SSB vastaa seuraavan kahden vuoden ajan SHA:n valmentajakoulutuksen teknis-taktisista sisällöistä.

– Neljän vuoden kokemuksien summa oli se, että suomalaisen jalkapallon valmennusosaamista pelin ja peruspelivalmiuksien opettamisen osalta lapsi- ja nuorisourheiluvaiheessa on parannettava.

– Valinta kohdistui SSB:hen, koska sen ja SHA:n käsitys oppimisesta ja opettamisesta on yhteneväinen, Sami Hyypiä Akatemian johtaja Kyösti Lampinen kertoo.

SSB käyttää ekkono-metodia, joka perustuu holistiseen lähestymistapaan.

– Peli on kaiken keskiössä. Jokaisen harjoitteen tavoite on saada pelaajat oppimaan jotakin. Heille ei kuitenkaan anneta valmiita vastauksia, vaan esitetään kysymyksiä ja sitä kautta autetaan ymmärtämään keskeiset laatutekijät halutun tavoitteen saavuttamiseksi.

– Haasteena on saada juniorivalmentajamme ymmärtämään pelin laatutekijät, jotta he kykenevät luomaan oikeanlaisia kysymyspatteristoja ja siten käyttämään ekkono-metodia. Meidän pitää malttaa ottaa riittävän pieniä askelia, jotta asiat todella siirtyvät käytäntöön seuroissa, Lampinen painottaa.

Tiennäyttäjänä

Toimintaa on nyt suunniteltu kevään ajan, ja syksyllä käynnistyy ensimmäinen kuuden kuukauden periodi, jonka tavoite on opettaa valmennuspäälliköille ja valmentajille ekkono-metodin käyttö. Sen jälkeen edetään kuuden kuukauden periodeissa progressiivisesti eteenpäin teknis-taktisiin sisältöihin. Osana prosessia SHA:ssa tulee työskentelemään päätoimisesti yksi espanjalainen valmennusosaaja tammikuusta 2016 alkaen.

– Se tehdään niin, että 10–11-vuotiaiden ja 12–13-vuotiaiden valmentajien koulutussisältö on erilainen. 10–13-vuotiaiden valmentajille opetetaan jalkapallon perusasioita ja -tilanteita ja 12–13-vuotiaiden valmentajille tämän lisäksi myös pelipaikkakohtaisia teknis-taktisia asioita.

– SHA käynnistää syksyllä lapsiurheiluvaiheen rinnalle nuorisourheiluvaiheen, johon tulevat 99–01-ikäluokat. Heidän valmentajiensa koulutukseen tulevat pelipaikkakohtaisuuden rinnalle myös joukkuetaktiset asiat, Lampinen sanoo.

SHA määrittelee verkkosivuillaan tehtäväkseen kehittää suomalaista jalkapalloa kohti kansainvälistä kärkeä. Lampisen mukaan yhteistyöllä SSB:n kanssa pyritään juuri tähän.

– Meidän tehtävämme on olla tiennäyttäjä. Yritämme ratkaista suomalaisen valmennuksen laadulliset ongelmat paremmin kuin koskaan ennen. Meillä on aiemminkin käyty katsomassa mitä maailmalla tehdään, mutta ei ole ymmärretty koko homman juonta ja laatutekijöitä, Lampinen toteaa.

Muutoksen tuuli

Lampinen on toiminut aiemmin muun muassa Vierumäen valmennuskeskuksen johtajana, ja hänellä on vuosikymmenten kokemus huippu-urheilusta.

– Suomalaisessa urheilussa on se ongelma, että meillä on viisi miljoonaa ihmistä, jotka arpovat ja keskustelevat siitä, mitä pitäisi tehdä. Ja silloin ei tapahdu yhtään mitään. Kaikkien menestyvien lajien tunnuspiirre missä tahansa päin maailmaa on se, että tavoite on kristallinkirkas, ja se siirtyy suoraan käytännön toimintaan.

– Nyt ei spekuloida onko joku juttu parempi kuin joku toinen. Nyt puhaltaa sellainen muutoksen tuuli, jolla on selkeät tavoitteet ja päämäärät. Tämä on SHA:n vastaus neljän vuoden toiminnan aikana havaittuihin haasteisiin, Lampinen sanoo.

Lampinen haluaa kuitenkin korostaa, että hän ei missään nimessä halua syyttää nykyisiä toimijoita. Tilanne on pikemminkin päinvastoin.

– Juniorivalmentajamme tekevät paljon töitä suurella sydämellä. Ennemmin meidän valmentajakouluttajien pitää katsoa peiliin ja tarjota heille parempaa apua ja työkaluja, Lampinen korostaa.

Tuomas Peltonen

Artikkeli on julkaistu Helsingin piirin 90min-lehdessä (2/2015)

Lehden digiversio luettavissa täällä.