Ykkösen kausiennakko 2011 - kuka nousee, kuka putoaa?

22.4.2011

Miesten jalkapallon Ykkönen pelataan kaudella 2011 13 joukkueen voimin. Toki muutoksia voi vielä tulla, sillä sarja-avaukseen on aikaa muutama päivä. Jos joukkueita on 13, niin sarjan voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan ja viisi heikointa putoaa suoraan Kakkoseen.

Joukkueiden tavoitteet:

http://kymppipaikka.fi/2011/04/26/ykkosen-joukkueiden-tavoitteet-kaudelle-2011/

Kymppipaikka.fi ennakoi tulevan kauden.

Ennakkosuosikit

FC KooTeePee

Janne Hyppösen luotsaamaan FC KooTeePeen viime kausi meni piloille huonon alkukauden takia. Nyt joukkue on vahvistunut entisestään ja kaudesta voi tulla todellinen menestys. Maalivahti Oskari Forsman on omalla pelipaikallaan sarjan paras. Puolustuspäästä löytyvät Ken Jammeh, Henri Järviniemi, Erkka Länsimies, Giorgi Oshitasvili sekä Jere Pitkälä, jotka kaikki ovat hyvää Ykkösen tasoa. Vaikka puolustus ei välttämättä ole nimivahva, niin kotkalaisjoukkue on aina osannut puolustaa. Niin nytkin.

Keskikentän pohjalla Marko Tyyskä on tärkeässä roolissa katkomassa vastustajan hyökkäyksiä ja avaamassa peliä. Immo Eronen ja Ilja Shesterkov tuovat sen sijaan vauhtia kentälle. Ja kun kärkeen on vielä heittää uutta nousua urilleen hakevat Niko Ikävalko ja Jukka Santala sekä hyviä otteita terveenä olleessaan esittänyt Beka Tugushi, niin kotkalaisjoukkuetta voi pitää äärimmäisen vahvana. Tähän päällä vielä pieni hurmos, niin kotkalaisjalkapalloa nähdään kaudella 2012 Veikkausliigassa.

Kysymysmerkki: Santala ja Ikävalko – nyt on aika näyttää?

Vahvuus: Janne Hyppösen valmennus, hyvät ulkomaalaiset ja kotikenttä

Tärkeimmät pelaajat: Oskari Forsman, Henri Järviniemi, Marko Tyyskä, Jukka Santala

Yllättäjäpelaajat: Jere Pitkälä, Sami Raanti

Ennuste: Yllättää kaikki ja voittaa Ykkösen.

AC Oulu

AC Oulu taisteli viime syksynä hienosti itselleen säilymisen Veikkausliigassa. Taistelu ei kuitenkaan auttanut paperisotkujen keskellä ja kabinetin puolella, sillä talousongelmien takia lisenssiä ei Veikkausliigasta irronnut. AC Oulu oli jo ehtinyt kerätä kasaan varsin kilpailukykyisen joukkueen liigakentille – sarjapaikan vaihduttua Jarkko Hurme ja Pyry Kärkkäinen vaihtoivat kuitenkin vielä maisemaa.

AC Oulun rinki ei ole laaja, mutta sitäkin terävämpi. Peli pyörii vahvasti Mika Nurmelan ja keskushyökkääjä Frank Jonken ympärillä. Kaksikon täydentää vielä uusi hankinta keskikentälle Jani Kauppila sekä kokeneet topparit Janne Hietanen ja Mika Lähderinne. Oululaisjoukkueen keskilinja on sarjan paras ja joukkue elää ja kuolee sen varassa.

Kysymysmerkki: Jonke ja Nurmela liian tärkeitä joukkueelle ja pelityylille?

Vahvuus: Nurmelan johtajuus, Malisen kokemus, keskiakseli

Tärkeimmät pelaajat: Frank Jonke, Mika Nurmela, Janne Hietanen, Joonas Pennanen

Yllättäjäpelaajat: Arttu Siira, Joni Mäkelä, Matias Ojala

Ennuste: Malinen piiskaa joukkueen tasaiseen ja hyvään kauteen. Se ei kuitenkaan riitä nousuun. Sijat 2-4.

FC Lahti

FC Lahdelle viime kausi oli murheellinen, sillä 12 vuoden jakso Veikkausliigassa päättyi putoamiseen. Jari Litmanen ja Berat Sadik siirtyivät HJK-paitaan ja muutama muu avainpelaaja vaihtoi myös maisemaa. Kaiken kaikkiaan joukkue pysyi kuitenkin hyvin kasassa putoamisesta huolimatta ja päälle tuli vielä muutama Ykkösen tasolla kovaa vahvistus; Mikko Hauhia, Teemu Turunen, Jukka Sinisalo ja Jani Bäckman.

FC Lahdella on joukkueessa monia liigatason pelimiehiä, mutta ongelmaksi tulee ringin kapeus. Jonne Kemppinen, Rafael, Hugo Miranda, Drilon Shala sekä uudet vahvistukset ovat kovia Ykkösessä, mutta koko kautta ei heidän varaansa voi laskea. Loukkaantumisia ja pelikieltoja tulee varmasti.

Ykköskärki Rafael on ollut pitkään sivussa loukkaantumisen takia ja väliin jää vielä ensimmäiset viikot sarjasta. Jonne Kemppisellä ja Jani Bäckmanilla on eväät täyttää "Rafun" saappaat, mutta helppoa se ei ole.

Kysymysmerkki: Rinki liian kapea? Kuka korvaa Rafaelin?

Vahvuus: Kisapuisto ja kokemus

Tärkeimmät pelaajat: Hugo Miranda, Drilon Shala, Jonne Kemppinen, Rafael

Yllättäjäpelaajat: Ibrahim Köse, Juho-Matti Heikari

Ennuste: FC Lahti taistelee pitkään sarjavoitosta, mutta ei nouse, vaan jää sijoille 2-4.

Haastajat

FC Viikingit

FC Viikingit on keikkunut Ykkösen kärkikahinoissa viimeiset vuodet. Nousu Veikkausliigaan on kuitenkin kaatunut aina heikkoon loppurutistukseen. Nyt Viikinki-laivan peräsimessä on uusi valmentaja, kun ex-pelaaja Ilkka Jäntti astui Toni Korkeakunnaksen saappaisiin. Joukkueesta lähti muutama pelaaja liigakentille, mutta kukaan heistä ei ole täysin korvaamaton. Muuten joukkueen rinki säilyi ja peruspilarit hyvään kauteen ovat olemassa.

Itä-Helsingissä suurin kysymysmerkki on maalinteko, joka on tökkinyt jo useamman vuoden ajan. Maalintekijöitä joukkueessa riittää, mutta yhtä takuuvarmaa 15 maalin miestä ei ole. Tämä saattaa olla ongelma tälläkin kaudella. Kolumbialaispelaaja Carlos on mielenkiintoinen lisä hyökkäyspäähän ja saattaa yllättää monet.

Kysymysmerkki: Kokematon päävalmentaja? Maalinteko?

Vahvuus: Perusrunko kasassa jo vuosia ja ovat tottuneet voittamaan

Tärkeimmät pelaajat: Heikki Pulkkinen, Tomi Nyman, Jukka Hirvonen, Eero Peltonen

Yllättäjäpelaajat: Carlos, Ville Salmikivi, Mikko Lehtinen

Ennuste: Viikingit aloittaa jälleen huonosti, mutta kipuaa lopulta kärjen tuntumaan. Sijat 2-5.

FC PoPa

FC PoPa laittoi viime kaudella kaikki peliin noustakseen Veikkausliigaan. Kausi oli lopulta iso pettymys ja täksi kaudeksi uudeksi päävalmentajaksi tuli Mika Halmetniemi. Isoin ilouutinen joukkueelle oli Deman paluu Poriin TamU- ja HJK-pestien jälkeen. Brassi tuo hyvän lisän porilaisjoukkueen keskikentälle. Muutenkin joukkueen runko on vahva, sillä Lauri Pirhonen, Jussi Äijälä, Samu-Petteri Mäkelä, Mohamed Fofana ja kumppanit ovat kovia miehiä Ykköseen.

Suurin ongelma joukkueessa on maalintekijän puuttuminen. Aleksandr Kokko kävi heiluttamassa verkkoja viime syksynä, mutta hänkin siirtyi VPS-paitaan. Antti Sumiala ei myöskään enää kentälle astu, joten ykköstykki puuttuu.

Kysymysmerkki: Kuka tekee maalit?

Vahvuus: Runko kasassa jo vuosia.

Tärkeimmät pelaajat: Dema, Lauri Pirhonen, Samu-Petteri Mäkelä, Mohamed Fofana, Teemu Vihtilä

Yllättäjäpelaajat: Juuso Aalto, Topi Mattila

Ennuste: PoPan esitykset ailahtelevat koko kauden. Lopullinen sijoitus on 3-7.

OPS

Miika Juntunen haastaa tosissaan AC Oulun oululaisfutiksen ykkösseuran paikasta. Kesällä onkin edessä varsin mielenkiintoiset paikallisottelut, jotka varmasti keräävät katsomot täyteen.

Juntunen ja valmentaja Luiz Antonio ovat keränneet kasaan varsin laadukasta ryhmää. Joukkue oli jo viime kaudella hyvä, mutta menestyksen esti ailahtelevaisuus ja kapea rinki. Tämän kauden ykköshankinta on ollut Pekka Kainu, mutta muuten rinki ei ole viime kautta kovinkaan paljon laajempi. Tosin Juntusen tietäen, ulkomailta saattaa saapua apuja kesken kaudenkin.

Luis Vanderlei, Augustine Jibrin, Matias Juntunen ja kumppanit ovat hyviä Ykkösessä, mutta OPS tuskin vielä nousee Oulun ykkösseuraksi.

Kysymysmerkki: Todella kapea rinki? Juntusen pakkomielle Oulun ykkösseuraksi?

Vahvuus: Hyvät ulkomaalaiset

Tärkeimmät pelaajat: Pekka Kainu, Augustine Jibrin, Luis Vanderlei

Yllättäjäpelaajat: Matias Juntunen

Ennuste: OPS keikkuu välillä kärjen tahdissa, mutta lopullinen sijoitus 3-6.

PK-35 Vantaa

PK-35 Vantaan voi nostaa ”mustaksi hevoseksi”. Materiaali on hyvä, mutta siinä on monta kysymysmerkkiä, joiden kanssa valmentaja Pasi Pihamaa joutuu taistelemaan. Viime kauden joukkueesta ovat jääneet sivuun hyökkääjät Petteri Kaijasilta, Vesa Kosonen, Daniel Nwoke ja Petteri Paajanen – tilalle on tullut kärkeen MYPAsta Einari Kurittu sekä HJK-organistaaiosta Zakari Kiboba, joilla on isot saappaat täytettävään. Hyökkäyspään lisäksi vaihtuvuus on ollut muutenkin iso ja avauskokoonpano menee viime kaudesta lähes kokonaan uusiksi. 

PK:n puolustus on vahva. Kalle Sorja, Kim Raimi, O-P Jurvainen, Jarno Tuunainen, Sami Salmi ovat Ykkösen eliittiä. Myös maalivahti Miikka Häkkinen pystyy torjumaan voittoja joukkueellensa. Jos hyökkäyspään nuoret pelaajat nousevat tällä kaudella pari askelta eteenpäin, niin PK saattaa olla yllättävän kova.

Kysymysmerkki: Kuka tekee maalit ja kuka rakentaa peliä?

Vahvuus: Puolustuspeli

Tärkeimmät pelaajat: Jarno Tuunainen, Einari Kurittu, O-P Jurvainen, Xhevdet Gela

Yllättäjäpelaajat: Berat Grabovci, Ojembe Olatuga

Ennuste: Perinteisesti PK on aloittanut hyvin ja hyytynyt lopulta keskikastiin. Nyt Pihamaan johdolla hyytymistä ei välttämättä tule. Sijoitus 3-7.

Putoamisesta taistelevat

HIFK

Fanit ovat varmasti joukkueen takana ja uusi kotikenttä, Brahen kenttä, tuo varmasti oman lisänsä joukkueelle. Päävalmentaja Jani Honkavaara teki viime vuonna loistavaa työtä ja nosti joukkueen yllättäen Ykköseen. Nyt HIFK on kuitenkin kovan haasteen edessä. Joukkue vahvistunut viime kaudesta; Halmeen veljekset, Timo Priha ja Mikko Lönnström, Niko Haiko, Anssi Tamminen ovat parhaimmillaan hyviä pelaajia Ykkösessä ja vanhoista pelaajista Mergim Kastrati ja Petri Heinänen pärjäävät varmasti hyvin.

Isoin ongelma joukkueella on kuitenkin maalintekijän puuttuminen. Viime vuoden ykköskärki Sami Okkonen on varsin kokematon Ykkösessä, eikä Kakkosessa syntyneet maalimäärät enteile mitään superkautta Ykkösessä. Uusi hankinta Jonas Britschgi oli vuosituhannen alussa hyvä Ykkösen hyökkääjä, mutta Kakkosessa vietetyt vuodet näkyvät peliotteissa. HIFK etsinee vielä vahvistusta hyökkäyspäähän.

Kysymysmerkki: Maalivahtipeli ja maalinteko?

Vahvuus: Halmeen veljekset ja seurakulttuuri

Tärkeimmät pelaajat: Mikko Halme, Jukka Halme, Anssi Tamminen, Sami Okkonen

Yllättäjäpelaajat: Jirijoonas Kanth, Niko Haiko

Ennuste: HIFK pystyy kotikentällään voittamaan kenet tahansa ja vieraissakin se napsii useita 0-0-tasapelejä. HIFK säilyy ja on sijoilla 5-8.

JIPPO

Joensuulaisjoukkue on kuulunut Ykkösen vakiokalustoon jo monen vuoden ajan. Nyt Joensuussa puhaltavat entistä vahvemmat tuulet, kun päävalmentajaksi tuli kokenut Jarmo Korhonen.

Maalivahti Mikko Ikonen ja topparit Hans Ekroos sekä Tuomas Korpela pitävät huolen, että omissa ei soi helposti. Tarmo Koivuranta taistelee ja piiskaa keskikentällä ja kärjessä yllätyksellinen John Keister hakee omien maalihanojensa aukeamista ja Petteri Rönkkö heiluttaa verkkoja tasaisesti. Tässä ovat JIPPOn eväät, joten vaikea kausi on edessä.

Kysymysmerkki: Materiaali ei Ykkösen tasoinen?

Vahvuus: Taistelu, asenne ja muutama kokenut pelaaja

Tärkeimmät pelaajat: Mikko Ikonen, Tuomas Korpela, Tarmo Koivuranta, Petteri Rönkkö

Yllättäjäpelaajat: Toni Tahvainen, John Keister

Ennuste: JIPPO taistelee, repii ja raastaa. Edessä kuitenkin putoaminen Kakkoseen.

KPV

KPV:n ylsi toissa kaudella liigakarsintoihin ja viime kaudellakin se taisteli ajoittain kärjen vauhdissa. Ongelmaksi muodostui jo viime kaudella ringin kapeus. Nyt materiaali on vielä kevyempi, joten Kokkolassa on edessä vaikea kausi.

Jukka Hakala, Olli-Pekka Itälä, Tom Melarti, Niko Kalliokoski ja ykköstähti Irakli Sirbiladze ovat Ykkösen eliittipelaajia, mutta pelkästään heillä ei pitkälle pötkitä. Yksittäisessä pelissä KPV voi voittaa kenet tahansa, mutta pitkässä sarjassa tulee vaikeuksia.

Kysymysmerkki: Sirbiladzen lisäksi ei muita maalintekijöitä, puolustuksen hitaus?

Vahvuus: Kokeneet pelaajat

Tärkeimmät pelaajat: Niko Kalliokoski, Irakli Sirbiladze, Jukka Hakala

Yllättäjäpelaajat: Kim Palosaari, Aleksi Paavolainen

Ennuste: KPV napsii ajoittain upeita voittoja. Meno kuitenkin hyytyy ja edessä on putoaminen Kakkoseen.

PS Kemi

PS Kemi on arvotuksellinen joukkue ja sen voisi hyvin nostaa myös haastajien joukkoon. Suurin kysymysmerkki joukkueen kohdalla on brassikärki Adriano – jos hän on kunnossa, maaleja voi syntyä roppakaupalla. Jos mies ei löydä pelivirettään, aineksia on floppaamiseen. PS Kemi on joka tapauksessa laskenut paljon kokeneen hyökkääjän varaan.

PS Kemissä on lukuisia pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan Ykkösessä. Se ei kuitenkaan riitä kaudella 2011, kun viisi joukkuetta putoaa suoraan Kakkoseen. Jos toppari Joonas Ikäläinen palaa omalle tasolleen, Keijo Huusko pysyy kunnossa ja ulkolaiset osoittautuvat vahvistuksiksi, niin PS Kemi voi yltää turvalliseen keskikastiin. Se ei kuitenkaan ole ikinä hyvä asia, että kysymysmerkkejä on paljon.

Kysymysmerkki: Adriano? Kokematon valmentaja?

Vahvuus: Kokemus ja kotikenttä

Tärkeimmät pelaajat: Adriano, Joonas Ikäläinen, Tommy Torvikoski

Yllättäjäpelaajat: Aleksi Uimaniemi, Henri Louste

Ennuste: Hankala kausi edessä. Kotikentällä irtoaa pisteitä, mutta vieraissa tulee olemaan vaikeaa. PS putoaa niukasti Kakkoseen.

FC Hämeenlinna

FC Hämeenlinna on pelannut pitkään Ykkösessä. Joka vuosi Hämeenlinnassa on kerätty kasaan varsin kova joukkue. Täksi kaudeksi joukkue sai myös muutaman kovaluokan vahvistuksen, kun Jukka Vanninen, Ozeias Graciano ja Jarno Eränen liittyivät ryhmään.

Ilpo Verno, Aleksi Latvanen, Daut Kuqi ja muutama muu voidaan laskea vielä Ykkösen tasolla kokeneiksi pelaajiksi, mutta muuten materiaali koostuu nuorista pelaajista. Vannisen ja Gracianon johdolla FC Hämeenlinna puolustaa varmasti hyvin, mutta kuka tekee maalit?

Putoaminen Kakkoseen ei ole seuralle katastrofi, sillä se tähtää alueen nuorten pelaajien kehittämiseen.

Kysymysmerkki: Kuka tekee maalit? Materiaali liian heikko?

Vahvuus: Jukka Vanninen

Tärkeimmät pelaajat: Jukka Vanninen, Ozeias Graciano, Jukka-Pekka Tuomenoja

Yllättäjäpelaajat: Tommi Puronaho, Aleksi Topinoja

Ennuste: FC Hämeenlinna on koko kauden putoamisviivan alapuolelle. Pelit jatkuvat Kakkosessa.

FC Espoo

Nousijajoukkue FC Espoo pelasi viime vuonna upean kauden Ykkösessä. Moni tuomitsi joukkueen putoajaksi, mutta lopulta se sinnitteli hyvin keskikastissa. Nyt edessä on kuitenkin rankka paluu arkeen. Joukkueesta lähti avauskokoonpanopelaajia rutkasti pois ja varsinkin Pauli Kuusijärven ja Fidan Seferin puuttuminen näkyy isolla kädellä.

FC Espoo puolustus on ennakolta sarjan heikoin ja maalivahti Timo Aaltosella riittää varmasti kiirettä. Keskikentällä Lassi Luoto, Arber Istrefi ja Claudio Matrone pärjäävät Ykkösen vauhdissa ja kärjessä Faton Seferi saattaa heiluttaa maaliverkkoa useasti.

Kysymysmerkki: Nuorin ja kokemattomin pelaajarinki?

Vahvuus: Lupaavia ja nälkäisiä nuoria pelaajia

Tärkeimmät pelaajat: Faton Seferi, Claudio Matrone, Timo Aaltonen

Yllättäjäpelaajat: Jusuf Jama, Merveil Bivu, Matias Majapuro

Ennuste: FC Espoo on pahoissa vaikeuksissa ja pelit jatkuvat Kakkosessa.

Sarjataulukko 2011

1. FC KooTeePee

2. FC Lahti

3. AC Oulu

4. FC Viikingit

5. OPS

6. PK-35 Vantaa

7. FC PoPa

8. HIFK

9. PS Kemi

10. KPV

11. JIPPO

12. FC Hämeenlinna

13. FC Espoo 

Kymppipaikka.fi / Toimitus