Kokkolasta lähtöisin oleva Mattsson (s.1982) aloitti peliuransa GBK:ssa, josta hän siirtyi myöhemmin KPS:n riveihin. Kotimaan kentillä Mattsson on pelannut myös FC Unitedissa, PK-35 Vantaassa sekä viime kauden Ilveksessä.

FC Unitedin riveissä Mattsson voitti Suomen mestaruuden kahdesti sekä Suomen Cupin kolme kertaa. Kokkolasta Mattsson lähti pelaamaan USA:n yliopistosarjaan. Ulkomailla hän pelasi myös Ruotsissa, Saksassa ja Norjassa. Kaksi viimeistä kautta Mattson pelasi vielä Naisten Liigassa ja voitti PK-35 Vantaan riveissä Suomen mestaruuden 2014 ja viime kaudella Ilveksessä SM-hopeaa Ilveksessä.

Mattsson pelasi urallaan 100 A-maaottelua, joista ensimmäinen oli vuonna 1999.

– Päätös lopettamisesta oli samalla helppo ja vaikea. Pelihaluja oli vielä, mutta polvi on sen verran huonossa kunnossa, että pelaaminen on vaikeaa. Polven rustovamma äityi viime vuonna niin pahaksi, että pelaaminen oli nyt pakko jättää, Mattsson kertoo.

Mattsson on yksi kautta aikojen parhaista ja menestyneimmistä naispelaajista Suomessa.

– Pitkä ura tässä on tullut pelattua. Päällimmäisenä siitä on mielessä kaikki kokemukset ja ihmiset, joihin olen saanut tutustua. Ympäri maailman olen saanut reissattua ja aika monta seikkailua rikkaampana tässä ollaan, Mattsson toteaa.

Mattsson sai viime syksynä täyteen 100 A-maaottelua, kun Suomi pelasi Espanjaa vastaan.

– Hienoja maajoukkuepelejä on ollut monia. Kaksi maalia olen näissä peleissä tehnyt ja nämä pelit ovat hyvin mielessä. Ensimmäinen maali tuli Kazakstania vastaan ja toinen Kanadaa vastaan. Muista peleistä hienoimpia kokemuksia ovat olleet varmaan ne, joissa yleisöä on ollut paljon, esimerkiksi USA:ssa ja EM-kisoissa, Mattsson sanoo.

Naisten jalkapallo on Suomessa ottanut harppauksia eteenpäin, mutta joissain asioissa poljetaan paikallaan.

– Junioreista tulee koko ajan enemmän ja enemmän taitavampia pelaajia. Se on hyvä juttu. Myös pelaajien fysiikkapuolen panostetaan nykyisin enemmän. Olin pitkään ulkomailla pelaamassa, joten vertailua on vaikea tehdä nykytilanteeseen ja 2000-luvun alkuun.

-Tietyissä jutuissa puolestaan tuntuu, että ei olla oikein päästy eteenpäin. Niitä ovat edelleen naisten jalkapallon talous, näkyvyys ja sellainen yleinen tasa-arvo. Näissä on vielä paljon kehitettävää, Mattsson toteaa.

Mattson on toiminut aktiivisesti myös Jalkapallon Pelaajayhdistyksessä. Hän on edelleen JPY:n hallituksen jäsen.

– On hyvä, että on olemassa tämänlainen yhdistys, joka ajaa pelaajien oikeuksia ja etuja. Olen myös ulkomailla seurannut läheltä Pelaajayhdistysten toimintaa. Täällä Suomessa JPY:n toiminta on siihen verrattuna pienempää, mutta se johtuu pelaajamääristä. JPY tekee kuitenkin hyvää työtä Suomessa.

– Ehkä naisten jalkapallon parissa JPY:stä tiedetään vielä liian vähän, Mattsson lisää.

Mattson asuu tällä hetkellä Tampereella. Hän kuuluu Ilveksen johtokuntaan. Jatkossa tavoite on pysyä jalkapallon parissa tiiviisti.

– Olisi kiva edelleen olla jalkapallon parissa, mutta se rooli on vähän hakusessa vielä. Vähän tässä on keskusteltu jo esimerkiksi liiton kanssa, mutta asiat ovat vielä alkutekijöissään. Katsotaan miten käy.

– Itse haluaisin antaa jalkapallolle vielä takaisin. Ja olisi se kiva päästä hyödyntämään kertynyttä tietotaitoa, Mattsson toteaa.

Jalkapallon Pelaajayhdistys – Pelin ja Pelaajan puolella

JPY:n kotisivut

JPY Facebook