä poikamaajoukkueiden vakiokasvo teki sopimuksen Vaasan Palloseuraan ja jätti pääkaupunkiseudun taakseen. Vaikkei Uusitalo päässytkään pelaamaan Veikkausliigaa, pitää hän aikaa opettavaisena eikä kadu lähtöä.

– Opin paljon futiksesta ja asuin ensimmäistä kertaa yksin. Sain Vepsusta pari hyvää kaveria, vain liigapelien puuttuminen jäi harmittamaan.

VPS:n farmijoukkue FC Kiiston kausi päättyi putoamiseen ja Uusitalon saldoksi jäi kahdeksan sarjapeliä Kakkosessa.

Kauden päätteeksi Uusitalo vaihtoi jälleen maisemaa ja teki HJK:n kanssa kaksivuotisen sopimuksen.

– Tarjouksia oli muualtakin, mutta Klubin tarjoama paketti oli paras. Seura oli selvästi kiinnostunut minusta ja pystyn käymään lukion loppuun Mäkelänrinteen lukiossa.

Honka-kasvatti debytoi helsinkiläisten maalilla tammikuussa, kun hän pelasi toisen puoliajan Infonet-ottelussa. Liigacupin kotiavauksessa IFK Mariehamnia vastaan Uusitalo vahti maalia täydet minuutit ja kiitti valmennustiimiä vastuusta pelaamalla nollapelin. Klubi voitti ottelun 1-0 ja Uusitalo keräsi esityksestään runsaasti kehuja.

HJK:lla on tällä hetkellä sopimukset kolmen maalivahdin kanssa, ja Uusitalo toivoo saavansa paljon minuutteja tulevalla kaudella. Viime kesänä hankittu Thomas Dähne lienee toistaiseksi ykkösmaalivahti, mutta kilpailu tulee olemaan kovaa. Loukkaantumisista kärsinyt Matias Sauramaa päässee täyteen pelikuntoon vasta sarjakauden alla. Uusitalon lisäksi muutama muu nuori pelaaja on esiintynyt lupauksia herättävästi. Viime kaudella lähinnä Klubi 04:n riveissä pelanneet Lassi Lappalainen sekä Lucas Lingman säväyttelivät Liigacupin ottelussa ja tavoittelevat peliaikaa kesällä.

Todella ulottuva ja mainiosti jalalla pelaava Uusitalo on käynyt viime vuosien aikana Blackburn Roversin, Crystal Palacen sekä viimeisimpänä Liverpool FC:n testissä. Blackburnissä hän pääsi harjoittelemaan edustusjoukkueen ja muuan Paul Robinsonin kanssa.

– Siellä oli loistavat olosuhteet ja kova taso. Jos tulevaisuudessa tulee tarjous jostain sopivasta seurasta, lähden mielelläni ulkomaille. Nyt keskittyminen on kuitenkin täysin Klubissa ja tässä hetkessä.

Roni Raunola